vakantie in Fins Lapland

De mooiste bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Fins Lapland

’s Winters aanschouw je er het spektakel van het noorderlicht, maak je een sledetocht met husky’s en overnacht je in een sprookjesachtig sneeuwlandschap. Kies je voor een vakantie in Fins Lapland in de zomer? Dan is het tijd om te kajakken of zwemmen in de vele meren en beren te spotten, terwijl de middernachtzon 24 uur per dag aan de hemel staat. Finland zit in elk seizoen vol verrassende bezienswaardigheden!

Hoe reis je naar Finland?

Bij Finland denk je misschien aan Helsinki, maar een vakantie in Fins Lapland begint eenvoudig met een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam Airport. Extra fijn, want op deze compacte luchthaven ben je zeker vergeleken met Schiphol lekker snel aan de gate en parkeren bij Rotterdam Airport kan al vanaf € 6,25 per dag. Tip: Huur voor je vakantie in Fins Lapland een auto, die je bij aankomst in Rovaniemi oppikt. Het noorden van Finland is weids en enorm uitgestrekt; hier reis je het beste rond met eigen vervoer!

roadtrip in Noord-Finland

Het noorderlicht versus de middernachtzon

Tijdens een vakantie in Fins Lapland heb je grote kans om aan de hemel een spektakel te aanschouwen. Tussen begin juni en begin juli bewonder je de middernachtzon: de zon gaat in deze periode helemaal niet onder, een heel bijzonder fenomeen om mee te maken! Ook na begin juli kan je dit overigens nog goed beleven, de zon gaat dan alleen heel kort onder en is daarmee officieel geen middernachtzon meer. Buiten de maanden juni en juli heb je goede kans om het noorderlicht te zien. Die kans is het grootste rond de equinox (eind september).

➸ Lees ook:Een roadtrip door Noord-Finland in de zomer

Oog in oog met een eland

Zelf was ik al enorm onder de indruk van de rendieren die je tijdens een vakantie in Fins Lapland sowieso tegen gaat komen. Maar de echte koning van de Finse natuur is het eland. Ik heb hem helaas niet gespot, maar je kunt er zomaar eentje tegenkomen. Elanden zijn de grootste hertensoort ter wereld en als je er eentje tegenkomt zal je pas zien hoe groots en indrukwekkend ze zijn. De grootste kans om ze te spotten heb je in stille bossen tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Elanden zijn schichtige dieren, maar je wilt ze niet tegen je in je jagen, dus zorg dat je ook zelf altijd afstand houdt. Tip: boek tijdens je vakantie in Fins Lapland een elandensafari!

vakantie in Fins Lapland

Sledetocht met husky’s

Een heel bijzondere ervaring is ook een sledetocht. Voortgetrokken door goed getrainde husky’s zoef je over de besneeuwde vlaktes. Je kan er tijdens je reis voor kiezen om een dagtocht te maken, maar je kunt ook meerdere dagen op pad waarbij je onderweg overnacht in lodges of zelfs bij de Sami; de inheemse bewoners van Fins Lapland.

Ontmoet de kerstman

Of je Fins Laplans in de zomer of winter bezoekt: in Rovaniemi is de kerstman het hele jaar aanwezig. En stiekem is het gewoon heel leuk om even bij hem op bezoek te gaan. Bij Santa Clause Village, dichtbij de airport gelegen, kan je met hem op de foto, bezoek je het postkantoor van de kerstman en aai je rendieren. Je kunt hier ook overnachten in leuke houten huisjes; een ideaal begin- of eindpunt van je reis door Fins Lapland!

Beren spotten tijdens je vakantie in Fins Lapland

Samen met Zweden kent Finland de grootste berenpopulatie van Europa. In de winter slapen ze, maar ’s zomers heb je tijdens een excursie een hele goede kans om ze te zien. De beste gebieden zijn het noordelijke Ruka, nabij de Russische grens, of verder zuidelijk bij Vuokatti.

roadtrip in Noord-Finland

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!