Hoe bepaal je het budget voor een wereldreis?
Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding. Hoe bereken je de kosten?
Wat zijn de kosten van een wereldreis? Het is niet het meest inspirerende deel van je voorbereiding, maar wel het meest cruciale punt om je plan te realiseren. De voorbereiding en berekening van je beschikbare budget zal je reis maken of kraken. De kosten van een wereldreis zijn voor iedereen anders. Het hangt onder andere af van je route, de reisduur, je must do’s en je manier van reizen. Maar ongeacht al deze variabelen zijn er een aantal dingen waar je altijd rekening mee moet houden bij het bepalen van het budget voor een wereldreis.
In het eerste deel van de rubriek ‘Op wereldreis’ gaven wereldreizigers Alex en Maartje al tips voor het bepalen van je route. Heb je die eenmaal uitgestippeld, dan komt de volgende stap: het budget voor een wereldreis berekenen. Hoe je dat het beste doet? We helpen je op weg!
Strategie
Er zijn verschillende manieren om het budget voor een wereldreis te bepalen. Sommige reizigers nemen zich standaard voor om gemiddeld €1.000 euro per maand per persoon te begroten, ongeacht de bestemming. Waarschijnlijk is dit voor Azië erg ruim, maar voor Australië juist krap gebudgetteerd. Een andere optie is een gemiddeld dagbudget bepalen. Veel reizigers komen daarbij uit op zo’n € 35,00 per persoon. Vermenigvuldig je dagbudget met het aantal dagen dat je denkt weg te blijven en je hebt je reisbudget.
Over een specifiek bedrag kunnen wij niet adviseren, want zoals gezegd is dit voor iedere reis en reiziger verschillend. Uiteindelijk moet je met het budget omgaan zoals met reizen in het algemeen: wat past bij mij, wat voelt goed en hoe zorg ik dat ik niet in de problemen kom? Wat we wel kunnen doen is delen hoe wij het destijds hebben aangepakt met ons budget en tools en tips aandragen waarmee je zelf aan de slag kunt.
Maak een overzicht
Wij besloten tijdens de voorbereidingen van onze reis een Excel bestand bij te houden, waarin we overzichtelijk de (mogelijke) uitgaven weer konden geven. Dit document gebruikten wij niet alleen vooraf, maar ook tijdens het reizen om het budget in de gaten te houden. De kern van dit bestand is de gemiddelde dagbesteding per land. Door middel van een simpele som kan je het aantal dagen ingeven en berekenen hoeveel je denkt nodig te hebben voor één land. Wanneer je alle landen die op je lijstje staan met bestedingen onder elkaar zet heb je een prima begin. Maar dan ben je er nog niet!
➸ TIP: Installeer een spending tracker op je telefoon. Er zijn tegenwoordig talloze apps waarmee je al je uitgaves in kaart kunt brengen en je hele financiële situatie kunt bijhouden. Kosten van accommodaties, eten en drinken, vluchten en tours kan je eenvoudig invoeren waarbij alles ook nog voor je wordt gesorteerd op categorie. Stel vooraf je doelbudget in en je krijgt gelijk inzichtelijk wat je precies uitgeeft en of je over je budget gaat of er misschien wel onder zit. Budget Tracker of Wallet zijn hiervoor ideale apps.
Initiële kosten
Want, zijn er kosten van een wereldreis die je eenmalig gaat maken? Moet je bijvoorbeeld nog een goede backpack aanschaffen? Deze kosten horen wel degelijk bij je reis en zijn onderdeel van je budget. Hierbij kan je denken aan travelgear, tickets, vaccinaties en een fotocamera of andere apparatuur. Deze uitgaven maak je (vaak) voorafgaand aan je reis, maar vergeet ze niet mee te rekenen, want aan het eind van de rit ben je het wel kwijt op je bankrekening.
Vaste lasten
Je kan ervoor kiezen om een aantal vaste lasten door te laten lopen terwijl je reist. Heb je een huis of appartement, telefoonabonnement, zorg- en/of reisverzekering? Reken deze vaste lasten mee in je budget voor een wereldreis, want anders kan je hiermee in de problemen komen. En niets is vervelender dan tijdens het reizen erachter komen dat de rekening wel heel hard slinkt. De vaste lasten kan je ook als kolom in je Excelbestand weergeven en bij het totaal optellen.
Sparen voor je wereldreis
Of het nu een budget van 1000 euro per maand wordt of niet; een wereldreis is hoe dan ook prijzig. Aan elke wereldreis gaat maanden of soms jaren van heel hard sparen vooraf. In ons artikel (Be)sparen voor je wereldreis gaan we hier verder op in. Ook hierbij is het belangrijk dat je al aan het begin inzichtelijk maakt wat voor bedrag je nodig denkt te hebben en wat je realistisch gezien apart kunt zetten per maand. Bij diverse banken kan je hiervoor een apart spaardoel openen zodat je heel gericht je voortgang kunt zien. Is het niet realistisch dat je het bedrag op tijd bij elkaar gaat krijgen? Bedenk dan goed of je je wereldreis wilt uitstellen of bijvoorbeeld geld wilt gaan lenen bij familie of een bank. Moneyou (onderdeel van ABN AMRO) is hiervoor een goede en betrouwbare partij. Over een lening afsluiten moet je vooraf goed nadenken maar het kan een ideale optie zijn als je vast zit aan een bepaalde periode voor je wereldreis. Bijvoorbeeld omdat je daarna aan een vaste baan begint of een huis wilt kopen en niet meer voor lange tijd weg wil of kan. Is nu het goede moment voor een wereldreis, dan is dat ook heel wat waard.
Besteding per land
Hoeveel je gaat uitgeven in een bepaald land, hangt volledig af van wat voor type reiziger je bent. Ben je een die-hard backpacker en van plan om in hostels te slapen waarbij je de badkamer deelt met anderen? En ben je van plan om voornamelijk met goedkoop openbaar vervoer te reizen? Of ga je liever voor de luxe van een tweepersoonskamer en wil je ook af en toe wat duurder uit eten? Ga dus van te voren na wat voor type reiziger jij bent, wat de verwachtingen van je reis zijn en pas je budget daar op aan. Daarnaast maakt het hierin wel degelijk verschil of je solo of met meerdere personen zal reizen. Vreemd genoeg is in sommige landen een privé kamer goedkoper dan 2 bedden in een dorm. Goed researchen dus!
Bepaal je bucketlist én de bijbehorende kosten
Houd er rekening mee dat als je de oostkust van Australië gaat bezoeken, je ongetwijfeld ook graag een trip naar het Great Barrier Reef of de Whitsunday Islands wilt boeken. Maak voor jezelf inzichtelijk welke activiteiten tijdens jouw reis naar voren kunnen komen. Leren duiken in Honduras of Thailand, een luchtballonvaart over de tempels van Bagan in Myanmar of de prachtige trekking naar Machu Picchu in Peru: dit hoeven geen dromen te blijven! Maar er zit wel een prijskaartje aan, dus laat je niet ter plekke verrassen. Dit soort activiteiten vormen uiteindelijk highlights van je wereldreis; bepaal dus voor jezelf wat je absolute bucketlist is en zorg dat je deze alvast opneemt in de berekening van je kosten.
➸ Heb je vragen over het bepalen van het budget voor een wereldreis? Laat een reactie achter onder dit bericht of mail naar info@stopandstare.nl. Ons team van fanatieke (wereld)reizigers helpt je graag!
Houd vast rekening met onvoorziene uitgaves
Daarnaast is rekening houden met onvoorziene kosten geen slecht idee. Wanneer je – in het ergste geval – in een ziekenhuis terecht komt, dien je de gemaakte kosten vaak contant af te rekenen. Deze krijg je via je zorg- of reisverzekering (vaak) wel vergoed, maar het kan even duren voordat het geld weer op jouw rekening staat. Dat geldt ook voor een gestolen tas, een kapotte camera of gewoon een te gunstige berekening van de kosten in een bepaald land. Allemaal dingen waarvan je hoopt dat het niet zal gebeuren, maar waar je wel rekening mee zou moeten houden. Bovendien is het ook een fijn idee om wat geld achter de hand te hebben voor als je weer in Nederland terug komt.
Meer tips over het budget voor een wereldreis bepalen
Voor het bepalen van de gemiddelde dagbesteding per land kan je bijvoorbeeld de Lonely Planet of reisblogs van medereizigers raadplegen. Steeds meer reizigers zijn transparant over hoeveel zij tijdens hun reis hebben uitgegeven en waaraan. Maak gebruik van hun kennis! Rond verder altijd je dagbesteding af naar boven. Better safe than sorry. Houd er rekening mee dat in sommige landen het toerisme gigantisch in opkomst is, zoals in Myanmar. Hier stijgen de prijzen jaarlijks aanzienlijk. Vertrouwen op uitgaven van andere reizigers die er het vorige jaar zijn geweest, is in zo’n geval niet verstandig. Onderschat het belang van een goed ingeschat budget niet; het laatste wat je wil is tijdens je wereldreis geldzorgen hebben!