Roadtrip door de USA? Deze bezienswaardigheden in Miami zijn een tussenstop waard!

“Party in the city where the heat is on. All night on the beach til the break of dawn. Welcome to Miami”

Will Smith vatte het in een muzikale ode aan zijn geliefde stad clichématig samen. En inderdaad; vooral in South Beach, het zuidelijke deel van het schiereiland is er op elke hoek wel een grote club te vinden. De bijbehorende muziek is, ook overdag, de soundtrack van de stad. Maar ook het andere cliché is waar: de bezienswaardigheden in Miami gaan veel verder dan de clubs.

bezienswaardigheden in Miami

Het Latijns-Amerika van de VS

De meningen over Miami zijn verdeeld en reacties van reizigers lopen niet bij uitzondering uiteen van ‘fantastisch’ tot ‘zwaar teleurstellend’. Typisch een gevalletje je moet er van houden, denk ik. Ik kom rechtstreeks uit een koude en natte winter en dan is elk vleugje zon een weldaad voor de mens en geeft zelf de lelijkste stad een vriendelijk gezicht. Toch kun je Miami alles noemen, behalve lelijk.

Als je op zoek bent naar het Latijns-Amerikaanse gezicht van de Verenigde Staten, ben je hier op de juiste plek.

Ontdek de bezienswaardigheden in Miami

Wanneer je voor de eerste keer in je oversized huurauto over één van de vele bruggen rijdt die deze ‘stad in het azuurblauwe water’ rijk is, kan dat niet anders dan een kick geven. Het wordt direct duidelijk; als je op zoek bent naar het Latijns-Amerikaanse gezicht van de Verenigde Staten, ben je hier op de juiste plek. De bevolking van Miami is 50% Hispanic of Latino en dit is duidelijk zicht- en hoorbaar in het straatbeeld, vooral buiten de gebaande (toeristische) paden. Het geeft de stad haar bijzondere geur, kleur en geluid. In combinatie met het tropische klimaat, staat dit garant voor een aantal dagen prima vermaak. Ik stap in en rij op mijn gemakje langs enkele van de leukste en meest verrassende de bezienswaardigheden in Miami.

bezienswaardigheden in Miami

Budget tips voor Miami
Reis je op budget? De USA is en blijft een dure bestemming, gratis bezienswaardigheden zoals we hieronder beschrijven zijn een welkome afwisseling met alle grote uitgaves. De grootste hap uit je budget komt van autohuur en accommodatie. Zoals altijd kan goede research je een hoop dollars besparen. Zo is er altijd wel een Expedia Kortingscode die je aan het einde van de streep een hoop kunnen schelen. Dat geldt voor hotels, maar ook voor korting op hotel+vlucht combideals en autohuur. Trek je echt helemaal low budget door de USA? Check dan ons artikel over reizen met het openbaar vervoer door de VS. Het ultieme roadtrip gevoel over Ocean Drive loop je dan mis, maar het mooiste van Miami kan je natuurlijk ook per bus of te voet ontdekken!

Dexter’s House

Miami is natuurlijk vooral bekend als mise-en-scene van de klassieke serie ‘Miami Vice’, maar dit heeft inmiddels stevige concurrentie gekregen van de hitserie ‘Dexter’. Voor de echte fans is een het bekende appartement van Dexter dan ook een van de leukere bezienswaardigheden in Miami. Verwacht er niet al te veel van, want het huizenblok is inmiddels hermetisch afgesloten door de busladingen fans die er dagelijks komen kijken. Maar als je een beetje je best doet, kun je nét een glimp van het appartement opvangen. Toch leuk.

Coral Gables

Misschien niet naar ieders smaak, maar het kan érg vermakelijk zijn om door de duurste wijken van een stad te rijden. Niet zozeer om jaloezie te voeden (hoewel..), maar vooral ook om te genieten van de larger-than-life villa’s en alles daar omheen. Wat dat betreft ben je in Coral Gables, het Beverly Hills van Miami, aan het juiste adres. Het is eigenlijk een stad binnen een stad en vanaf de poorten waan je je in een soort paradijselijk kuuroord, waar niets maar dan ook niets te gek lijkt te zijn. En het mooiste van dit alles is: kijken kost niets!

bezienswaardigheden in Miami

Zwemmen in Venetië

Midden in Coral Gables ligt het oudste openbare zwembad van Miami: The Venetian Pool. En ook dit kost je geen cent, wat toch vrij uitzonderlijk is. Het is een prachtig zwemparadijs in de openlucht met watervallen, kronkelende paadjes en kleine bruggetjes. Alles uiteraard, zoals de naam verklapt, in de stijl van het Italiaanse Venetië. Voor iedereen vrij te bezoeken en zeker in de hitte van Miami een verrassende en verfrissende tussenstop.

South Beach

Een inkoppertje, maar hier dit is nu eenmaal een van die bezienswaardigheden in Miami waar je geweest moet zijn. Ocean Drive, de anderhalve kilometer lange boulevard langs het strand, is het boegbeeld van de stad en een feest van herkenning. De kleurrijke art-deco hotels met de bekende neonverlichting, de onophoudelijke stoet van bijzondere auto’s en het wereldberoemde strand van Miami Beach zijn niet te missen. Wandel vooral ook even rustig door Lummus Park, het strookje groen dat ingeklemd ligt tussen Ocean Drive en Miami Beach. Stop en staar naar de bodybuilders, de rolschaatsende dames en volleyballers. Clichématiger gaat het niet worden, maar ach: daar kom je hier (ook) voor.

bezienswaardigheden in Miami

Doe de CocoWalk

Als je in de avonduren iets leuks wil doen, maar even wil ontsnappen aan de beats van South Beach, is de CocoWalk in de wijk Coconut Grove een prima optie. Vanzelfsprekend kun je in tropische sferen drinken en dineren, maar het biedt ook een grote variatie aan boetiekjes, mooie bioscopen en gezellige terrasjes. Het is allemaal wat duurder dan gemiddeld, maar ook zonder veel geld uit te geven kun je je hier prima een avond vermaken.

Love it or hate it

Tja, Miami. You love it or you hate it. Uiteindelijk zal het veel met verwachtingen te maken hebben. Daarom: ga er zonder vooroordelen heen en laat je verrassen. Ontwijk de periode rond Spring Break, waarin duizenden jongeren uit heel Amerika de stad veroveren. Maar vooral: kijk ietsje verder dan de clubs, de zee en het strand. Hoe verleidelijk deze ook mogen zijn. “And you will love it”.

Beeld Coral Gables: Abyabe, Ocean Drive: chensiyuan
Geschreven door - Joost schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die hij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!