dagje Utrecht

City Guide Utrecht: fashion en lifestyle in de Domstad

Gastblogger Talita over inspirerende winkelconcepten en fijne adresjes

Ik ben een in de Achterhoek geboren jongedame met Surinaamse ouders woonachtig in Utrecht. Dat levert soms verbaasde gezichten op. “Goh, wat spreek je ABN” Of: “Je hebt helemaal geen dialect.” Hoe dan ook, in Utrecht streek ik vijf jaar geleden neer en in Utrecht zal ik blijven. Op mijn blog zegmaarjij.com schrijf ik over inspirerende winkel- en lifestyle concepten met een goed verhaal door héél Nederland. Maar vandaag neem ik jullie mee naar mijn favoriete spots in de Domstad.

Het mooiste plekje van Utrecht

Wat mij betreft is dat ook heel toevallig de plek waar mijn huis staat: de Muntkade. Als je op een zonnig dagje Utrecht bezoekt dan is de Muntkade een absolute must-visit. Op de kruising van de Muntkade en de Leidsekade vind je een knus recreatiegebied waar Utrechters naartoe trekken om verkoeling te zoeken. Je kan hier zwemmen – al ben ik zelf niet zo’n fan van open water in de stad. En je kan hier ultiem relaxen en van de prachtige ondergaande zon genieten. Op zwoele zomeravonden ruik je de geur van gegrild vlees al vanaf de Leidsekade en stijgen de barbecuepluimen de lucht in. Een kleedje, een wijntje, een wegwerpbarbecue en fijn gezelschap maken je bezoek aan “De Munt” helemaal compleet. En dat op slechts op tien minuten loopafstand vanaf de Jaarbeurszijde op Centraal Station.

dagje Utrecht

Buurten in de Fabriek

Als je dan toch bij De Munt bent, loop dan ook even naar de oude Cereolfabriek. Deze prachtige gerenoveerde fabriek huisvest een aantal pareltjes waaronder het restaurant Buurten in de Fabriek. Hier kun je ontbijten, lunchen en dineren op een zonovergoten terras met maar liefst 200 (!) plekken. Als je tijdens een dagje Utrecht de drukte van de stad even beu bent is dit de plek om te genieten van lekker eten, de zon en een fijne groene omgeving aan de voet van Park Oog in Al.

Koffie bij je koekje

Maar niet getreurd; ook in het centrum zijn genoeg fijne adresjes te vinden die lekker compact bij elkaar zitten. Begin je dagje Utrecht met koffie, en wel in de Koekfabriek. Dit fijne koffiebarretje vind je op de hoek van de Slachtstraat – tussen het Neude en ’t Hoogt. Hier krijg je geen koekje bij je koffie maar een koffie bij je koekje. De koekjes zijn overheerlijk en er schuilt een bijzonder verhaal achter. Ze worden namelijk gebakken door mensen met een verstandelijke beperking. Door het werk in de bakkerij krijgen ze de kans om midden in de maatschappij te staan en leren ze het bakkersvak. Bij de Koekfabriek kun je kiezen tussen overheerlijke boterkoeken (my favorite), chocolate chip cookies, sinaasappel/gember koekjes en nog veel meer lekkers.

dagje Utrecht

Creatief ondernemen bij Jut & Jul

Als je in de buurt bent, loop dan ook even binnen bij Jut&Jul. Daar vind je de leukste handgemaakte producten. Sieraden, woonaccessoires, kleding, noem het maar op. Het bijzondere aan Jut&Jul: creatieve ondernemers kunnen daar een schapje huren voor een vast bedrag per maand om hun producten te verkopen. En de inkomsten die de ondernemers via Jut&Jul verwerven mogen ze zelf houden. Een mooie manier om creatief ondernemerschap te supporten. Op ZMJ heeft Jut&Jul een eigen corner waar ze iedere maand een bijzonder product uitlichten.

dagje Utrecht

De Schoutenstraat

Dit is een van mijn favoriete plekjes in Utrecht. Het modebewuste mannelijke volk moét echt even langs bij Conceptstore Genesis van eigenaar Antar Khirad. In deze winkel vind je high-end streetwear met prachtige merken zoals Tigha en Army of Me. Daarnaast koop je daar ook het private label Rags to Riches van Genesis. Antar heeft een prachtig gevoel voor stijl en weet mannen te kleden op een manier zoals maar weinig mensen dat kunnen. Sneakerliefhebbers kunnen overigens ook hun hart ophalen op de Schoutenstraat. In PRIME vind je de nieuwste sneakers samen met one-of-a-kind vintage sneakers.

Een dagje Utrecht betekent een dag lekker eten. De lekkernijen van Italië zijn alom vertegenwoordigd in de Schoutenstraat. Zo is Bigoli een van de lekkerste broodjeszaken van Utrecht. En daar schuin tegenover vind je nog de delicatesse winkel van Bigoli, waar je heerlijke Mediterraanse hapjes kunt kopen van goede kwaliteit. Restaurant Pronto Pronto is wat mij betreft het beste Italiaanse restaurant in Utrecht. En sinds kort is La Ciabatta ook geopend op de Schoutenstraat. Ik haalde er altijd mijn afhaal Italiaanse dosis op de Mariaplaats. Maar nu kun je er ook terecht op de Schoutenstraat. Probeer de traditionele vleeslasagne, die is heerlijk!

Vintage en antiek aan de Oudegracht

Ik heb het geluk om het voormalige poppodium Tivoli aan de Oudegracht – nu Kytopia, het muzikale mierennest van Colin Benders a.k.a. Kyteman – mijn kantoorplek te noemen. In de krochten van dit oude kloostercomplex deel ik met tientallen andere creatieven en muzikanten een kantoorruimte. Mocht je er langslopen, neem dan even een momentje om de krant aan de gevel te lezen met de mooie verhalen van de muzikanten achter de deuren van het complex. De redactie van de krant komt van de hand van yours truly in samenwerking met office buddy Ron Ariens. Een mooi voorbeeld van creatieve samenwerkingen die de magie van dit pand teweeg brengt. De Oudegracht is ook een van die plekken die hoog op mijn lijstje prijkt van mooiste plekjes van Utrecht. En als je een vintage- en antiekliefhebber bent, dan is dit de plek waar je wilt shoppen tijdens je dagje Utrecht. Hier vind je namelijk de beste vintage- en antiekzaakjes bij elkaar.

dagje Utrecht

Twijnstraat en Oosterkade

Nou, nog eentje dan. Als we toch op de Oudegracht zijn dan mag de Twijnstraat natuurlijk niet achterblijven. Hier kun je terecht voor een rijk aanbod aan food- en speciaalzaken en kleine zelfstandige winkeltjes met de mooiste spulletjes. Een van die verborgen schatten is Mooi&Belle, waar je prachtige interieuraccessoires kunt kopen en landelijke meubels. En het zusje van Conceptstore Genesis – G.U.R.U.S. – vind je ook op de Twijnstraat met stijlvolle, sustainable womenswear. En wanneer je de Twijnstraat helemaal uitloopt kom je uit op Ledig Erf, een van de leukste horecapleinen van Utrecht. Met nog een kleine verrassing als je de straat oversteekt. Kleine eet- en koffietentjes schieten daar als paddenstoelen uit de grond. Zoals het gezellige Broei, Goede Vrijdag en Koffie Leute in het creatieve collectief DRUK. Je hoort het al, genoeg te doen in Utrecht. Geniet van al het moois dat de stad je biedt!

Meer hotspots tijdens een dagje Utrecht

Kan je nog meer mooie plekken aan? We maakten eerder al een gids met multiculti hotspots in Utrecht. Van een Ethiopisch restaurantje tot het Aborginal museum: in de Domstad kan je met gemak op wereldreis zonder de gracht uit het oog te verliezen!

Foto’s: Zeg Maar Jij, Lion van den Brand (Broei), Tambako (header)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “City Guide Utrecht: fashion en lifestyle in de Domstad”

  1. Pingback: ZMJ » Over stijlvolle winkel- en lifestyle concepten met een goed verhaal » Editors pick: 5x de meest bijzondere momenten van 2015
  2. Pingback: Editors pick: 5x de meest bijzondere momenten van 2015 | Soul Stores

Wat vind jij? Laat van je horen!