bezoek aan Machu Picchu

Zes magische trails naar Machu Picchu

De mooiste tochten naar het best bewaarde geheim van Peru

De stad Machu Picchu werd al rond 1440 gebouwd door de Inca’s op een duizelingwekkende hoogte van 2430 meter in de Andes. Een bijzonder knap staaltje werk. Gelukkig hebben de Spanjaarden deze plek nooit ontdekt, waardoor ze het nooit hebben kunnen verwoesten. Waar de stad precies voor diende is tot op heden een mysterie. Verondersteld wordt dat dit een buitenverblijf was voor koningen, hoog volk en hun dienaren. De ligging was veilig omdat de stad zo ontoegankelijk was door de hoogte. Een bezoek aan Machu Picchu is tegenwoordig een stuk makkelijker te doen. Het mooist doe je dat op dezelfde manier als de Inca’s dit deden. Wat dacht je van deze zes bijzondere routes naar het wereld beroemdste Inca bouwwerk?

1. Hike de klassieke Inca trail

De Inca trail is de bekendste en populairste uit het rijtje mogelijkheden voor een bezoek aan Machu Picchu. Deze klassieker is razend populair omdat je een route wandelt zoals de Inca’s dit ook deden. De trek duurt drie tot vijf dagen en is 45 kilometer lang. Deze trekking is vooral zwaar vanwege de enorme hoogtes. De lucht is ijl en je slingert over smalle paadjes op hoge bergpassen. Je overnacht in tentenkampen die je zelf opzet. De trek gaat door subtropisch oerwoud en langs oude Inca ruïnes. Juist omdat deze route zo populair is, is het belangrijk om deze tocht te boeken bij een goed, betrouwbaar bedrijf dat duurzaam reizen hoog heeft staan. Regel je je reis vanuit Nederland, dan is Better Places een aanrader. Ze werken samen met een lokaal lokaal bedrijf dat alleen met kleine groepjes op pad gaat. Niet alleen voor jou extra fijn, maar ook de lokale bevolking profiteert er van.

bezoek aan Machu Picchu

De route is streng beschermd en mag daarom alleen betreden worden met een gecertificeerde gids. Er worden maximaal 500 personen per dag toegelaten op deze trail. Om een plekje te bemachtigen moet je ruim vier tot zes maanden van te voren boeken. Hou er rekening mee dat de route ieder jaar in februari is gesloten. Kampeerspullen zijn inclusief en worden samen met je bagage voor je gedragen. Tijdens de hele trek reist er naast een gids ook een kok mee die onderweg de lekkerste maaltijden weet te bereiden.

2. De Salkantay trek

Een keiharde variant op de klassieke Inca trail. Deze tocht is zwaar en echt niet voor iedereen weggelegd. Terwijl de Inca trail ‘slechts’ 45 kilometer lang is leg je bij deze trek tachtig kilometer af. Deze tocht is opgenomen door National Geographic in het rijtje ‘top 25 beste treks in de wereld.’ En niet voor niets. Deze loodzware tocht is een brute, maar prachtige variant. Laat je niet teveel afschrikken, er zijn immers genoeg mensen die de tocht voltooien en dat zijn echt niet alleen doorgewinterde wandelaars. Een groot voordeel is dat je deze tocht niet lang van te voren hoeft vast te leggen.

bezoek aan Machu Picchu

Wees voorbereid op enorme hoogtes, hele lange afstanden en prachtige vergezichten in de overweldigende natuur. De trek duurt vijf dagen. Onderweg kom je alles tegen van besneeuwde bergtoppen tot subtropisch oerwoud en hotsprings. Je slaapt net als bij de klassieke Inca trail in tentenkampen. Wanneer je op de laatste dag midden in de nacht aan de laatste barre tocht voor je bezoek aan Machu Picchu begint, zul je je onderweg ongetwijfeld nog een paar keer afvragen waarom je ooit aan deze tocht begonnen bent. Maar echt: het antwoord ligt voor je, en een grotere beloning is er niet wanneer Machu Picchu bij zonsopkomst voor je oprijst.

3. Dwars door de Inca jungle

Een leuke en avontuurlijke variatie op de vorige trekkingen. De Inca jungle duurt vier dagen. Deze route is een combinatie van wandelen, afgewisseld met adrenaline kicks. Je begint met een flinke mountainbike tocht downhill door de bergen. Wie nog energie over heeft kan er voor kiezen aansluitend nog een stuk te raften. Dag twee wandel je een flink stuk door mooie natuur en eindig je de dag in de hotsprings. Dag drie begin je met indrukwekkende ziplines. Je slingert op ongekende hoogte door prachtige valleien. Goed voor de nodige adrenaline kick. Tot slot wandel je nog een flink stuk door tot Aguas Calientes. De vierde dag vertrek je voor dag en dauw naar Machu Picchu. Je begint aan de klim van ruim 2000 oneffen traptreden om getuige te kunnen zijn van de opkomende zon bij Machu Picchu. De Inca jungle trail hoef je meestal niet lang van te voren te boeken. Vanuit Cuzco kun je deze trekking ter plekke goed regelen.

bezoek aan Machu Picchu

4. Lares trek

Deze drie daagse trektocht is wat milder dan de klassieke Inca trail of Salkantay. Een goed alternatief dus als je wel te voet een bezoek aan Machu Picchu wilt brengen maar liever geen al te zware tocht aflegt. De hele trekking is 33 kilometer lang. Vanuit Cuzco reis je per auto naar Lares, het vertrekpunt van de tocht. Hoewel je zelf een kleine rugzak tilt reizen er lama’s of pakezels mee om de bagage te sjouwen. Naast een gids reist er ook hier een kok mee die alle maaltijden onderweg verzorgd. Je overnacht in tenten en gezien de enorme hoogtes kan dat aardig koud zijn ’s nachts. De tocht eindigd in Ollantaytambo. Vanaf hier neem je de trein naar Aguas Calientes, het dorp onder Machu Picchu. Onderweg zie je mooie Quechua dorpen, besneeuwde bergtoppen en grazende lama’s.

5. Lodge trek

De meest luxe manier om bij Machu Picchu te komen is waarschijnlijk door de lodge trek te lopen. Deze trekking scheelt niet veel met de bovengenoemde trekkingen. Het grootste verschil is dat je slaapt in luxe lodges. Ook tijdens deze trekking word je bagage gedragen door een lama of ezel. Het laatste stuk neem je de trein naar Aguas Calientes. Na een laatste luxe nacht in deze plaats ga je naar Machu Picchu.

bezoek aan Machu Picchu

6. Doe het zelf!

Bovengenoemde trekkingen zijn allemaal met gids en groep. De een moet je lang van te voren reserveren, de ander regel je makkelijk ter plekke in Cuzco. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje een bezoek aan Machu Picchu brengen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Sommige trekkingen mag je gewoon niet doen zonder gids dus die kun je vergeten. Wel zijn er genoeg mogelijkheden om zelf via jungle paden naar Machu Picchu te lopen. Het is een goed idee van te voren je route uit te stippelen aangezien je de jungle door gaat en verzekerd wilt zijn van een slaapplaats. Je kunt stukken met het openbaar vervoer afleggen afgewisseld met stukken lopen. Dit geeft je alle vrijheid je route en tempo zelf te bepalen.

Je eindbestemming zal altijd Aguas Calientes zijn. Vanaf daar kun je de trein nemen van en naar de richting Cuzco. Na een bezoek aan Machu Picchu nemen de meeste mensen de trein terug. Het kan in je eentje lastig zijn een treinticket te bemachtigen. Trek je met een groep dan wordt dit ticket voor je geregeld. Houd er dus rekening mee dat je er waarschijnlijk langer over doet als je de reis op eigen houtje onderneemt. Wil je dolgraag een bezoek aan Machu Picchu brengen maar dan zonder trekking? Ook dat kan. Reis vanaf Cuzco naar Ollantaytambo en neem vanaf daar de trein naar Aguas Calientes. Vanaf hier kun je kiezen om te voet omhoog te gaan of gewoon per bus.

bezoek aan Machu Picchu

Je bezoek aan Machu Picchu

Waar je ook voor kiest, Cuzco zal vrijwel altijd je startpunt zijn voor een bezoek aan Machu Picchu, en Aguas Calientes meestal je eindpunt. Om te voorkomen dat je tijdens een trekking hoogteziekte krijgt kun je het beste vooraf een paar dagen acclimatiseren in Cuzco. Een mooie stad vol Inca geschiedenis. Daarover lees je alles in Cuzco: het epicentrum van het Inca rijk.

Foto’s: Maria Grazia Montagnari (header), Lee Coursey, Danielle Pereira, Voyages Lambert, Martin Lanng, Palindrome

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

One thought on “Zes magische trails naar Machu Picchu”

Wat vind jij? Laat van je horen!