fietssteden in Europa

Sightseeing op z’n Hollands: Deze Europese steden verken je het beste per fiets

Als Nederlanders staan we er natuurlijk om bekend dat we graag vaak op de fiets stappen. En dat geldt net zo goed voor onze vakanties. Tijdens een korte stedentrip zie je nu eenmaal veel meer als je een dagje een fiets huurt en het gevoel van fietsen door zo’n nieuwe stad geeft je direct een vertrouwd gevoel. Maar niet alle steden zijn even geschikt om vanaf de pedalen te bezichtigen. Wat zijn nu de allerbeste fietssteden in Europa? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Europese steden met het beste fietsnetwerk

Dat fietsen tijdens de vakantie populair is onder Nederlanders, weet ook het team van Holidu: de zoekmachine voor vakantiehuizen over de hele wereld. Zij deden daarom onderzoek naar welke steden in Nederland en Europa de meeste meters fietspad hebben en hoe dat zich verhoudt tot het aantal inwoners. Dat leverde een fijn lijstje op van 10 bestemmingen, waarin Noord-Europa duidelijk domineert. De vijf beste fietssteden in Europa zijn als volgt:

fietssteden in Europa

1. Helsinki, Finland

De Scandinaviërs hebben het weer eens goed voor elkaar. Met ruim 2 meter fietspad per inwoner scoort de stad het hoogst van alle Europese steden. Bovendien is het een hele fijne stad om in te fietsen; het is er veilig en helemaal vlak, zo zien wij Hollanders het natuurlijk graag! Helsinki is een moderne stad maar heeft ook een aantal mooie oude gebouwen. Huur een fiets en ontdek de Uspenski kathedraal, trap door het Esplanade Park en bewonder de mooie Finse Nationale Opera. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een georganiseerde fietstour met gids!

2. Stockholm, Zweden

Helsinki staat op eenzame hoogte, want in buurland Zweden is het aantal meter fietspad per inwoner al gehalveerd. Neemt niet weg dat ook dit een hele fijne fietsstad is. Met name omdat de stad vrij uitgespreid is, kan je fietsend veel meer zien dan te voet. Stockholm is namelijk gebouwd op maar liefst 14 eilanden die onderling met elkaar verbonden zijn. Hjalmer deelde eerder al zijn tips om het meeste te halen uit een stedentrip Stockholm en daar hoort een fiets zeker bij!

3. Amsterdam, Nederland

Gelukkig nog net in de top 3! Een Nederlandse stad mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Amsterdam doet het goed qua aantal meters fietspad, maar we vragen ons wél af of toeristen er niet beter aan doen om gewoon te lopen of de tram te pakken. Vergeleken met Helsinki en Stockholm is fietsen in Amsterdam toch wel een flinke uitdaging…

fietssteden in Europa
Het autoluwe centrum van Luxemburg is ideaal om per fiets te ontdekken

4. Luxemburg

Niet direct een bestemming die op de radar staat voor een weekendje weg, maar een stedentrip Luxemburg is wel degelijk een aanrader. En dat kan dus ook heel goed op de fiets! In deze historische stad is bovendien meer dan genoeg te zien, het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het charmante stadscentrum van Luxemburg is bovendien autovrij, wat het ideaal maakt voor een ontspannen fietstocht. Sla zeker het Groothertogelijk Paleis, het stadhuis en de Notre Dame niet over. Ook aan groen geen gebrek in deze hoofdstad; van kloostertuinen tot de mooie vallei van de Petrusrivier!

5. Oslo, Noorwegen

En weer terug naar het noorden, want met iets meer dan een halve meter fietspad per inwoner doet ook Noorwegen mee in deze top 5 van beste fietssteden in Europa. En misschien is deze stad wel onze favoriet want vanuit het centrum zit je op de fiets binnen no time midden in de natuur. Oslo heeft een mix van moderne en oude architectuur die je prima in een paar uurtjes op de fiets bewondert. Verlaat daarna het stadscentrum, want Oslo bestaat net als Stockholm uit talloze eilandjes. Vanuit het centrum volg je de 9 kilometer lange havenpromenade van oost naar west, volledig langs het water. Alles is perfect geasfalteerd en helemaal vlak. Wil je meer natuur en meer uitdaging? Trap dan nog even door naar het schiereiland Bygdøy of kies voor een rit van zon 13km rondom het Maridalsvannetmeer.

fietssteden in Europa
Tip: op 250 plekken in Oslo vind je deze blauw/witte stadsfietsen!

➸ Lees ook: Eilandhoppen in Oslo

Ook in de top 10 beste fietssteden in Europa:

Uit het onderzoek van Holidu komen nog vijf steden naar voren die het bovengemiddeld goed doen als goede fietssteden in Europa. Het lijstje van de top vijf wordt verder aangevuld door:
6. Kopenhagen, Denemarken
7. Ljubljana, Slovenië
8. Berlijn, Duitsland
9. Tallinn, Estland
10. Wenen, Oostenrijk

Het volledige overzicht inclusief statistieken:

fietssteden in Europa

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!