lowbudget IJsland

Terugblik op 2014: De beste budget reistips

Met een beetje creativiteit en de juiste tips kunnen dure bestemmingen ineens heel goed betaalbaar worden

In de maand december blikken we terug op publicaties van afgelopen jaar met steeds een nieuw lijstje vol mooie bestemmingen die we in 2014 hebben bezocht en beschreven. Eerder deze maand maakten we al een top 10 met onze favoriete bestemmingen en een top 5 van de meest verrassende steden die we afgelopen jaar leerden kennen.

Voorbereid op pad met onze low budget reistips

Nu de reisplannen van 2015 volop in de maak zijn, wordt er ook altijd weer kritisch naar de bankrekening gekeken. Wat kost een reisje naar deze bestemming en hoeveel heb ik eigenlijk te besteden? Of we nu willen of niet, het budget is voor de meesten van ons een belangrijk onderdeel van de reisplannen. Wij ontdekten afgelopen jaar dat er genoeg bestemmingen zijn te vinden die met een beetje creativiteit en de juiste tips ineens heel goed betaalbaar worden. Daarom deze week onze top 5 beste budget reistips!

1. Australië

Een van de populairste landen onder backpackers, maar voor je bankrekening is een bezoek aan Australië behoorlijk afzien. Voor een bedje op een krap slaapzaaltje betaal je al gauw meer dan 15 euro per nacht, boodschappen zijn allemaal nét iets duurder dan we leuk vinden en over dagtrips en vervoer hebben we het maar helemaal niet. Maar, alle beetjes helpen, en met onze superhandig bespaartips voor Australië kan je aardig wat dollars besparen.

budget reistips

Denk aan een spotgoedkope camper huren met Relocation cars, spullen bij elkaar zoeken op Gumtree en gratis kost en onderdak in ruil voor de meest toffe werkervaringen via het WWOOF netwerk.Hoe goed je ook budgetteert; wie afreist naar de andere kant van de wereld wil niet bezuinigen op mooie plekken en ervaringen en is dus sowieso een hoop geld kwijt. Maar iedere reiziger die ervan terugkomt zal het beamen: je reis door Australië is iedere dollar waard!

2. Wintersporten

De diehard wintersporters onder ons zullen er niet van terugschrikken om voor een week wintersport hetzelfde bedrag neer te leggen als een paar weken rondreizen door Azië, maar dat geldt niet voor iedereen. Dat wintersport niet altijd een dure aangelegenheid hoeft te zijn, bewees Marije in een artikel met lowbudget wintersportbestemmingen. In Oost-Europa betaal je een fractie van de prijs die je in Tirol of de Alpen neerlegt en je hoeft er ook nog eens niet te slalommen om de toeristen. Over win-win gesproken! Maar ook het dwerglandje Andorra doet het goed als een van de budget reistips voor wintersporters. Klein, maar fijn – net als de prijzen!

budget reistips

3. Fiji

De meest verrassende in deze top 5 budget reistips is toch wel Fiji. Vooral bekend als honeymoon bestemming en daarom geassocieerd met torenhoge prijzen. De gouden tip om betaalbaar te overnachten in een droomlodge op zee met privé bediening hebben we niet. Maar dat betaalbaar verblijven in het paradijs wel degelijk mogelijk is ondervond Maartje aan den lijve.

Ze deed Fiji aan tijdens haar wereldreis, en dat er dan gebudgetteerd moet worden mag duidelijk zijn. Ze ontdekte dat er tussen de ruim 300 eilanden van de Fiji Archipel ook een aantal minder bekende én minder dure exemplaren zitten. Prima geschikt voor backpackers die wel willen genieten van de zon, zee en strand uit de reisbrochures, maar dan zonder het bijbehorende prijskaartje. Top tip! Alles daarover lees je in ons artikel over Low budget Fiji.

budget reistips

4. Moskou

Het heeft de twijfelachtige eer om bekend te staan als de duurste stad ter wereld. Even de stad in tijdens je stopover in Moskou kan je dan ook duur komen te staan. Des te waardevoller om met een paar goede budget reistips op zak voorbereid op pad te gaan, want de stad heeft wel degelijk veel moois te bieden. Vorige week kwam de Russische hoofdstad al uitgebreid voorbij in het lijstje verrassende stedentripbestemmingen. Die vermelding had het met name te danken aan de budget reistips die Jessica verklapte voor deze ronduit dure stad. Ze ging tijdens haar verblijf opzoek naar lowbudget Moskou en ontdekte dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je zou denken!

budget reistips

5. IJsland

IJsland is hot! Niet letterlijk -een reisje IJsland vraagt om een flinke koffer met warme kleding- maar zeker wel figuurlijk. Over geen ander land werd in 2014 zoveel geschreven door reisjournalisten- en bloggers. Het land is extreem rijk aan oogverblindende natuur maar veel reizigers laten zich nog tegenhouden door het dure imago dat er om het land heen hangt. Wat weinig mensen weten, is dat IJsland sinds de crisis aanzienlijk goedkoper is geworden en dus een stuk toegankelijk voor toeristen.

De vermelding van IJsland in dit rijtje is niet helemaal eerlijk overigens: voor het volledig artikel moeten jullie namelijk nog eventjes geduld hebben. Om wel alvast een sneak preview te geven van onze budget reistips in IJsland: Wist je dat IJsland een van de veiligste landen ter wereld is om te liften? En dat je de prijzige hotels in de zomer kunt inruilen voor een tentje? In IJsland is wildkamperen namelijk overal toegestaan. Ook fijn: de natuur is hier daadwerkelijk gratis: voor geen enkel nationaal park hoef je entree te betalen. We geven ook een overzicht van gratis activiteiten in de dure hoofdstad Reykjavik, dus stay tuned!

budget reistips

Nog meer budget reistips!

Naast onze budget reistips per bestemming, gaven we afgelopen jaar ook heel veel andere tips om je reis betaalbaarder te maken. Zo maakten we een overzicht van de beste websites voor goedkope ticketdeals en gaf wereldreizigster Maartje tips om geld te besparen voor je wereldreis en je reisbudget zo goed mogelijk te bepalen.

Er doken ook weer veel nieuwe budget initiatieven op. Naast het inmiddels bekende Couchsurfing, WWOOF en Airbnb, schreven we ook over het briljante idee van Mealsharing en het spotgoedkope carpoolnetwerk BlaBlaCar. Suzanne bewees dat je op die manier een dure trip extreem goedkoop kan maken door ze allemaal te combineren en schreef daarover een artikel vol originele budget reistips. Dat is nog eens slim reizen!

Foto’s: Dai Fujihara, Tsuda, Malcolm PeaceyGeraint Rowland, Moyan Brenn (incl. header).

Redactie
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!