bestemming Bolivia

Bestemming Bolivia: hoogtepunten en rauwe randjes

Het rijk van de Inca’s, de Cholita’s en alpaca’s. Maar ook het land van overvallers en cokeproducenten.

Je kunt er een gigantische zoutvlakte bezoeken, gefossileerde overblijfselen van dinosaurussen bewonderen en je volledig onderdompelen in cultuur, traditie, natuur en wildlife. Maar Bolivia is ook een land met een rauw randje. Zoek je hoogtepunten, dan noemen we er verderop genoeg voor je. Maar niet zonder stil te staan bij zakkenvullers en cokeproducenten, plunderingen en Morales. Alles over bestemming Bolivia!

Onstuimig

Een spoedcursus Boliviaanse geschiedenis leert dat het land een onstuimig verleden heeft. Lange tijd werd het geregeerd door de Inca, totdat de Spanjaarden binnendrongen. De Inca’s werden uitgemoord en de zilvermijnen van Potosí leeggeplunderd. In 1825 kwam er uiteindelijk bevrijding maar vele oorlogen volgden. Zo verloor Bolivia haar enige kustprovincie in een oorlog tegen Chili en regeerde vele presidenten het land maar vulden voornamelijk hun eigen zakken.

Tot op de dag van vandaag is Bolivia de grootste coke producent ter wereld.

De Boliviaanse bevolking is voor drie vijfde van origine Indiaan en deze volkeren werden lange tijd onderdrukt. Uiteindelijk schoot Amerika te hulp en vroeg slechts om één tegenprestatie. Ze wilden helpen met de bestrijding van drugshandel, maar dit gebeurde zonder succes. Top op de dag van vandaag is Bolivia de grootste coke producent ter wereld. De huidige president, de oude coca boer Evo Morales, lijkt voorgoed een einde te maken aan staatsgrepen en corruptie. De Indianenstammen worden niet langer onderdrukt en Bolivianen krijgen steeds meer een stem. Ook Morales lijkt echter soms kwalijke fouten te begaan. Of het ‘sprookje Morales’ echt bestaat zal dus nog moeten blijken.

Bestemming Bolivia

In vergelijking met buurlanden Argentinië of Chili loopt Bolivia nog ver achter. Het kent meer armoede en houdt sterker vast aan oude tradities. Het zijn de Cholita’s,de traditioneel geklede vrouwen van Bolivia die hier het straatbeeld vormen met hun fel gekleurde wikkeldoeken, wijde rokken en bolhoeden. Het zijn de coca bladeren waar iedereen op kauwt en het is de gastvrijheid die Bolivia een wereldbestemming maken.Wat mag je er absoluut niet missen?

Salar de Uyuni

Een van Bolivia’s grootste toeristische trekpleisters is Salar de Uyuni, een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Salar de Uyuni ligt in de hoogvlaktes in een woestijnachtig gebied en daarom zijn er nergens verharde wegen. Een van de weinige manieren om er te komen is door een drie daagse jeep tour te boeken. Deze tours vertrekken vanuit San Pedro de Atacama in Chili of vanuit verschillende plekken in Bolivia. Tijdens deze drie daagse rit kom je voorbij prachtige landschappen en veel bijzondere plekken, waaronder ‘the red lake’. Een meer dat knal rood is en een thuis biedt aan honderden flamingo’s. Je kunt je opfrissen in thermale baden en je vergapen aan een landschap dat zo door Dali geschilderd had kunnen zijn. Je komt voorbij stinkende sulfaat geisers om uiteindelijk te eindigen bij Salar de Uyuni. De zoutvlakte is zo groot als Drenthe, Groningen en Overijssel en totaal uniek in de wereld.

In de voetsporen van dinosaurussen

Torro Torro is een piepklein dorpje ver weg van de bewoonde wereld waar alles draait om dinosaurussen. Er zijn in het nationale park rond Torro Torro veel gefossiliseerde voetstappen van verschillende dinosaurus soorten te vinden. Daarnaast is er een prachtige canyon waar je uren lang door heen kunt trekken terwijl de condors boven je hoofd vliegen. Je kunt zwemmen in riviertjes onder verfrissende watervallen of rond klauteren over enorme rotsformaties. Ook vind je een oude opgedroogde zee in dit nationale park waar nu miljoenen fossielen van schelpen, zee- en weekdieren liggen.

Het mooiste van alles is dat dit misschien wel een van de mooiste plekken van Bolivia is en toch maar weinig westerlingen deze plek weten te vinden. Je mag het nationale park niet betreden zonder gids en vanwege de kleine aantallen toeristen spreken de meeste gidsen geen Engels. Dit kan lastig zijn, maar het zorgt er wel voor dat de kans groot is dat je dit prachtige nationale park zo goed als voor jezelf hebt.

Jungle en Amazone

Bolivia heeft het echt allemaal. Na Salar de Uyuni en gefossiliseerde dinosaurus voetstappen in Torro Torro kan een bezoekje aan Rurrenabaque zeker niet uitblijven. Dit plaatsje is de uitvalsbasis voor tochten naar de Amazone oftwel de pampas en selvas.

Er is geen betere plek om wildlife te spotten dan in de pampas

Er is geen betere plek om wildlife te spotten dan in de pampas en per bootje vaar je door de rivieren van de Amazone naar een van de vele eco lodges. Onderweg zie je gegarandeerd tientallen bijzondere vogelsoorten, verschillende soorten apen, dolfijnen, alligators en nog veel meer. Je kunt er piranha vissen en zwemmen tussen de dolfijnen. In de selva is het erg moeilijk wildlife te spotten maar de jungle is prachtig en leent zich uitstekend voor een goede trekking.

bestemming Bolivia

La Paz

Hoewel Sucre de hoofdstad van Boliva is, wordt La Paz er vaker voor aangezien. La Paz ligt op ongekende hoogte waardoor veel reizigers last krijgen van hoogteziekte. Tijdens een bezoek aan de heksenmarkt leer je heel wat meer over traditionele gebruiken zoals liefdespoeders en lama offers. Daarnaast is La Paz de uitvalsbasis om met knikkende knieën via de death road naar beneden te sjezen of een traditionele Cholita worstel partij bij te wonen. Vlakbij La Paz ligt Copacabana aan het Titicacameer. Het hoogst gelegen meer ter wereld dat verdeeld is over Bolivia en Peru en waar je waanzinnig mooi kunt wandelen.

Reizen door Bolivia

Reizen door Bolivia is goed te doen maar kost veel tijd. Door het hele land is een busnetwerk maar de wegen zijn over het algemeen erg slecht waardoor busritten enorm lang kunnen duren. Helaas gaan Boliviaanse busritten daarnaast niet de boeken in als meest veilig. Treinen zijn er nauwelijks, maar degene die er wel is, is zeker de moeite waard. Tussen Sucre en Postosí ligt een treinspoor waar de zogenaamde ferrobus over rijdt die langs veel kleine dorpjes komt waar geen wegen zijn. De tocht duurt langer dan een normale busrit maar laat je wel een deel van Bolivia zien dat je anders nooit zou leren kennen. Een andere optie om je snel en veilig te verplaatsen tussen de verschillende regio’s is door te vliegen. De belangrijkste plaatsen hebben allemaal een klein vliegveld.

De bestemming Bolivia zal niet bij iedereen passen, dus bedenk vooraf goed wat je van een reis verwacht en of Bolivia daarop aansluit. Als je avontuurlijk bent ingesteld is het absoluut een onvergetelijke ervaring!

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

One thought on “Bestemming Bolivia: hoogtepunten en rauwe randjes”

Wat vind jij? Laat van je horen!