Burning Man: feesten in een epische setting

Het festival der festivals dat jaarlijks plaats in de woestijn van Nevada draait om vrijheid, blijheid, gelijkheid!

Te midden van de Black Rock Desert in Nevada verschijnt ieder jaar in augustus het meest bizarre evenement ter wereld. Een surrealistische stad midden in de woestijn met meer dan 50.000 feestvierders genaamd Burning Man. De gedachte achter dit festival is het bouwen van een gemeenschap waarin iedereen welkom is en kan leven in pure vrijheid. Tijdens het 7 dagen durende festival kun je op zoek gaan naar je excentrieke zelf.

Het begin van Burning Man

De basis van het festival ligt bij drie vrienden, die in 1986 besluiten op Baker Beach in San Francisco een 2.7 meter hoge houten pop te verbranden ter viering van de zonnewenden, waarbij de zon de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Het opmerkelijke ritueel trok mensen aan en werd alsmaar groter. Meer dan twintig jaar later is het festival uit zijn voegen gegroeid, verplaatst naar de uitgestrekte woestijn en bekroond tot het festival der festivals.

Burning Man

Geld is niet van belang

Voor het festival betaal je entree, maar op het terrein zelf is nagenoeg niks te koop. Aan geld heb je hier dan ook weinig, want alles draait om geven en ruilen. Producten en diensten worden aan elkaar gegeven zonder dat hiervoor een tegenprestatie wordt verwacht. Burning Man houdt zich ook volledig afzijdig van reclame en sponsors; ze beschermen hun gemeenschap tegen ‘dergelijke uitbuiting’. Opvallend is dat voor mensen die het niet breed hebben er speciale, goedkopere tickets bestaan.

Burning Man

Respect

Het hele festival draait om respect. Iedereen wordt hier geaccepteerd en is gelijk aan elkaar. Burning Man moedigt het individu aan zichzelf te ontdekken en te vertrouwen op zijn of haar innerlijke kracht. Op het festival mogen daarom geen barrières zijn tussen je erkenning van het innerlijk en de realiteit van de mensen om je heen. Ook respect voor de natuur staat tijdens Burning Man hoog in het vaandel. Het festival wordt volgens traditie afgesloten met de verbranding van de Wicker Man, die daarna door heel de gemeenschap samen wordt opgeruimd. Black Rock Desert heeft een bijzonder landschap en ondanks de omvang van het event wordt daar duurzaam mee omgegaan. Na de laatste festivaldag van Burning Man wordt alles volledig schoongemaakt zodat er geen sporen worden achtergelaten.

Burning Man

Burning Man ervaren

Burning Man is een ervaring van formaat. Bezoekers verkeren een week lang in een intense wereld van muziek, kunst en totale vrijheid. Wil je het zelf meemaken? Het festival begint de laatste maandag van augustus en duurt tot de eerste maandag van september. Zorg dat je genoeg eten en drinken inslaat, op Burning Man zelf is dit niet meer verkrijgbaar. Het festival vindt plaats in de woestijn dus genoeg water is een must. Voordat je het festivalterrein mag betreden wordt gecontroleerd of je minimaal vijf liter drinkwater per dag bij je hebt. Is dit niet het geval, dan mag je niet binnen. Omdat alles op basis van kun je giften en ruilhandel gaat, kan je het beste meer eten en drinken meenemen dan je voor jezelf nodig hebt. Kom voorbereid; er wordt verwacht dat je als bezoeker van Burning Man zelfvoorzienend bent.

Burning Man

Burning Man in Nederland

Ook in ons eigen land in het succes van Burning Man niet onopgemerkt gebleven. Daarom vindt 16 mei op het evenemententerrein Velsen Valley in Spaarnwoude Beyond plaats, geïnspireerd op Burning Man. Beyond noemt zichzelf geen festival, maar een open-source community om samen de wereld vorm te geven. Geen wifi, geen telefoons, maar genieten van de natuurlijke elementen om je heen.

Foto’s: Bexx Brown-Spinelli

Geschreven door - Julia is eerstejaars studente journalistiek. Houdt van eten, schrijven, sporten en natuurlijk van reizen. Heeft een bucketlist van hier tot Paramaribo. Wil graag nog veel van de wereld gaan zien en houdt van de onontdekte plekjes.

Wat vind jij? Laat van je horen!