Bewust reizen: hoe doe je dat en waarom is het fijn?
Waarom je helemaal niets móet
Bewust reizen, is dat zweverig? Valt best mee. Het is namelijk vooral fijn én nodig. Voor jezelf, maar ook voor de omgeving waarin je je bevindt. Niet racen van de ene naar de andere plek, maar bewust genieten van waar je op dat moment bent. Met aandacht voor jezelf, maar ook voor de natuur en de lokale bevolking. Niet altijd even makkelijk, maar je reis wordt er zoveel mooier van als het je wel lukt!
Ken jij het gevoel dat je tijdens je reis constant bezig bent met het plannen van je volgende tussenstop? Of ben je regelmatig vermoeid onderweg? Het zijn dingen die vooral voor backpackers herkenbaar zijn. Een echte reis maken is namelijk wel wat anders dan vakantie vieren. Maar dat neemt niet weg dat het óók ontspannen mag zijn. Met een paar richtlijnen in gedachten leer jij bewust reizen. En dat kan een wereld van verschil maken.
Je moet helemaal niks
“Als je daarheen gaat dan MOET je dit zien!” Dit soort zinnen vliegen je op internet en social media om je oren. Laten we duidelijk zijn: je moet helemaal niks. Heb je last van de gedachte dat je alles wil zien en ben je bang om iets te missen? Laat ik je dan vast uit de droom helpen: je zal nooit alles zien tijdens je reis. Je loopt altijd dingen mis, maar als je daar te veel bij stil gaat staan dan mis je juist nog veel meer. Laat die gedachte dus los en neem de tijd. Hou in gedachte dat je beter de helft van een route goed kan ervaren, dan de hele route in sneltrein vaart af te moeten leggen.
Een paar jaar geleden reisde ik voor het eerst door Azië. Ik had 3 weken uitgetrokken voor Laos en had niets vastgelegd, maar ondertussen had ik toch een hele route voor ogen. Na tig nachtbussen kwam ik op een ochtend doodmoe aan in Luang Prabang. Ik had net een hostel gevonden en liep wat rond door de stad toen ik me bedacht dat ik vast moest uitzoeken wanneer de bussen naar het zuiden gingen. Misschien waren die namelijk wel snel vol, of gingen ze maar een paar keer per week. Even later besefte ik me hoe belachelijk de situatie was. Ik was nog geen uur aangekomen op deze nieuwe, prachtige plek, en ik was alweer van alles aan het regelen om er weg te komen.
Vanaf dat moment heb ik het losgelaten en besloot ik pas na te denken over mijn volgende stap op het moment dat ik klaar was om te vertrekken. Het gevolg was dat ik langzamer ging reizen en bepaalde plekken over moest slaan. Maar het gevolg was ook dat ik veel meer rust had, meer kon genieten van het moment en veel meer open stond voor spontane situaties. Je verliest bovendien niet altijd direct je hart aan een bestemming. Sommige plekken hebben tijd nodig om ze te leren waarderen. Geef het die tijd!
Maak van je reis géén trofee
Het wordt ook wel dé reistrend van 2016 genoemd: reizen als statussymbool. Ik zal de laatste zijn die tegenspreekt dat reizen iets over iemand zegt. Reislust is een mooie eigenschap. Maar als je reisgedrag iets zegt over wie je bent, wat betekent het dan als je je ervaringen op reis als trofeeën ziet? Laat die status lekker voor wat het is. Bewust reizen is namelijk stoppen met bezig zijn wat je vrienden thuis van je reis zullen vinden. Stoppen met even snel de ene foto schieten om op Facebook te plaatsen. En stoppen met constant online willen zijn, zoeken naar souvenirs voor thuis en je reis laten bepalen door het beeld dat jij ermee wil uitstralen. Beïnvloedt het je reis positief? Waarschijnlijk niet, dus laat dat los. Who cares als je Vrijheidsbeeld selfie is mislukt? Je hebt de verhalen- en bovenal heb je het ervaren.
Laat je leiden door locals, niet door backpackers
Met name als je alleen reist zal je onderweg hoopjes nieuwe vrienden ontmoeten. Mensen van over de hele wereld. Reizigers, nomads, backpackers. Hartstikke leuk en zeker een belangrijk onderdeel van je reiservaring. Maar staar je niet blind op deze medereizigers. Het is een beetje als emigreren en dan gaan wonen in die ene wijk waar alle andere buitenlanders wonen. Het is leuk, gezellig en vertrouwd, maar het is ook een beetje oppervlakkig en zeker niet bevorderend voor je inburgering.
Sluit vriendschappen, geniet van de lange avonden en vele biertjes in je hostel, maar maak ook contact met de lokale bevolking. Zoek de interactie op en dompel je onder in hun cultuur. Schuif eens op een plastic krukje aan bij dat kleine eettentje op straat en doe moeite om met anderen te communiceren. Vraag eens niet in je hostel om tips maar spreek mensen aan op straat. Het geeft jou een uniek kijkje in het dagelijks leven, in wat er speelt onder de bevolking en wat hun cultuur is. En met een beetje geluk beland je daardoor op plekken die je anders nooit had gevonden. Andersom levert het je lokale vriend ongetwijfeld een grote glimlach op, een paar nieuwe Engelse woorden én het gevoel van respect voor zijn of haar land, cultuur en gebruiken.
Laat je verwachtingen los
Helemaal zonder verwachtingen gaat niemand op pad. Dat is simpelweg onmogelijk. Maar je maakt het jezelf een stuk makkelijker door niet te veel te focussen op wat je wil zien en ervaren. Laat het maar gewoon gebeuren. Teleurstellingen en tegenvallers zijn onderdeel van elke reis. De kunst is om je reis er niet te veel door te laten beïnvloeden. Valt je accommodatie tegen? Regent het precies op het moment dat jij bij dat mooie strand aankomt? Dikke pech inderdaad. Baal er even van en ga dan door. Je zal zien dat de hoogtepunten van je reis achteraf vaak in de kleine dingen zitten. Een mooie zonsopgang, een bijzonder gesprek. Hoe minder verwachtingen je hebt van vooraf bepaalde highlights, hoe meer je open staat voor al het moois dat je onderweg tegen zal komen.