Charroux

Terug naar ‘Le Moyen Âge’ in Charroux

In alle rust verdwalen in een stadje waar de charme op straat ligt.

De kostuums ontbreken en ze hebben er WiFi, maar anders zou je denken dat je in de Middeleeuwen bent beland. In het hart van de Franse Bourbonnais in de mooie Auvergne ligt het karakteristieke dorp Charroux.

Rust, pittorekse gebouwen en smalle steegjes, dat- en mosterd- is waar het charmante Charroux om bekend staat. In de Middeleeuwen was Charroux een belangrijk handelskruispunt. Toen had de stad zo’n 3000 inwoners maar dat aantal is teruggelopen naar om precies te zijn 357. Veel van de vroegere bewoners vertrokken naar grote steden om op zoek te gaan naar werk en meer welvaart. Aan de bloeiperiode in de Middeleeuwen, heeft Charroux een groot deel van zijn uitstraling overgehouden.

Les Plus Beaux Villages

Charroux staat sinds 1978 – geheel terecht – op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk (Les Plus Beaux Villages de France). De ligging is ideaal voor reizigers die onderweg zijn van Nederland naar Zuid-Frankrijk of Spanje. Kamperen is in het dorp geen optie, maar waarom niet even de tent laten voor wat het is als er zulke mooie alternatieven zijn als hier.

Chambre d’Hotes

In de regio Auvergne vind je talloze Chambres d’Hotes, de Franse variant op een B&B. Een aanrader in Charroux is Les Templiers, waar je even helemaal opladen na een lange autorit. De accommodatie heeft vijf stijlvolle kamers, een woonkamer, heerlijke tuin en een riante keuken. Een kamer is te boeken vanaf 90 euro, incl. ontbijt. Voor deze prijs slaap je riant bij de vriendelijke eigenaren- vader en zoon, die naast de B&B ook een crêperie runnen. Deze vind je direct naar de Chambre d’Hotes en is zeker een bezoek waard.

Cultuur snuiven

Fotografie-liefhebbers hoeven zich in Charroux geen moment te vervelen, want in elk straatje valt wel iets moois vast te leggen. Toch wat meer cultuur snuiven? Neem dan een kijkje in de Saint-Jean Baptiste, de mosterdmakerij: Moutarde de Charroux, La Maison des Horloges, Museé de Charroux (geschiedenis van het dorp) en in het oudste huis van het dorp, Maison á Colombages, zit een kaarsenwinkel met meer dan 80 verschillende geurkaarsen.

Oh, en hadden we de mooie landschappen al genoemd die je in de omgeving vindt? Ga je toeren door de regio, kijk dan ook even op de website van de Auvergne voor handige informatie en leuke adresjes.

Geschreven door - "Don't dream your life, live your dreams", is het motto van Janneke. Ze is hopeloos verliefd op Australië en heeft een heleboel Wanderlust. Janneke is pas afgestudeerd en timmert nu aan de weg als freelance (reis)journalist en fotograaf.

Wat vind jij? Laat van je horen!