Cherry Blossom festival

Kleurrijk Japan: het Cherry Blossom Festival

Een roze deken over feestend Japan

Het Cherry Blossom Festival is één van de meest kleurrijke evenementen ter wereld. Vanuit alle windrichtingen komen mensen naar Japan om de kersenbloesem in bloei te zien. Plan je reis in de lente en ervaar de bonte natuur en Japanse tradities.

Cherry Blossom Festival

Cherry Blossom Festival

Het Cherry Blossom Festival wordt in Japan ook wel Hanami (‘bloemen kijken’) genoemd. Hanami is een eeuwenoude traditie om de nieuwe oogst te verwelkomen en het seizoen te vieren waarin de rijst wordt gepland. In de Japanse Heian periode organiseerde de keizer feesten en partijen in het paleis in Kyoto onder de kersenbloesem. Het feest was dus bedoeld voor de Japanse upperclass. Vanaf de Edo periode rond 1600 begon ook de rest van de bevolking Hanami te vieren.

Cherry Blosson Festival

Buitenfeest

Het Cherry Blossom Festival is in principe een buitenfeest onder de bloesembomen. Bezoekers brengen eten, bier en sake mee en houden met vrienden of familie een uitgebreide picknick. Meestal worden ze vermaakt met traditionele Japanse optredens, dansshows of theeceremonies. Bezoekers vechten om het beste plekje onder de bomen en sommigen reserveren al plekken zodra de zon opkomt. Deze feesten gaan vaak door tot in de late uurtjes, wanneer de bloesem prachtig wordt verlicht door de maan.

Viewing spots

Hoewel kersenbomen in heel Japan groeien, staan enkele steden en regio’s in het bijzonder bekend om hun Hanami festivals. Tokio mag hierin niet ontbreken. Ga in deze enorme stad bijvoorbeeld naar Naka Meguro , waar de bloesem prachtig over de rivier hangt. Of kies voor Ueno Park, waar maar liefst 1200 kersenbomen staan. Je kunt de bloesem ook bewonderen in het Shinjuku Gyoen park, het Keizerlijk Paleis of de Yasukuni tempel. De kasteelstad Hirosaki is een andere goede optie in Japan om de bloesem te bekijken. Maar de beste plek is waarschijnlijk toch Yoshino-yama: een berg met meer dan 30.000 kersenbomen. De berg ligt in het centrum van de Nara Prefectuur en velen noemen dit de beste viewing spot in heel Japan.

Cherry Blossom festival

Bloeiperiodes

Staat het Cherry Blossom Festival ook op jouw to do list? Hou er dan wel rekening mee dat de bloeiperiode van de kersenbomen erg kort is en het per regio verschilt wanneer ze in bloei staan. In het zuiden van Japan begint de bloei rond eind februari maar hoe noordelijker je reist, hoe later de bloei begint. De bloei bereikt Hokkaido als laatste, rond mei. Als je de bloesem in Tokio wil meemaken, kun je het beste in de laatste week van maart tot half april gaan. Maar wees gewaarschuwd: je hebt nooit garantie! Het weer kan tegenzitten, waardoor de bloei vroeger of later is.

Ben je tijdens de lente in Japan te vinden, probeer dan zeker je reis zo te plannen dat je dit bijzondere feest mee kan maken. Een uniek evenement waarbij je niet alleen prachtige natuur kan bewonderen maar ook gelijk een indruk krijgt van de bijzondere cultuur die Japan rijk is. Meer lezen over reizen door Japan? Op Tokyo.nl vind je praktische info en inspiratie voor je reis door dit bijzondere land!

Foto’s: Conifer, Taichiro Ueki (incl. header).

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

One thought on “Kleurrijk Japan: het Cherry Blossom Festival”

Wat vind jij? Laat van je horen!