minicruise naar Newcastle

Cruise & citytrip: Met de boot naar Newcastle

Wie zegt dat je vakantie begint op Schiphol heeft het voor mij mooi mis. De drukte, de rijen, de eigenlijk altijd oncomfortabele vlucht. Als het even kan zoek ik daarom andere manieren om te reizen. Zo maakte ik deze maand een minicruise. Vanuit IJmuiden ging ik met DFDS per boot naar Newcastle. Het mooiste? Ik stapte aan boord en was op vakantie.

Er is iets met reizen per boot. De deining, de kneuterigheid en niets dan zee aan de horizon. Het is voor mij de belichaming van slow travel. Hoewel een ontdekkingstocht over het schip mij leert dat er met 3 restaurants, verschillende bars, een bioscoop en een winkel meer dan genoeg te doen is, schakel ik direct in de ontspanningsmodus. Met een dik boek, een laptop met filmpjes en een glaasje wijn ben ik te vinden in mijn hut- af en toe uit het raampje kijkend naar een kust die steeds kleiner wordt.

boot naar Newcastle

Sterren kijken op het dek

In het verleden maakte ik overtochten naar Texel, Tasmanië, Dover- ik ging zelfs dagelijks met de boot naar school (dorpskind ja). Maar slapen op een boot deed ik nooit eerder. Net voordat het lichtje in mijn hut uitgaat spring ik nog even uit bed, tijd voor een midnight uitstapje naar het dek. Met mijn pyjama nog onder mijn kleren sta ik 12 verdiepingen hoog naar de sterren te staren. Geen mens te bekennen, om me heen niets dan duisternis. 8 uur later spreekt de stem van de kapitein vriendelijk door de speakers. Rise and shine! Na een lekker ontbijtje in het restaurant gauw weer naar buiten, waar de lucht langzaam roze kleurt en Engeland in zicht komt.

boot naar Newcastle

30 uur in Newcastle

Mijn minicruise naar Newcastle geeft me zo’n 30 uur in de stad, inclusief een overnachting. De stad blijkt compact en hoewel er genoeg te doen is, hoef je hier niet van hot naar her te rennen om alles gezien te hebben. Veel van mijn medepassagiers komen hier om te shoppen, iets wat je in Newcastle met de vele shoppingmalls echt kunt als de beste. Ik geef de voorkeur aan een stadswandeling en na een korte busrit van de terminal naar het centrum en het inchecken in mijn hotel, wandel ik voor het eerst de straten van Newcastle in.

boot naar Newcastle

Een stadswandeling Newcastle

De wandeling brengt me in het oude stadscentrum, via grote winkelstraten en prachtige kerken en kathedralen naar de overdekte Grainger Market. Ik scoor een exemplaar van Gulliver’s Travels in een oude bookshop, eet een broodje op de markt tussen de altijd vriendelijke Britten en wandel langs de kerstkraampjes rondom Grey’s Monument. In het zuiden wacht een andere kant van Newcastle. Ik bewandel de trappen van het Middeleeuwse Castle Keep voor een uitzicht over de stad en beland via een goed verstopt steegje in de tjokvolle Old George voor een verdiend bord pubfood.

Het is nog geen 20:30 uur als ik weer buiten sta, maar de sfeervol verlichte straten bruisen al van de locals die op stap gaan. Pubs puilen uit en uit ramen en deuren klinkt muziek. Ik wandel verder zuidelijk richting de Quay side. Hier aan rivier de Tyne is Newcastle modern en stads. Wandelend over de boulevard heb je uitzicht over de 7 bruggen die Newcastle verbinden met Gateshead. Eyecatcher is de hypermoderne Millennium Bridge die elke avond oplicht in een andere kleur.

boot naar Newcastle

Take it slow

Met de boot naar Newcastle reizen is natuurlijk niet de snelste manier om er te komen. Even vreesde ik dan ook dat het haasten zou zijn voor iemand die het liefst zo veel mogelijk van een bestemming ziet. Maar dat blijkt nergens voor nodig. Juist omdat de stad relatief klein is en niet barst van de bezienswaardigheden, heb je in anderhalve dag echt genoeg tijd om op je gemakje de stad te verkennen. Op dag 2 kies ik daarom voor de westelijke kant van de stad. En na een bezoek aan de mooie Universiteit, het historische Blackfriars, de stadsmuren én China Town, heb ik zelfs nog tijd voor een museum en een rondje shoppen in het reusachtige Eldon Square.

Om 15:00 uur sta ik weer bij de bus die me terugbrengt naar de terminal voor de overtocht naar IJmuiden. En met heel wat kilometers in de benen kijk ik eigenlijk enorm uit naar weer een nachtje ontspannen varen. Geen drukte, geen rijen, geen oncomfortabele vlucht. Alleen de deining op het water die me heerlijk in slaap sust.

boot naar Newcastle

  PRAKTISCH  
   

Met de boot naar Newcastle:

Kosten: Deze minicruise is te boeken vanaf 124 euro per persoon. Dat is inclusief 2 nachten aan boord, 1 overnachting in Newcastle in een hotel naar keuze en de bustransfers van en naar de stad.
Reisschema: De boot naar Newcastle vertrekt dagelijks op gelijke tijden. Mijn cruise vertrok op een donderdag om 17:30 uur en kwam de volgende ochtend rond 09:30 uur aan. Met een bus word je vervolgens in het stadscentrum afgezet, vanwaar ik binnen 2 minuten bij Hotel Indigo stond. Na anderhalve dag in de stad vertrok de bus op zaterdagmiddag om 15:00 uur naar de ferry terminal, om de volgende dag rond 09:00 uur te arriveren in IJmuiden.
Aan boord: De overtocht duurt in totaal 17 uur. Tijd genoeg om aan boord te genieten, een hapje te eten en een goede nacht te slapen. De hutten zijn klein maar comfortabel en hebben echt heerlijke bedden.
TIP: In tegenstelling tot de cruise zelf, zijn de maaltijden in de restaurants prijzig. Reis je op een klein budget, neem dan zelf eten en drinken mee en bemachtig een plekje in een van de gemeenschappelijke ruimtes of bij mooi weer op het dek!
Zomer of winter: Ik maakte de minicruise naar Newcastle in december, als het binnen extra sfeervol aangekleed is en de stad mooi verlicht. Reis jij in de zomer? Dan kan je lekker zonnen op het dek en van een drankje genieten in de Mermaid Bar.
TIP: Als je geluk hebt spot je tijdens je overtocht dolfijnen of zelfs walvissen. Van april tot september kan je gratis aansluiten bij een wildlife spotting sessie op het Observation Deck!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!