chocolade in Brugge

Zondigen mag, tijdens een Chocotoer in Brugge!

Een stadswandeling was nog nooit zo verleidelijk als in de chocoladehoofdstad van België

In het historische centrum van Brugge is geen straat te ontdekken zonder chocolatier. Belgen houden van chocolade en tja, wij houden van Belgische chocolade. Prima excuus voor een chocoladetoer in de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen.

Workshop chocolade maken

Een kennismaking met Belgische chocolade in Brugge begint in Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge. Hier kun je voor nog geen tientje meer leren over de geschiedenis en het ontstaan van de cacaolekkernijen. Hier vergaap je je aan allerlei museumstukken die gemaakt zijn van chocolade, zoals de Barbapapa-familie. En natuurlijk is er ook wat te proeven. Nóg leuker dan gewoon een rondje lopen door het museum, is deelnemen aan een workshop, waarbij je keuze hebt uit verschillende lessen.

chocolade in Brugge

De enthousiaste chocolade meester Jelle Verstraete legt ons tijdens de pralineworkshop alles tot in de puntjes uit. Op het aanrecht staat een flinke pot pralinevulling van geroosterde hazelnoot, gekarameliseerd suiker en melkchocolade. De chocolade wordt vloeibaar bewaard op een temperatuur van ongeveer 46 graden. We vullen de vormpjes met een laagje chocolade, gevolgd door de pralinevulling met als finishing touch, je raadt het al, nog een laagje chocolade. Terwijl het kunstwerkje uithardt in de koelkast, vertelt Jelle ons alles over cacaoplanten en de verschillen tussen witte, melk en pure chocolade. Terwijl onze vingers onder de chocolade zitten, leren we meer over de oorsprong van ons favoriete snack. En niet onbelangrijk: aan het einde van de workshop krijgen we al onze creaties mee naar huis.

chocolade in Brugge

Chocolatiers

Maar we gaan nog niet naar huis, want er is nog veel meer chocolade in Brugge te vinden. We lopen naar één van de bekendste en meest exclusieve chocolatiers in Brugge: The Chocolate Line. Ietwat commercieel en daardoor wat duurdere chocolade. Maar het leuke aan deze winkel is dat ze experimenteren met smaken, zoals tequila en lavendelmarsepein. En het oog wil natuurlijk ook wat; ze pakken flink uit met de etalage. Of ze kwalitatief ook echt de beste zijn in het maken chocolade in Brugge en omgeving is de vraag, maar de bijzondere smaken maken een kijkje (en mini-proeverij) de moeite waard. En mocht je na één chocolatier nog niet uitgesnoept zijn; Brugge heeft een chocoladegilde waar alle ‘officiële dealers’ bij aangesloten zijn. Dus er is nog een hele lijst die je af kunt gaan.

Het Brugs Swaentje

Bijna iedere Belgische stad heeft een eigen soort chocolade. Zo is de stadspraline van Brugge sinds 2006 het Brugs Swaentje. De vulling van dit chocoladezwaantje bestaat uit een amandelpraline met kruiden van gruut en krokante Brugse kletskoppen. De keuze voor de chocolade in de vorm van dit dier, komt voort uit een oude stadslegende. Aan het einde van de vijftiende eeuw kwamen de Bruggelingen in opstand tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Ze sloten hem op met zijn raadsman die ter dood veroordeeld werd. De keizer moest op de doodstraf toekijken en nam wraak zodra hij vrijgelaten werd. Hij verplichtte de Bruggelingen om de zwanen in de kanaaltjes van het centrum te onderhouden ‘tot in den eeuwige dag’. En geloof het of niet, maar nog steeds zijn er veel van deze romantische dieren te zien in de ‘reien’ van de stad.

chocolade in Brugge

Meer chocolade in Brugge?

Genoeg gesnoept maar kan je nog geen genoeg krijgen van de verleidelijke chocolade in Brugge? Meld je dan bij een van de schoonheidssalons in Brugge, grote kans dat ze ook daar iets lekkers voor je hebben klaar staan. Bij onder andere Anne Vandamme kan je terecht voor een chocoladebehandeling. Een peeling van cacaobonen bijvoorbeeld, of zelfs een volledige chocolademassage. Zo blijkt dat chocolade in Brugge zelfs goed voor je gezondheid kan zijn!

Foto’s: Elodie Kint, Wolfgang Staudt, Kerry L (incl. header)

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!