Cassie De Pecol

Cassie (26) wil binnen 3 jaar alle landen ter wereld bezoeken

196 landen bezoeken in iets meer dan drie jaar. Klinkt onmogelijk? Niet voor Cassie!

Van Australië, de Bahama’s en Fiji tot Oezbekistan en Kazachstan. De lange lijst van bezochte landen – inmiddels ruim honderd!- van de Amerikaanse Cassie De Pecol is er een waar menig ervaren reiziger nog jaloers op zou worden. De 26-jarige reizigster is bezig aan een bijzonder avontuur: ze wil alle 196 soevereine landen ter wereld bezoeken in minder dan drie jaar en drie maanden om zo een wereldrecord te verbreken.

Cassie: “Sinds ik op mijn achttiende begon met reizen ontwikkelde ik het doel om elk land ter wereld te bezoeken. Ik heb een paar maanden met mijn broer door Europa gereisd. Hij wilde graag meer tijd doorbrengen in elk land en naar minder landen gaan, maar ik wilde juist het meeste uit onze tijd halen en zo veel landen zien als kon. En voor ik het wist had ik deze droom om naar elk land ter wereld te reizen. Het record kwam later pas, toen ik me realiseerde dan ik een doel nodig had om aan vast te houden.”

Cassie De Pecol

Expedition 196

Een paar jaar later – op haar 25e verjaardag – besefte ze dat ze haar droom ook echt waar kan maken en begint ze concrete plannen te maken. Het duurt in totaal anderhalf jaar om haar reis – Expedition 196 – te plannen. Het uitstippelen van de route was het leukste en makkelijkste deel, het financieren van de reis bleek een stuk lastiger. Ze zocht onder andere naar sponsors om haar gigantische reis mogelijk te maken. Zo is Cassie ambassadrice van het International Institute for Peace through Tourism. In de verschillende landen die ze bezoekt, spreekt ze met burgemeesters, ministers en studenten over duurzaam en verantwoordelijk toerisme.

Cassie De Pecol

En wat betekent dat dan voor haar, duurzaam toerisme? Cassie: “Het behouden van cultureel erfgoed en lokale gemeenschappen, het steunen van hun economieën en focussen op het herstellen van het milieu. Het doel voor reizigers is om te verblijven in hotels en resorts die de lokale economie en gemeenschap steunen en ecosystemen herstellen die ooit bedreigd werden. Op die manier steun je de gezonde groei van de planeet en haar mensen en krijg je ook een nieuw perspectief op hoe mensen leven.”

Bijdragen aan duurzaam toerisme

Naast het praten over en het promoten van duurzaam toerisme, draagt Cassie ook actief een steentje bij. Van het planten van bomen om de CO2-uitstoot van haar reizen te compenseren tot vrijwilligerswerk voor Adventurers en Scientists Conservation (ASC), een non-profitorganisatie die onder meer onderzoek doet naar microplastics. Dit zijn kleine stukjes plastic die we met het blote oog niet kunnen zien maar die door bijvoorbeeld cosmetica en plastic tassen en flesjes het water vervuilen. “Ik ben veel meer een natuurmens dan een stadsmens. Dus als ik reis probeer ik ook zo ver mogelijk van de stad te blijven en de natuur of kleine dorpjes in te duiken. Door vrijwilligerswerk te doen voor ASC kan ik niet alleen helpen bij het onderzoek, maar kan ik ook in de natuur zijn.”

Cassie De Pecol

Vijf landen in 24 uur

Als je zóveel landen bezoekt in zo’n korte tijd, zie je dan wel echt wat van een land? Volgens Cassie komt het allemaal neer op goed plannen en elke minuut zo goed mogelijk besteden. “Eerder was ik bijvoorbeeld twee maanden in Peru, maar zag ik alleen Machu Picchu en Cuzco. Maar ik was pas in Jordanië en in drie dagen tijd heb ik veel van de hoofdstad Amman gezien, gesproken op een school net buiten de stad, de burgemeester van Amman ontmoet en Petra en de Dode zee bezocht. Ik ben weleens in vijf landen geweest in 24 uur en soms ben ik een weekend in mijn eigen land en zie ik niks. Het gaat erom dat je jezelf dwingt om naar buiten te gaan en dingen te zien en te doen in plaats van alles uit te stellen. Dat geldt zowel op reis als in het dagelijks leven.”

De tussenstand

En haar favoriete land? Cassie heeft al zoveel van de wereld gezien dat ze niet één favoriet kan noemen, maar aan haar reis door het Midden Oosten bewaart ze speciale herrineringen. “Ik heb tot nu toe zes continenten en 107 landen bezocht in mijn leven en wat me echt verraste in het Midden Oosten was hoe respectvol mannen waren tegenover vrouwen en hoe veilig ik me voelde vergeleken met andere landen, zelfs mijn thuisland de Verenigde Staten. Ik ben er aan gewend om thuis nageroepen en nagekeken te worden en om in veel landen onrespectvol behandeld te worden. Maar in het Midden Oosten word je als buitenlandse vrouw gerespecteerd. Veel Westerlingen hebben een negatief beeld over de mensen in die regio. En dat is jammer, want ze behoren tot de aardigste en warmste mensen die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen. Maar dat weet je pas als je er zelf naartoe gaat.”

Cassie’s avontuur volgen? Via haar Youtube kanaal waar ze regelmatig vlogs plaatst kun je meekijken tijdens haar wereldreis!

Cassie De Pecol

Wat vind jij?

Wat vind jij van Cassie’s Expedition 196? Zou je zelf ook op haar manier willen reizen? Laat het weten in de comments hieronder!

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

4 thoughts on “Cassie (26) wil binnen 3 jaar alle landen ter wereld bezoeken”

  1. Respect voor haar doorzettingsvermogen en goed dat ze de reis ook gebruikt om iets moois te doen als ambassadeur. Maar ik zou het haar niet na willen doen. Neem liever de tijd om een land rustig te ervaren en echt te leren kennen!

  2. Ik heb Cassie ontmoet tijdens haar expeditie in St-Kitts. Het klinkt allemaal geweldig wat ze doet, maar het viel mij ook op hoe zwaar deze reis is. De planning en de problemen die op je pad komen, maar ook de regels op gesteld door sponsoren en Guiness Book of Records, waar zij zich aan heeft te houden zijn behoorlijk beperkend. Voor mij betekend reizen vrijheid, maar ik kreeg het gevoel dat dit bij haar allerminst het geval is. Vind het leuk en bijzonder om nu zelfs via een Nederlands kanaal van haar reis te horen. Succes Cassie, leuk om op de hoogte te blijven!

  3. Wat super dat ze zo’n doel heeft en daar echt voor gaat! Mijn manier van reizen is alleen anders en ik zou dit zelf niet willen doen. Na 18 maanden reizen met 3 maanden in 3 van de bezochte landen en in alle andere landen minimaal een maand was ik echt verzadigd van indrukken en wilde ik graag alles even laten bezinken. Ieder z’n ding, maar ik reis liever rustig en zie een land daardoor intensiever.

  4. Een mooie droom! Lijkt me wel heel zwaar en vermoeiend. Ik zie liever wat minder landen en doe er liever wat rustiger over 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!