Op pad met biergoeroe Hans Bombeke in Antwerpen
Amai, doe mij maar een Bangelijke!
Wie van bier houdt wil in Antwerpen zijn. De stad bij uitstek om je onder te dompelen in de bierhotspots en je collectie speciaalbiertjes uit te breiden. Hoe de stad en het gouden goedje met elkaar verbonden zijn, ontdekten we tijdens een rondgang met biergoeroe Hans Bombeke.
“Spreken jullie Nederlands? Mooi, helaas voor jullie spreek ik Antwèrps.” Een dwaas zou Hans Bombeke tegenspreken en vragen of hij toch alsjeblieft Nederlands zou willen praten. Bombeke- rijzig figuur inclusief walrussnor en pijp- steekt van wal met een indrukwekkende monoloog over de reis die we gaan maken door de biercultuur van zijn stad. Bier is in België bijna een religie. Onze zuiderburen herbergen de meeste abdijbieren en andere Belgische biersoorten zoals Duvel en Stella Artois zijn over de hele wereld te vinden. Liefst 55 procent van het Belgische gerstenat gaat over de grens.
Biersommelier Bombeke?
Noem Bombeke geen biersommelier of zytoloog. Hij is autodidact en glundert uitgebreid als hij zijn gezelschap biercafé ’t Waagstuk toont. Hier stond de jonge Bombeke een jaar of tien aan de toog en leerde zich alle belangrijke elementen van bier en het bierbrouwen aan. Het café doet haar naam eer aan. De stadswaag, waar ’t Waagstuk aan ligt, was ten tijde van de oprichting van het café in 1983 een plein waar punkers de scepter zwaaiden. ’t Waagstuk waagde het om zich los te maken van de punkbeweging- en met succes.
Want 32 jaar later staat de Zeppelin, het kenmerkende biertje van ’t Waagstuk, voor onze neus. Het is zo vroeg dat er nog een restje tandenpasta tussen onze kiezen zit, maar dat is volgens Bombeke juist het beste scenario. “Dit is het beste moment om bier te proeven. Je smaak is namelijk nog niet aangetast door etenswaren of andere dranken”, horen we terwijl hij ons het 9% sterke biertje voorzet.
Lokaal Seefbier in Bar Paniek
De bierdrinker van vandaag verkiest een lokaal speciaalbier boven een gewone pils. Het verhaal van een bier op kleine schaal en dicht bij huis gebrouwen spreekt aan. Na de vliegende start met Zeppelin, een krachtig caramelachtig bier, verplaatsen we ons naar Bar Paniek in de Antwerpse havens en proeven Seefbier, een voorbeeld van zo’n lokaalbier. Seefbier is trouwens geen brouwerij, maar een biermerk opgezet door Johan van Dyck. Na een kortstondige carrière bij Dommelsch en de brouwerij van Duvel in Moortgat ontdekte Van Dyck enkele jaren geleden een verloren gewaand recept van Seefbier, een typisch oud-Antwerps bier. Ooit was Seefbier (6.5%) het populairste bier in ’t Stad, zoals Antwerpen onder de bewoners heet.
Na de Tweede Wereldoorlog raakte Seefbier door het ontbreken van brouwmogelijkheden in de vergetelheid. Dankzij Van Dyck is het ongefilterde bier op de weg terug. Na drie jaar de volle focus op Seef brouwt hij sinds juni een nieuwe variant: Bootjesbier, een fruitig amberbier van 7%. “Na drie jaar kunnen we zeggen dat we een redelijk gevestigd biermerk zijn, maar volgend jaar hebben we hopelijk een eigen brouwerij geopend”, voorspelt Van Dyck. Daarmee zal Seef de derde Antwerpse stadsbrouwerij worden naast De Koninck en ’t Pakhuis.
Triple Trouble in ’t Pakhuis
De aan de Vlaamse Kaai gelegen huisbrouwerij ’t Pakhuis, heeft sinds de oprichting in 1996 in de schaduw gestaan van De Koninck en haar roemrijke ‘bolleke’. Maar het geniet van de recente interesse voor lokaal speciaalbier. Je ziet hier alle stappen in het brouwproces. Van korreltje gerst tot afgetapt biertje – het is allemaal te bewonderen in ’t Pakhuis. Bombeke, tegenwoordig ook brouwer bij ’t Pakhuis, erkent dat men hier wat bescheidener te werk gaat, maar dat het resultaat er niet minder om is. Het trio paradepaardjes is de Antwerpse Blonde, Bruine en ‘Den Bangelijke’. “De laatste heet zo omdat hij bangelijk lekker is”, giert Bombeke terwijl hij zijn snor met zichtbaar plezier in het bierschuim plant.
In ’t Pakhuis beëindigen we onze rondgang met een hoofd dat niet alleen duizelt van de lekkere biertjes. Bombeke is met recht dé wandelende bierencyclopedie van de stad Antwerpen. Voor het afscheid krijgen we van Bombeke nog één tip. Er is iets wat Antwerpenaren graag doen in de zomer en hij raadt het ons zeker aan. Wat het is? Natuurlijk, bij lekker weer hoor je in ’t Stad een terraske te doen. Dus allez!