bezienswaardigheden in Paramaribo

10 bezienswaardigheden in Paramaribo

Keuzes keuzes! Wie geen weken de tijd heeft in de Surinaamse hoofdstad zal moeten kiezen. Wat wil je zeker niet missen?

Het binnenland van Suriname, de ongereptheid van de jungle, is het grootste juweel van het land. Maar voor de meesten begint een reis door Suriname in de hoofdstad Paramaribo. Een eerste kennismaking met het land, waarbij je meer dan genoeg te kiezen hebt. Welke bezienswaardigheden in Paramaribo wil je in ieder geval niet missen?

Centrale Markt

Laad je tassen voor een habbekrats vol in een van de culinaire slagaders van de stad. Vis komt vers uit de Surinamerivier achter de markt, waar het direct gefileerd en verkocht wordt. Producten als pepers, bananen en kouseband zijn populair, en de prijzen duiken hier ver onder de norm van de supermarkten. Gek genoeg staat de Centrale Markt niet in de belangstelling van blanke toeristen, waardoor je je hier echt tussen de locals bevindt. Dat is op veel andere plaatsen in Paramaribo wel anders.
Waar: Waterkant (t.h.v. Jodenbreestraat)

Chillen bij de Waterkant

Koop voor een prikkie bananenchips, een djogo (literfles Parbobier) en wat cups (bekertjes) en plof lekker neer op het muurtje langs de Surinamerivier. Veel relaxter dan dit worden de bezienswaardigheden in Paramaribo niet. Vooral ’s avonds is de relaxte, Surinaamse sfeer hier voelbaar. Dan trekt Paramaribo naar deze spot, om samen het glas te heffen, keuvelend de dag door te nemen of gewoon te genieten van de vaak prachtige zonsondergang. De zon gaat het gehele jaar om zeven uur onder, dus zorg dat je er vroeg bent!
Waar: Waterkant

bezienswaardigheden in Paramaribo

Inheemse dieren

In de mooie, kleinschalige dierentuin Paramaribo Zoo kan je rustig een middag rondlopen. Je vindt er bijna alleen maar inheemse diersoorten, maar gezien de grote biodiversiteit van Suriname is dat absoluut geen straf. Extra bonus zijn de wilde diersoorten, die in de bomen rondom de zoo zitten: apen, vlinders en luiaards. Met enig geluk zie je een kolibrie fladderen. Door de toegangsprijs van tien Surinaamse dollars (2,25 euro) hoef je bovendien geen twee tellen na te denken over een bezoek.
Waar: Spathodelaan

Historische bezienswaardigheden in Paramaribo

Het Surinaams museum is dé plek waar de gehele Surinaamse geschiedenis in een notendop te zien is. Maar het draait hier zeker niet alleen om het bekijken van de kleurrijke collecties, die gevestigd zijn in Fort Zeelandia. Het is ook geschiedenis proeven en ervaren, want op 8 december 1982 liet de huidige president Desi Bouterse hier veertien politieke tegenstanders ombrengen. De entree bedraagt 15 SRD (3,35 euro). Op zondag worden er gratis rondleidingen verzorgd, om 10.30 en 12.00 uur.
Waar: Abraham Crijnssenweg 1

bezienswaardigheden in Paramaribo

Donderdagavond Havana-avond

Ook in de late uurtjes heeft Paramaribo genoeg te bieden. Op donderdagavond is de Havana Lounge een echte stagiaremagneet, maar gelukkig weten ook genoeg Surinamers deze leuke club te vinden. Tot 01.00 uur is de dansvloer de plaats voor de salsaliefhebbers, daarna gooit de dj het over een andere boeg en kan iedereen tot een uur of 05.00 de heupen losschudden met populaire dancemuziek. Groot pluspunt is het terras waar je kunt afkoelen van het dansen. Je hebt er bovendien een heel fijn uitzicht op de haven en de Wijdenboschbrug. Voor de heren: een lange broek is verplicht!
Waar: van ’t Hogerhuysstraat 13

Op Hindoebedevaart

Ontsnap aan het drukke centrum en fiets naar zee via de Weg naar Zee. Deze geasfalteerde weg laat aan weerszijden de groene kant van de uitgestrekte hoofdstad zien en brengt je binnen een uur trappen bij een complex met Hindoebeelden. Vrijwilligers onderhouden het park, waar zowel bescheiden beeldjes als metershoge giganten te bewonderen zijn. Hindoestaanse crematies vinden hier plaats, en de combinatie met het vaak onstuimige weer hier bij de kust levert een surrealistische maar onvergetelijke ervaring op.
Waar: Henry Fernandesweg (Weg naar Zee), doorrijden tot de weg ophoudt.

bezienswaardigheden in Paramaribo

Bedwing de Wijdenboschbrug

Deze brug, in de volksmond ‘Bosjebrug’ genoemd, is letterlijk het hoogtepunt tussen de bezienswaardigheden in Paramaribo. Het immense bouwwerk is vernoemd naar oud-president Jules Wijdenbosch en werd in 2000 opgeleverd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam. Langs het rijbaangedeelte loopt een smal pad voor voetgangers. Eenmaal op het hoogste punt, vijftig meter boven de Surinamerivier, heb je een schitterend uitzicht op Paramaribo en het district Commewijne. Hoewel fietsen over de brug officieel verboden is, knijpt de politie een oogje dicht. Daag jezelf uit en maak de pittige klim!
Waar: Jules Wijdenboschburg

St. Petrus en Paulus kathedraal

Een must voor kunst- en cultuurliefhebbers. Deze Kathedraal in hartje Paramaribo stamt uit het jaar 1883 en is volledig opgetrokken uit hout. Als gevolg daarvan is het gebouw met enige regelmaat gesloten, vanwege het bestrijden van de onvermijdelijke houtluizen. Van buiten is dit gebouw al een bezienswaardigheid, maar aan de binnenkant zie je hoe mooi een compleet houten kerk werkelijk kan zijn. Denk er om dat je een lange broek draagt als je de kathedraal bezoekt, en je schouders bedekt.
Waar: Henck Arronstraat

bezienswaardigheden in Paramaribo

Fiets door UNESCO-erfgoed

Hoewel er de laatste tijd internationaal een discussie gaande is over de status van het cultuurhistorische erfgoed, staat de binnenstad voorlopig nog op de befaamde lijst van UNESCO. Met een tour zie je alle koloniale bezienswaardigheden in Paramaribo. Van kathedraal tot standbeelden, van synagoge tot moskee. Tours van vier uur kun je boeken bij Fietsen in Suriname. Kosten: 25 euro, inclusief gids, drank en snacks.
Waar: Grote Combeweg 13a.

Culinair genieten

Dankzij de smeltkroes van bevolkingsgroepen die Suriname is, is de keuken gevarieerd. Typisch voor de Creolen zijn de gerechten met rijst, kip en zwarte bonen. Een daarvan is moksi alesi, de Creoolse variant van nasi. Dit gerecht wordt erg goed bereid bij De Gadri, Zeelandiaweg 1. Hindoestaans is de bekende roti. Op veel plekken te verkrijgen, maar de bekendste zaak is Roopram, met diverse vestigingen. Verder zijn er in de wijk Blauwgrond veel Javaanse restaurants. Zoek zelf een typische Javaanse warung op, want eigenlijk is het eten overal bijzonder smakelijk!

Gaat je reis door Suriname verder dan deze bezienswaardigheden in Paramaribo? Check onze landenpagina Suriname voor meer reistips!

Foto’s: David Stanley, Teachandlearn (incl. header).

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

2 thoughts on “10 bezienswaardigheden in Paramaribo”

  1. Wat een leuke tips voor Paramaribo. Ik heb een website die goed gevonden wordt als het gaat om vakantiehuizen in Suriname. Zou ik jullie tips met Bronvermelding én link mogen opnemen op mijn pagina?

Wat vind jij? Laat van je horen!