bus in Londen

Per bus door Londen: een leuker alternatief voor de tube

Laat de Underground voor wat het is want met deze busroutes zie je veel meer van de stad!

Wie naar Londen gaat, verplaatst zich met de Underground. Maar hou in gedachten dat er in Londen ook meer dan 8000 bussen en ongeveer 14000 bushaltes zijn. Wil je zoveel mogelijk van het stadsleven meekrijgen? Reis dan gewoon met de bus in Londen, zoals vele locals dat dagelijks doen. En je ziet ook gelijk veel meer van de stad!

Je verplaatsen met de bus in Londen

De bus haalt het qua populariteit niet bij de bekende Tube. Maar in die donkere tunnels zie je natuurlijk niet heel veel van de stad. Dus hop, de bus in! Neem bijvoorbeeld de buslijn van East end naar Paddington Station en beleef ondertussen het stadsleven. Op deze manier is er niet alleen een glimp van het dagelijks leven op te vangen, maar kom je ook langs vele toeristische hotspots. Zie je iets leuks, dan kan je altijd tussendoor uitstappen.

Londen bus

Van oost naar west

Ben je voor het eerst in de Londen en wil je een duidelijke indruk krijgen van de stad, dan is de lijnbus van oost naar west de mooiste route. Pak bij Blackwall op de noordoostpunt van het Isle of Dogs bus 15 in de richting van Conduit Street. Vanaf de halte Aldgate East brengt deze bus je naar Trafalgar Square waar vervolgens overgestapt kan worden op bus 159 naar Paddington. Op deze manier reis je met de bus dwars door de stad heen. De Underground is in de meeste gevallen sneller dan de bus in Londen, maar de laatste is ook een stuk interessanter want je komt langs alle volgende hoogtepunten:

1. East End

In het oosten van Londen ligt de wijk East End- de wijk van de cockneys- die mogelijk herkent kunnen worden vanuit Britse politieseries en detectives. Voorheen stond de wijk bekend als een echte arbeidersbuurt, maar tegenwoordig zijn het juist de welvarende Londenaars die richting East End gaan, aangetrokken door kunst, cultuur en amusement. Bus 15 stopt onder andere bij de Whitechapel Gallery en de Petticoat Lane Market. Onderweg zal opvallen dat ondanks de komst van steeds meer welvarende Londenaars, de buitenlandse immigranten, zoals de Pakistaanse en Bengaalse gemeenschap, hier ook nog steeds hun invloed hebben.

bus in Londen

2. City of London

Bus 15 verlaat East End om af te stevenen op twee van Londens symbolen; de Tower of London en de Tower Bridge. Snel daarna rijdt de bus een heel ander deel van Londen binnen, dwars door de City, het hart van de financiële wereld. Bijna alle internationale banken en verzekeraars hebben in deze wijk een filiaal. De wijk wordt gekenmerkt door de mix van moderne gebouwen en middeleeuwse huizen. Aan het eind van Cannon Street bevindt zich de St Paul’s Cathedral, die zeker een bezoekje waard is.

3. Covent Garden

Via Fleet street- de voormalige thuishaven van de Britse pers- rijdt de bus vervolgens Strand op in Covent Garden. Vroeger bevonden zich hier de slums –de achterbuurten- waar veel romans van Charles Dickens zich afspelen. Een groter contrast is niet denkbaar, aangezien er nu het luxeuze en peperdure hotel Savoy te vinden is. Wanneer je bij Strand uitstapt, loop je de wijk Convent Garden binnen. Deze wijk is voornamelijk ’s avonds een trekpleister voor toeristen, maar ook zeker voor de locals. Wie goed wil eten is hier op de juiste plek en het Royal Opera House en de voormalige markthal biedt genoeg bezienswaardigheden om een uurtje rond te slenteren.

bus in Londen

4. Trafalgar Square en Picadilly Circus

Bus 15 vervolgt via Strand de route over twee zeer bekende pleinen: Trafalgar Square en Picadilly Circus. Het eerste plein wordt gekenmerkt door twee grote fonteinen en de National Gallery. Overigens op loopafstand van Trafalgar Square is Westminster Abbey gelegen. Het tweede plein, of beter gezegd verkeersknooppunt, Picadilly Circus is misschien wel het beroemdste symbool van Londen. Het knooppunt wordt gekenmerkt door de grote reclameborden aan de gevels van de gebouwen. En niet ver van Trafalgar Square en Picadilly Circus is het derde bekende plein van Londen gelegen, Leicester Square. Vergeet hier niet over te stappen op bus 159 richting Paddington Basin.

5. Shoppen

Regent Street en Oxford Street zijn de volgende stops tijdens deze route per bus in Londen. Voor de ware shopaholics vormen deze twee straten de belangrijkste bestemming van hun tripje. Dure winkels en grote winkelketens wisselen elkaar hier af.

bus in Londen

6. Paddington

Vanuit de drukke winkelstraten brengt de bus je via een stukje Londen dat Arabisch aandoet met talloze cafétjes en restaurants, waterpijpen en boutiekjes, naar de wijk Paddington. Daar zijn diverse restaurants en pubs gevestigd voor een lekkere maaltijd. Tijd voor pauze!

Underground

Deze route per bus in Londen neemt je uiteraard niet langs alle bezienswaardigheden. Camden Market bijvoorbeeld is een absolute aanrader, die met verschillende buslijnen bezocht kan worden. En wat te denken van de Big Ben, Buckingham Palace, House of Parlement en Londen Eye? Overweeg hiervoor eens het zicht op Londen vanaf de rivier de Thames. De bus is niet geschikt als je haast hebt en in dat geval kan je beter de Underground gebruiken om van A naar B te komen.

bus in Londen

Oyster Card

In Londen reist men met een Oyster Card, die vergelijkbaar is met onze OV-chipkaart. Veelal is een meerdagen kaart (Travelcard) het voordeligst, maar laat je goed informeren bij een verkooppunt. Vergeet niet van te voren de actuele informatie te raadplegen en neem bij het kopen van een Oyster Card ook een gratis kaart mee van het netwerk van de Underground en bus in Londen. Op die manier kan je altijd nagaan welk vervoermiddel het makkelijkst, leukst of snelst is voor je volgende stop. Alle informatie over het openbaar vervoer in Londen vind je op de site van Transport for London.

Nog meer hoogtepunten van Londen bekijken? Lees daarover alles in Het Londen van de locals deel 1 en deel 2.

Foto’s: Tim Spouge (incl. header), Geraint Rowland, Michael Duxbury, Travis Simon, Simon

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!