De Christmas Escape: over breken met tradities en kerstontwijkend gedrag

Geen cadeaus, geen visite, geen verplichtingen. Dit jaar klonk het me ineens als muziek in de oren. En niet alleen mij; om me heen zie ik steeds meer mensen die de kerstdagen ontdoen van alle sociale en commerciële tradities, of gewoon in z’n geheel ontvluchten. Ik deed dit jaar mee en ontdekte het fenomeen Christmas Escape.

Begrijp me niet verkeerd. Ik houd van kerst. Ik kan me ieder jaar verheugen op het uitkiezen van een boom, de versiering tevoorschijn halen en eindeloos zoeken naar dat ene lekkere receptje voor het kerstdiner. Bovendien heb ik een gezellige familie waar geen ontwijkend gedrag bij nodig is. Maar dit jaar voelde ik niets van die bekende kerstkriebels. Het huis leek ineens te klein voor een boom, de bomvolle supermarkten stonden me al weken van te voren tegen en het belangrijkste van alles: ik wilde gewoon een keer wat anders met mijn kerstdagen doen.

christmas escape

Kerst ontvluchten

Daarin was ik duidelijk niet alleen. Ik ontdekte het shockerende feitje dat driekwart van alle Nederlanders weg wil met kerst, en dan niet zozeer om de zon op te zoeken, want de voornaamste reden blijkt het ontvluchten van de kerstverplichtingen. Het onderzoek is weliswaar iets gedateerd (2011) maar ver zal het er anno 2016 niet naast zitten. De kerstvakantie wordt massaal aangegrepen om in het vliegtuig te stappen- dat daarbij ook de feestdagen ontlopen worden is niet zelden meer dan een bonus. Ook in mijn omgeving piepen steeds meer mensen er ‘even tussenuit’ en zie ik traditionele kerstavonden met cadeaus en een tafel vol zorgvuldige gemaakte hapjes downsizen naar ‘even een bakkie koffie’.

Ervan verzekerd dat ik niemand eenzaam of gekwetst achterlaat, bedank ik voor het bakkie koffie en besluit om dit jaar mijn eerste Christmas Escape te ervaren. Ik duik achter mijn laptop en vind via Ardennes-Etape een idyllisch huisje, midden in de natuur. Ik vraag Coralie Solheid, Hoofd Marketing bij Ardennes-Etape, naar de populariteit van vakantiehuizen rond de feestdagen en krijg een duidelijk antwoord: het is elk jaar druk. Maar dan toch vooral de grote huizen waar je met de hele familie in terecht kunt. De Nederlanders vormen daarbij wel een aparte groep: “De Walen en Brusselaars hebben de neiging om met de familie naar de Ardennen te komen met als voornaamste doel “samen zijn”. Nederlanders daarentegen, verkiezen een reis als koppel om zo de streek met z’n tweetjes te ontdekken.”

christmas escape

A Merry Rural Christmas

Ik sluit me bij die kudde aan, want met z’n tweetjes in een fijn huis, zonder kerstgekte en mét een landelijke omgeving, dat lijkt me wel wat. Het brengt me in het minuscule dorpje Ster -hoe toepasselijk- dat gelegen is nabij Stavelot, midden in de Belgische Ardennen. Met een kofferbak vol boeken, tijdschriften, DVD’tjes, een vriend achter het stuur en een koelbox met kerstdiners tussen ons in, rij ik de grens tegemoet. Niet te vergeten: een telefoon met een buitenlandbundel a 100MB; genoeg om iedereen nog even een fijne kerst te wensen en te weinig om echt aan het socialisen (of werken!) te slaan.

De gebruikelijke kerstvisite komt dit jaar in de vorm van een trouwe eekhoorn en vogeltjesorkest.

2,5 uur later word ik begroet door rollende heuvels, doemt een schattig stenen huisje in een wijds landschap op en komt me een vleug van brandend haardhout tegemoet vanuit het stookhok, of zoals ze dat in het Frans veel mooier zeggen; de chauffage. Ik ben verkocht. De daarop volgende kerstdagen spendeer ik met de kunst van het nietsdoen. Spotify vervangen door een ouderwetse radio, mijn laptop door een stapel boeken en de gebruikelijke kerstvisite komt dit jaar in de vorm van een trouwe eekhoorn en vogeltjesorkest.

christmas escape

christmas escape

Het downsizen van het kerstfeest past heel logisch in de huidige trend van het versimpelen

All you need is less

Terwijl ik me na drie dagen genieten nog één keer op de bank van mijn vakantiehuis nestel naast een grote stapel tijdschriften, valt mijn oog op de omslag van een oude editie van Flow Magazine. ‘All you need is less’ (en nee, het was niet eens een kersteditie). Het downsizen van het kerstfeest past eigenlijk heel logisch in de huidige trend van het versimpelen. Het gaat om kiezen wat bij jou en je behoeftes past in plaats van blindelings tradities en verplichtingen volgen. Waar de een nog volop geniet van een bomvolle kerstagenda, pakt de ander het vliegtuig naar de zon, trekt zich terug binnenshuis of stapt in de auto naar de Ardennen voor wat quality time. Met andere woorden: geen zin in een traditionele kerst? Maak een bewuste keuze voor datgene waar je wél zin in hebt. In mij geval: inpakken en wegwezen.

Wat er gezegd werd over de Christmas Escape:

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “De Christmas Escape: over breken met tradities en kerstontwijkend gedrag”

Wat vind jij? Laat van je horen!