Beste-Zwitserland-Reistips-Vlekkeloze-Vakantiep

Top 10 Beste Zwitserland Reistips voor een Vlekkeloze Vakantie

Het hoeft geen betoog dat Zwitserland een veelgevraagde toeristische bestemming is, vooral als het gaat om Europese vakanties. Dit land heeft zijn stempel gedrukt op de gedachten en het hart van toeristen uit verschillende landen, dankzij de schilderachtige schoonheid versierd met meren en alpen.

Een bezoek aan dit land kan net zo goed op je lijstje staan, en met deze reistips voor Zwitserland wordt je escapade nog beter. Om er zeker van te zijn dat je langverwachte vakantie in Zwitserland de beste vakantie van je leven wordt, moet je al deze tips noteren voordat je inpakt en vertrekt.

1. De beste tijd om Zwitserland te bezoeken

zwitserland-natuur-uitzicht

Zwitserland is een van de duurste landen om te bezoeken, maar het helpt als je buiten het hoogseizoen kunt komen. Dat gezegd hebbende, buitenseizoen is niet voor niets buitenseizoen. De winter in Zwitserland is koud. Temperaturen rond of onder het vriespunt zorgen ervoor dat mensenmassa’s wachten om in de warme zomermaanden juli en augustus te komen. Je kunt echter ook net ervoor of erna komen en redelijke temperaturen hebben met veel minder mensen. Wij raden je aan om tussen april en juni te komen, of september en oktober als je de lente- en herfsttemperaturen kunt verdragen. Minder mensen en betere prijzen zijn een geweldige combinatie voor de best mogelijke Zwitserland roadtrip.

2. Hou rekening met hoogteziekte

Omdat Zwitserland rijk is aan alpen en er inderdaad een aantal manieren zijn, waaronder kabelbanen en spoorwegen, om in een paar uur of minuten een hooggelegen gebied te bereiken, is het belangrijk dat je jezelf goed hydrateert en genoeg pauzes neemt tijdens het wandelen.

3. Manieren van reizen in Zwitserland

natuur-vakantie-trein-zwitserland

Er zijn een paar dingen die je moet weten over reizen in Zwitserland. Zoals we hierboven al zeiden is dit land duur, en vervoer is geen uitzondering op die regel. Er zijn echter een paar goede tips en trucs die je kunt gebruiken om het wat minder belastend voor je portemonnee te maken.

Je kunt een Swiss Travel Pass gebruiken voor betere aanbiedingen voor de spoorwegen en een aantal van de ervaringen die Zwitserland te bieden heeft. Of je kunt een Swiss Half Fare Card gebruiken voor 50% korting op de treinen en kabelbanen. Je hebt ze niet allebei nodig. Als je helemaal niet van plan bent om treinen of kabelbanen te gebruiken, heb je geen van beide nodig.

Je hebt wel een vignet nodig als je van plan bent om met de auto te gaan. In Zwitserland geldt namelijk een verplichting tot het hebben van een vignet op alle nationale snelwegen. Dit houdt in dat de tol vooraf moet worden betaald, nog voordat je de snelweg oprijdt. Er zijn geen fysieke tolpoorten aanwezig; in plaats daarvan wordt de controle uitgevoerd aan de hand van het kenteken van het voertuig. Schaf via dit online portal alvast een vignet aan, zodat je voorbereid weggaat.

4. De plaatselijke bevolking spreekt meer dan één taal

vakantie-natuur-zwitserland

Frans, Duits, Romaans en Italiaans behoren tot de meest gesproken talen hier. Hoewel Engels ook veel gesproken wordt, hoef je alleen maar een paar zinnen in deze talen te leren. Als dat te veel voor je is, leer dan gewoon een beetje Zwitsers-Duits of download een vertaler in je mobiele telefoon.

5. Stel prioriteiten bij wat je wilt zien

Je kunt de hele breedte van Zwitserland in slechts een paar uur rijden, maar dit kleine land heeft veel te bieden, van cultuurrijke steden en kleine bergdorpjes tot epische alpenlandschappen en uitgestrekte meren. Dankzij het vlotte transportnetwerk is het allemaal heel toegankelijk, zodat je ’s ochtends een stadscentrum kunt verkennen, ’s middags over een meer kunt rijden en ’s middags een berg kunt beklimmen. Dus of je nu komt voor een stedentrip van een weekend of de tijd neemt om per trein, auto of fiets op ontdekkingstocht te gaan, Zwitserland is geschikt voor iedereen.

6. Koop de Zwitserse chocolade van lokale chocolatiers

chocola-drinken-restaurant-zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn zoete lekkernijen en je kunt niet terugkomen zonder een paar pakjes of doosjes te kopen. En hoewel de chocolaatjes in de duurdere winkels meestal verleidelijker verpakt zijn, koop je toch liever die bij de plaatselijke chocolatiers, want die zijn inderdaad lekker van smaak en het kan je ook een paar euro schelen.

7. Kook je maaltijden

We gaan niet liegen, eten in Zwitserland is duur, vooral als je uit eten gaat. Maaltijden in restaurants kosten meestal tussen de 25 – 35 CHF (€ 23 – € 32) en kunnen oplopen tot 50 CHF (€ 46) als de restaurants dicht bij toeristische attracties liggen. Als je hoge maaltijdkosten wilt vermijden, raden we je aan om tijdens je reis zelf te koken!

Boek een accommodatie met keukenruimte en doe boodschappen bij de plaatselijke supermarkten, zodat je zelf je ontbijt en avondeten kunt klaarmaken of zelfs je lunch kunt inpakken. Van alle supermarktketens in Zwitserland bieden Aldi en Lidl de goedkoopste prijzen, dus ga daar zeker eens kijken als ze in de buurt zijn van waar je verblijft. Anders zijn andere supermarkten ook goed genoeg.

8. Prop je reisroute niet vol

Dit is een grote persoonlijke tip van ons. Proberen om in een week of twee te veel van Zwitserland te zien kan erg vermoeiend zijn, vooral als je op de trein moet stappen om naar andere steden in de buurt te gaan.

In plaats van te veel bestemmingen te zien, raden we je aan om jezelf meer tijd te gunnen om elke stad of plaats te verkennen waar je naartoe wilt. Ga rustig picknicken bij het meer, verdwaal in charmante oude stadjes en bekijk de mensen vanuit een schilderachtig café – het is prima om het op sommige dagen van je reis rustig aan te doen.

9. Vertrouw niet op het openbaar vervoer in de nacht

zwitserland-donker-avond

Het meeste openbaar vervoer stopt na middernacht. Zorg er dus voor dat je weet hoe je terugkomt bij je hotel. Het is altijd een goed idee om ruim van tevoren te weten hoe je moet reizen voordat je gaat feesten of drinken.

10. De dag begint vroeg in Zwitserland

De mensen in Zwitserland geloven in “vroeg naar bed en vroeg uit de veren”. Je kunt dus al om 6 uur ’s ochtends terecht in restaurants en supermarkten. Maar dit betekent ook dat de winkels vroeg sluiten. De beste manier om het meeste uit al deze plaatsen te halen is om je bezoek dienovereenkomstig te plannen!

Wat vind jij? Laat van je horen!