Borobudur

Slow travel in Yogyakarta: de Borobudur

Bovenaan het to do lijstje voor Java staat vaak de boeddhistische Borobudur. De massa omzeilen? Dat doe je zo!

Indonesië is razend populair. In de lijst van meest geboekte bestemmingen onder Nederlanders steeg het land van plek 19 in 2013 naar plek 11 in 2014. En wat ons betreft blijft het nog even doorstijgen. Het land is afwisselend en heeft voor iedereen wel wat. Je hebt er langgerekte stranden, felgroene rijstterrassen, vulkanen (met als hoogtepunt de Bromo), koninklijke waterpaleizen bij Tirtagangga en magische tempels waar offers en ceremonies nog elke dag plaatsvinden.

Borobudur

Ook in dit rijtje hoort het boeddhistische Borobudur, want als je dan toch naar Java (één van de populairste eilanden) reist, dan wil je de Borobudur niet overslaan. Nu kun je er uiteraard voor kiezen om de Borobudur met 100 (of nog véél meer) andere toeristen te bezoeken. Als je dat wilt. Wij doen dat liever anders!

Een bezoek aan de Borobudur

Hét hoogtepunt van Java is de Borobudur en voor velen één van de must-do’s tijdens een reis door Indonesië. Dit boeddhistische bouwwerk ligt op 40 kilometer van Yogyakarta. Het bestaat uit negen verdiepingen, welke de negen meditatie oefeningen vertegenwoordigen die je voorbereiden op de aankomst in het hiernamaals. Ook vandaag de dag kun je nog steeds pelgrims tegenkomen die hier voor hun gebed komen. Zij lopen elke verdieping zeven maal rond, met de klok mee. Bijzonder om te zien!


Vanuit Yogyakarta worden meerdere dagexcursies georganiseerd die eenvoudig te regelen zijn. Je wordt dan wel samen met hordes toeristen per bus naar deze bijzondere plek vervoerd en alleen rustig is het er dan zeker niet. Een slimmere optie is om je wekker wat eerder te zetten, want vroeg opstaan wordt hier beloond tijdens de sunrise tour. Geen illusies: ook dan ben je niet de enige toerist, maar het is een wereld van verschil. Bovendien zie je de Borobudur met opkomende zon; een magisch moment wanneer de eerste zonnestralen tussen de Boeddhabeelden door schijnen.

Borobudur

Yogyakarta verder overslaan?

Veel reizigers gaan naar Yogyakarta om de Borobudur af te vinken en reizen dan verder. Zonde! Plan een middagje om rond te struinen in het centrum en zie het lokale leven aan je voorbij trekken. Een leuke manier om de minder bekende plekken te ontdekken is doormiddel van een backstreet-tour. Een lokale gids brengt je naar plekken langs de Kali Code rivier, waar je zelf niet zo snel komt. Omdat hij hier goed bekend is, en de mensen kent, leg je makkelijk contact met de goedlachse bevolking. Onderweg stop je bij stalletjes waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Yogyakarta staat vooral bekend om de zoetigheden, zoals gemberdrank en pannenkoekjes gemaakt van kokosmelk met banaan of jackfruit. Is dit niet genoeg zoetigheid? Geef je dan over aan de vele soorten koekjes, gevuld met ananas, chocolade of zelfs kaas. Heerlijk!

Zoetigheid maakt hongerig en je bent hier tenslotte maar één keer. Ga daarom ’s avonds nog op een culinaire ontdekkingstocht. Indonesiërs houden van lekker eten en dat proef je! Spot één van de warung makan’s (eetstalletjes) of warung tenda’s (eettentjes) en kies vooral voor die waar het lekker druk is. Wij waren dol op de ‘Lumpia Semarang’s’ (lokale loempiaatjes) en ‘Soto Sokaraja’ (lokale soep met vlees, groente en bouillon). Kies je liever voor een volledige maaltijd? Neem dan van ons aan, een maaltijd zonder rijst is geen maaltijd. Een snelcursus rijst is daarom handig: ‘beras’ (ongekookte rijst), ‘nasi’ (gekookte rijst) en ‘nasi goreng’ (gebakken rijst). Dan kom je een heel eind!

Borobudur

Bovenstaande tips komen van de reisspecialisten van Smart Indonesië, onderdeel van Travel Smart. Een reisorganisatie die verre reizen voor iedereen toegankelijk wil maken door het maken van slimme keuzes.

Foto’s: Rudy, Justine Hong (incl. header), Will de Freitas

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!