Carpoolend Europa door met BlaBlaCar

Goedkoop, duurzaam én gezellig

Voor heel weinig geld heel Europa door. Het kan met ‘BlaBlaCar’. Maar wat houdt dit verschijnsel nu precies in? Zie het voor je als een goedkope, sociale en milieuvriendelijke manier om te reizen. Carpoolen, maar dan door heel Europa.

BlaBlaCar is in 2009 begonnen met een website in Spanje. Groot-Britannië, Italië, Portugal en Polen volgden. In oktober 2012 was Nederland aan de beurt en april dit jaar is ook Duitsland betrokken bij BlaBlaCar. Inmiddels is het een netwerk met vijf miljoen reizigers over heel Europa, waarvan een miljoen leden maandelijks via dit netwerk daadwerkelijk reizen. Volgens de cijfers van het bedrijf zijn dit 700.000 passagiers en 300.000 bestuurders.

Wat is het idee?
Op de website kunnen bestuurders en potentiële passagiers zich aanmelden. Ze kunnen hier aangeven waar ze heen gaan, of mee naartoe zouden willen reizen. BlaBlaCar noemt het ‘meer dan samen rijden’. In het promo-filmpje worden de voordelen opgesomd: gezellig, milieuvriendelijk en het bespaart bovendien op de brandstofkosten als je die kunt delen met anderen.

‘Reizen is ook ontmoeten’
Barbara van Male reisde via BlaBlaCar naar Dordogne, in Frankrijk. “Ik wilde snel en goedkoop vervoer geregeld hebben om naar mijn bestemming te gaan. Plus op een manier die bij mij past: reizen is voor mij ook ontmoeten”, vertelt ze. Via BlaBlaCar.nl vond Barbara verschillende chauffeurs die de kant op gingen waar zij heen moest. “Bij het station van Bordeaux werd ik opgehaald door een jonge vrouw, die daar meteen een andere ‘liftster’ afleverde.” En na anderhalf uur in het Frans te kletsen, werd Barbara afgezet op haar bestemming.

Bij een vreemde in de auto
“Bij een vreemde in de auto? Dat is alleen maar plezierig! Je hebt een korte ontmoeting, je mag even meekijken in iemands leven.” Barbara was dus niet bang bij wie ze in de auto zou stappen. Volgens BlaBlaCar zelf is er ook geen reden om dat wel te zijn. De website werkt namelijk volgens een zogenoemde ‘framework of trust’. De website accepteert alleen de echte identiteit van leden. Daarnaast beoordelen de leden elkaar: ‘leden die de BlaBlaCar-spirit van een positieve samenwerken niet naleven, zetten we buitenspel’, aldus de website. Ook is er een team dat de leden ondersteunt. Hier kun je zien hoe dat werkt.

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

3 thoughts on “Carpoolend Europa door met BlaBlaCar”

 1. Lijkt me een leuke manier om van A naar B te komen, maar zou toch wel graag 1e hand ervaringen lezen voordat ik het zelf doe denk ik. Ik ben geen lifter, maar dit klinkt wel als een leuk alternatief. En lekker budget proof!

 2. Ik ontdekte het in mei van dit jaar, en vind het werkelijk geweldig. Jammer dat ik het niet eerst ontdekt heb. Ik maak veel lange reizen, en het is ideaal om dan mensen mee te nemen en de kosten te delen. Inmiddels al bijna 1000 euro bespaard hiermee…. echt waar.

  Aan het begin was het ff wennen aan het idee, vreemden in je auto, of met vreemden meegaan. Maar blablacar werkt met ratings en ervaringen.

  Zo kun je zien wat bestuurders over andere passagiers zeggen, en wat passagiers over andere bestuurders zegeen, en bepaal je zelf of je met zo iemand mee wilt gaan. Ook vertrouw ik mensen met foto meer dan mensen zonder foto in hun profiel.

  De toon zegt ook veel van de mensen, dus bevalt de toon je niet in een gesprek, dan reis je gewoon met diegene niet mee. Gewoon op je gevoel afgaan 😉 Ik heb een keer een passagier om die reden geweigerd (gewoon gezegd dat de auto al vol was), dan liever het zekere voor het onzekere. Een telefoongesprek doet ook wonderen om iemand snel even te leren kennen en aan te voelen. En niets houdt je tegen om te vragen om het nummer van de kentekenplaat voor je de reis afspreekt.

  Het begon in Frankrijk, en in Spanje (waar ik woon) is het sinds dit jaar heel populair. Maar ook in Duitsland bestonden al langer zulke sites.

  Je moet natuurlijk kunnen delen en geduld opbrengen, het is geen taxi die je stipt ophaalt en stipt thuisbrengt, al helemaal niet als je meegaat met iemand die een langere reis maakt en je halverwege instapt, niemand kan files voorspellen dus is de tijd nooit 100% zeker. Het vergt aanpassingsvermogen van beiden, heb je dat niet, dan heb je bij blablacar niets te zoeken. De meeste mensen die blablacar gebruiken zijn dan ook gezellige en flexibele mensen.

  Heb je dat wel, dan kun je meestal een leuke gezellige reis tegemoetzien waar je interessante mensen ontmoet en op een prettige manier de tijd doorbrengt terwijl je van A naar B gaat.

  De bestuurders met ervaring weten ook meestal wat ze doen, niemand biedt vreemden een ritje aan als hij onzeker is achter het stuur en zo. Dus altijd even letten op de beoordelingen voor je met iemand meereist.

  Het begin is iets lastiger omdat je dan zelf nog geen beoordelingen hebt, als je ze eenmaal hebt gaat het een stuk vlotter.

 3. Leuk stukje, toevallig heb ik net 2 weken geleden van zoiets vergelijkbaars gebruik gemaakt. Vond het een beetje eng, zomaar bij iemand in stappen bij het station van Nijmegen richting Berlijn, maar het was een hele toffe gast. Hij heeft ons zelfs voor het appartementje afgezet. Eigenlijk nog luxer dan een trein of busticket dus 😉

Wat vind jij? Laat van je horen!