carnaval in Rio

De overtreffende trap van feest: Carnaval in Rio

Een kijkje in de carnavalshoofdstad van de wereld!

Carnaval in Rio de Janeiro is carnaval in de overtreffende trap. Heel Brazilië viert feest, maar Rio de Janeiro is niet voor niets de carnavalshoofdstad van de wereld. Je krijgt een overdosis kleur, muziek en sfeer en je kan niets anders dan je ogen uitkijken en genieten. Je onderdompelen in de samba, die in elke uithoek van de stad te beleven is.

Carnaval in Rio

Sambastrijd

De Brazilianen vieren een week lang feest en iedereen gaat de straat op om het vol overgave te beleven. De katholieke achtergrond van het feest – een eetfestijn voor dat de vastenperiode van veertig dagen begint – is niet meer te herkennen. Het carnaval van nu draait om een strijd tussen de sambascholen en verschillende wijken van Rio de Janeiro.

Het hoogtepunt zijn de parades in de Sambódrome, een 700 meter lang deel van de rua Marquês de Sapucaí. De twee belangrijkste dagen van de carnavalsweek zijn de zondag en de maandag. Dan vertonen de beste sambascholen van de stad hun kunsten in de Sambadrome, waar de optochten langs paraderen, met aan weerszijden enorme tribunes.

Carnaval in Rio

Voorproefje van Carnaval in Rio

Voor een voorproefje van de parade kun je tijdens je verblijf in Rio repetities bijwonen van de sambascholen. Weten welke scholen het grootste spektakel opleveren? Daarvoor is er een selectie van de allerbeste sambascholen waar je een kijkje kan nemen. In de hele stad kun je genieten van alle dansacts. Overal om je heen wordt gedanst. Op Cinelandia Square is het meest georganiseerde dansfeest te vinden.

Carnaval in Rio

Praktisch

Overweeg je om tijdens carnaval in Rio aanwezig te zijn? Als je je onder wilt dompelen in het feest van het jaar dan kan je de volgende tips goed gebruiken:
➸ Een bezoek aan de carnavalshoofdstad vereist heel wat planning. Dus bereid je bezoek aan Rio de Janeiro goed voor en boek alles zeker een paar maanden van tevoren om te voorkomen dat je het feest misloopt.
➸ Houd rekening met een hoger budget voor deze bestemming dan tijdens de rest van het jaar. De prijzen liggen gemiddeld drie tot vier keer zo hoog.
➸ Neem zo min mogelijk spullen mee. Tijdens carnaval zijn de zakkenrollers nog actiever dan anders en je wilt je niet constant druk maken in het feestgedruis! Vervoer tijdens het grote feest is het meest veilig per taxi.

Alle informatie over carnaval in Rio vind je op de website van Rio Carnaval. Alvast in de stemming komen? Dat lukt wel met deze beelden van het feest van afgelopen jaar!

Beeld: Leandro Neumann Ciuffo, Nicolas de Camaret (incl. header).
Video: off2travels, Youtube.
Geschreven door - Geen planning, en onbevooroordeeld op pad. Dat is de stijl van Inge. ‘Verwonder en geniet’ is haar motto. Ze wordt blij van nieuwe omgevingen, ervaringen en van schrijven en wil dat met zo veel mogelijk mensen delen.

Wat vind jij? Laat van je horen!