Cintie deed vrijwilligerswerk in Mexico en werkte als reporter bij een lokaal radiostation
Als reporter van de lokale radio leerde ze naar eigen zeggen Mexico pas echt goed kennen. Cintie Rooijakkers (22) dompelde zich tweeënhalve maand lang onder in de Mexicaanse cultuur waar ze als vrijwilliger via een organisatie journalistiek werk deed bij een radiozender. Ze deelt met ons haar ervaringen met vrijwilligerswerk in Mexico en de kennismaking met een land vol gastvrijheid, vooroordelen en cultuurverschillen.
“Ik was plots live op de radio en moest in het Spaans allerlei vragen beantwoorden.”
Nog geen week was ze in Mexico, toen Cintie Rooijakkers onverwacht haar debuut maakte op de radio als reporter. Live in de uitzending. Voor de reporter in de dop het in de gaten had, was ze onderwerp van gesprek. “Ik dacht aanvankelijk dat ik mocht meeluisteren met de radiouitzending om te zien hoe ze radio maakten voordat ik zelf aan de slag ging als verslaggever. Dat bleek niet het geval”, lacht Cintie die vorig jaar zomer haar diploma Journalistiek behaalde. “Ik was plots live op de radio en moest in het Spaans allerlei vragen beantwoorden. Ik wilde geen fouten maken, het was meteen een goede les.” Cintie woonde en werkte tweeënhalve maand bij een radiostation in de stad Ciudad Guzmán, een plaats met bijna 98.000 inwoners gelegen in het westen van Mexico. Een tijd waar ze nu, drie maanden later, op terugblikt.
Vrijwilligerswerk in Mexico
Al vlug had Cintie – met een dosis Hollandse ondernemingszin – haar eigen rubriek bij radiostation Radio Universidad Cd Guzmán, de radiozender van de universiteit waar ze als reporter werkte, te pakken. “In de rubriek lichtte ik wekelijks cultuurverschillen tussen Mexico en Nederland uit. Wat voor cultuurverschillen? Het viel mij bijvoorbeeld op dat ze geen vaste opstapplaatsen voor de bus hebben. Je moet op de hoek van de straat staan en wachten tot er een bus stopt. De bustijden wijken elke dag enorm af.” Andere grote cultuurverschillen ontdekte Cintie bij haar collega’s. Bij hen viel niet alleen het rustige Latijnse werktempo op. “Mexicanen zijn vrij temperamentvol, maar als het op werk aankomt zijn ze wat terughoudend. Zelfs hiërarchisch ingesteld. Ze keken op toen ik het idee voor een eigen item opperde bij de studiobaas. Het is daar niet gebruikelijk om op eigen initiatief bij de werkgever aan te kloppen met een idee.”
Ze keken op toen ik het idee voor een eigen item opperde bij de studiobaas.
Enkel aan het pittige eten kon Cintie niet helemaal wennen. De chilipepers bleven te heftig. “Chilipepers zitten bijna standaard in elk gerecht. Mexicanen vonden het raar dat in Nederland amper wordt gekookt met pepers.” Voor haar werk begaf Cintie zich overal. Zo vond ze zich terug bij een schildpaddenopvang, deed verslag van exposities en was van dichtbij getuige van de nasleep van een ongeluk. Een bizar moment vertelt Cintie. “Ik was op pad met mijn Mexicaanse collega. We mochten achter de politielinten lopen en in de buurt van het wrak komen, iets wat je in Nederland niet kunt voorstellen. Daar moest ik wel aan wennen.”
Gastvrije Mexicanen
Tijdens haar verblijf in Mexico logeerde Cintie bij het gezin van een journalist van de lokale krant. Met de familie heeft Cintie zo nu en dan nog contact. “Ik heb me geen moment verveeld in Mexico, sprong soms bij in de kledingwinkel van de moeder van het gastgezin, zat op salsales en maakte elk weekend leuke uitstapjes.” Naast haar contact met het gastgezin had Cintie volop contact met andere locals. Daarvoor was ze op zijn Mexicaans wederom in het diepe gegooid. Net zoals haar onverwachtse optreden op de radio, stond Cintie pardoes voor een universiteitsklas. Of ze een presentatie wilde geven over journalistiek in Nederland?
“Mede door de presentatie kreeg ik veel contact met locals. Ze nodigden me uit voor feestjes, ook al kenden ze me net. Mexicanen zijn een gastvrij volk, iets waar we – naar mijn mening – in Nederland veel van kunnen leren. Hier zijn we individueler, in Mexico zijn ze echt gericht op de familie en grijpen elk moment aan om samen te zijn.” Cintie heeft zich in Mexico niet onveilig gevoeld. “Ik ging daar om 23.00 uur ’s avonds gewoon over straat na salsales en heb niets gemerkt van de onveiligheid waar Mexico bekend om staat. De stad waar ik woonde, is ver verwijderd van de grens tussen Mexico en Amerika en dat is waar het met name onveilig is.”
Inspiratie voor je reis door Mexico
➸ Een reisroute door Mexico van 3 weken
➸ Tips voor 3 dagen in Mexico City
➸ Travel Guide Tulum
➸ Doen in Oaxaca en omgeving
Het reisvirus te pakken
Na haar journalistieke avontuur trok Cintie met haar vriend door Costa Rica en Nicaragua. Ze heeft het reisvirus stevig getroffen en bezit dan ook genoeg reisplannen voor de toekomst. Voor ze met haar backpack weer voor een langere trip naar verre oorden vertrekt, gaat Cintie eerst terug de schoolbanken in. Een idee waar ze even aan moest wennen na een jaar geen school. “Ik ga in Tilburg de premaster Algemene Cultuurwetenschappen doen, daarna wil ik de master Art, Media and Society volgen.” Over wat Cintie hierna wil doen, is ze duidelijk. “Ik zou graag willen werken voor Lonely Planet en reisgidsen schrijven over Zuid-Amerika”, besluit ze met een lach.
Ook vrijwilligerswerk in Mexico doen?
Het doen van vrijwilligerswerk is een mooie manier om een land te ervaren zoals Cintie heeft gedaan in Mexico. Daarnaast is het vaak een waardevolle aanvulling op je CV en kan je er op reis een hoop geld mee besparen. Er zijn wereldwijd allerlei organisaties die je aan een project kunnen koppelen dat bij jouw wensen past. Wees wel kritisch bij je keuze en vraag jezelf met name bij ontwikkelingswerk altijd af of je er daadwerkelijk iets of iemand mee helpt en er geen meer duurzame manieren zijn om bij te dragen. In dit mooie artikel van reisblogger Daisy lees je waarom het soms beter is om juist géén vrijwilligerswerk te doen. Maak je een lange rondreis? Dan is het een aanrader om je aan te melden bij platformen als WorkAway en WWOOF, waarmee je ook vrijwilligerswerk in Mexico kunt doen door bijvoorbeeld in hostels of op boerderijen aan de slag te gaan.
We zijn benieuwd: wat is jouw ervaring met vrijwilligerswerk in Mexico of andere landen?