Cesky Krumlov

Cesky Krumlov: citytrippen in Zuid-Bohemen

Een kolossaal kasteel en nauwe klinkerweggetjes: de oude stadskern van deze Tsjechische stad ademt Middeleeuwse sfeer

De eerste ontmoeting met het oude stadscentrum van Cesky Krumlov is immens. Letterlijk. Voor je de stad binnenstapt, moet je onder een hoge loopbrug door. De Mantelbrug, zoals de loopbrug is gedoopt, vormt een onderdeel van het omvangrijke Krumlovkasteel. Het dertiende-eeuwse fort ‘omarmt’ het oude stadshart en is de één na grootste burcht van Tsjechië. En die titel verdient het met zijn veertig gebouwen, kasteeltuinen, binnenplaatsen en slotgracht.

Cesky Krumlov

Opknappertje

Eenmaal onder de Mantelbrug door ontwaart zich het stadsgezicht van Cesky Krumlov. Een beeld van rode daken en de kronkelige rivier Vltava, die net als het Krumlovkasteel de stad omsingelt. Het aanzicht van Cesky Krumlov is ‘vers’. Niets aan het stadshart doet vermoeden dat het pakweg dertig jaar geleden vergane glorie was. Onder het communistische bewind van 1945 tot 1989 verloor de stad zijn glans. Na de fluwelen revolutie in 1989, waarbij het toenmalige Tsjecho-Slowakije zich ontworstelde van de communisten, werd Cesky Krumlov grondig opgeknapt.

Het centrum van Cesky Krumlov is autovrij en al zwervend met de benenwagen te verkennen. Geen zin in een wandeltocht? In de zomermaanden kun je de stad over het water ontdekken. De Vltava verandert dan in een waterweg voor kano’s en rafts, die snel gehuurd zijn. Tevens bevinden zich langs de rivier diverse terrassen waar je voor een paar Tsjechische kronen geniet van versnaperingen met een mooi uitzicht.

Cesky Krumlov

Biertje?

Dieper in de stadskern toeft de Sint Vitus kerk. Samen met de kasteeltoren steekt de kerk trots boven de rest van de driehonderd middeleeuwse gebouwen die Cesky Krumlov bezit uit. In het veertiende-eeuwse kerkgebouw zijn verschillende eeuwenoude fresco’s te bewonderen. Een bezoekje is gratis.

Naast de kerk en de middeleeuwse huizen, herbergt Cesky Krumlov nog een bierbrouwerij en enkele musea die de moeite waard zijn. Te beginnen met de Eggenberg Brouwerij. Inwoners van Cesky Krumlov hielden al vroeg van bier, aangezien oud bruin al werd bereid kort na het ontstaan van de stad. Cesky Krumlov kent zijn oorsprong in de dertiende eeuw. Het grootste deel ervan werd tussen de veertiende en zeventiende eeuw gebouwd. Zo ook de brouwerij, die stamt uit 1560. Verschillende tours zijn te boeken bij Eggenberg.

Cesky Krumlov

Van marionetten tot geschiedenis

Wil je meer weten van de geschiedenis van Cesky Krumlov? Dan kun je een kijkje nemen bij het Regionaal Museum. In het pand zijn meer dan 34.000 voorwerpen te bezichtigen die het verhaal en de historie van Cesky Krumlov vertellen. Nog niet uitgekeken op de geschiedenis van de stad? Dan is rondsnuffelen bij het Museum voor Handwerk en Architectuur een aanrader. Hier word je langs de bouwgeschiedenis van de stad geleid. Cesky Krumlov huisvest verder nog enkele musea met afwisselende thema’s zoals het marionetten- en foltermuseum.

Festivals in Cesky Krumlov

Een goed punt om al het fraais te aanschouwen van Cesky Krumlov is de Mantelbrug. Het vergt wat traptreden en inspanning, maar het uitzicht maakt veel goed. De arcadenbrug is kosteloos te bezoeken, wat voor een meerderheid van het Krumlovkasteel geldt. De eyecatcher van het slot is het barokke theater, dat uit de vijftiende eeuw dateert. De plafond- en wandversieringen van de toneelzaal zijn operawaardig. Tijdens het Chamber Music Festival worden er daadwerkelijk voorstellingen verzorgd. Een ander drukbezocht festival is het Midzomer festival. Locals slenteren gedurende het feest in een middeleeuws kloffie en er vinden vele optredens plaats. Het toch al historische Cesky krumlov ademt dan echt een middeleeuwse sfeer. In elke kier.

Foto’s: Ebs Els, Elsie Lin/Debarshi Ray, Ellie Caulfield (header)

Geschreven door - Geveld door reiskoorts. Zo kun je Manon het beste omschrijven. Heeft naast reizen ook een grenzeloze voorliefde voor koffie, hardlopen en sushi. Hoopt na het afronden van haar studie journalistiek door Australië te trekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!