Struinen over de brocante braderie van Lille; hoofdstad van antieke schatten
Goed voorbereid zijn we naar Lille gekomen. Met een trolley in onze handen– compleet met kranten voor potentiële fragiele aankopen – kunnen we de strooptocht langs de kramen beginnen. Het professioneel manoeuvreren door de kluwen mensen (lees: niet over Franse tenen rijden) is nog wel een broodnodig aandachtspuntje maar daar krijgen we met het verstrijken van de dag vast wel handigheid in. Honderd kilometer met 12.000 kraampjes aan handelswaar vormt het decor van de braderie van Lille, de grootste vlooienmarkt van Europa. En dat bijna een heel weekend lang!
De antieke braderie van Lille
Net zoals haar antiek gaat de braderie van Lille al flink wat jaren mee. Het wordt al sinds de twaalfde eeuw georganiseerd. Van een braderie veranderde het langzaamaan in een soort rommelmarkt toen bediendes met goedkeuring van de baas hun spullen mochten verkopen. Waar de festiviteiten omstreeks 1523 zeven dagen duurden, is er anno nu behoorlijk geknipt in het aantal dagen. De Braderie van Lille vindt altijd het eerste weekeinde van september plaats. Het maakt het feest er niet minder om, gezien heel de stad bol staat van de activiteiten, lekkernijen en marktkraampjes.
Zo’n twee miljoen bezoekers (!) weten hun weg te vinden naar Lille. Op tijd boeken is dan ook aangeraden als je voor een overnachting kiest. Andere opties zijn een georganiseerde busreis of de hogesnelheidstrein. Parkeerplekken zijn uiterst zeldzaam. Tijdens de braderie van Lille kun je een Pass Braderie aanschaffen voor vijf euro. Hiermee heb je gedurende het weekend onbeperkt toegang tot de bus, metro en tram. Het openbaar vervoer rijdt dan de klok rond.
Mosselmatch
Om twee uur ’s middags wordt het startschot gegeven voor de officiële opening van de markt, die onafgebroken doorgaat tot zondag middernacht. Vooraf aan de start van de braderie wordt voor sportievelingen de halve marathon van Lille gehouden. Geen zin in het hardloopgedruis? Kriskras door Vieux-Lille en het stadscentrum toeven verscheidene aangename terrassen om de voeten tot rust te laten komen – geen onwelkome luxe na alle kinderkopjes. Ga voor een Franse cappuccino met een stevige toef slagroom of moules-frites. Niet zomaar een bordje friet met mosselen maar Het Gerecht van de braderie van Lille. Elke lege mosselschelp telt. Tussen plaatselijke restaurants wordt traditioneel gestreden om de hoogste berg lege mosselschelpen; een ware mosselmatch. Voor de deur van menig eetgelegenheid wordt er trots mee gepronkt.
Oude en nieuwe kranten
Het manoeuvreren gaat naargelang de dag vordert beter, al wordt de uitdaging groter met de groeiende massa mensen (meer tenen). Van alles trekt aan ons gevarieerde blikveld voorbij. Schilderijen met de gebruikelijke bossen bloemen, verscheidene kasten en fauteuils, onalledaagse etalagepoppen en zeer onfortuinlijk ogende opgezette vossen. Bolderkarren van onze mede-antiekenthousiastelingen raken steeds voller. Ons karretje blijft angstvallig leeg.
Tot we bij het Vieille Bourse aankomen, de oude kamer van koophandel. Op het open plein binnen het zestiende-eeuwse complex is een boekenmarkt opgetrokken. In houten bakken bevinden zich bonte verzamelingen oude Franse kranten, filmposters en lang vergeten boeken en strips. Een stapel oude kranten en posters mag zich al snel de mijne noemen. Tevreden keren we huiswaarts. Met een goedgevulde trolley oude en nieuwe kranten, helaas dit keer geen fragiele aankopen waar we zo goed voorbereid op waren.
➸ Kijk voor meer informatie op de website van de braderie. En als je dan toch in de stad bent, ontdek dan gelijk wat de stad nog meer te biedden heeft! Onze tips vind je in het artikel over een stedentrip Lille.