dagje Haarlem

City Guide Haarlem: Hotspots & Highlights

Haarlem expert Laura neemt je mee naar het beste van haar stad!

Echte Haarlemmers noemen ze ook wel muggen. Ik ben er ook zo een. Naast echte mug ben ik ook nog eens enorme Haarlem fan. Het enthousiasme over deze gezellige stad deel ik nu ruim twee jaar op Haarlemcityblog.nl. Samen met een vaste club gastloggers delen wij wekelijks tips over alles wat er te doen is in Haarlem en omgeving. Van nieuwe restaurants tot koffietentjes en hippe festivals tot boetiekjes. Maar ook plekken om te slapen of hotspots net buiten de stad. Mijn favo tips voor een dagje Haarlem deel ik hier!

dagje Haarlem

Het ultieme dagje Haarlem

Allereerst moet ik vertellen dat Haarlem niet voor niks ‘wereldplek’ genoemd wordt. Welke stad kan nou zeggen dat Amsterdam een kwartiertje met de trein is, en het strand (en dus het vakantiegevoel) op fietsafstand? Dat Haarlem zelf ook nog eens een bruisend oud centrum heeft waar altijd wat te doen is maakt het uniek. Een wereldplek dus. Een dagje Haarlem is eigenlijk te weinig; Je kunt met een gerust hart een paar dagen volmaken hier.

Winkelstad van het jaar

Als je dan een paar dagen hebt in Haarlem zijn er genoeg bijzondere plekjes die je niet mag missen. Haarlem is al meerdere keren uitgeroepen tot winkelstad van het jaar en heeft ook nog eens het meeste gevarieerde winkelaanbod van Nederland. Kledingkast vullen gegarandeerd dus! In de Grote Houtstraat zijn de grotere winkelketens gevestigd, maar daaromheen gebeurt het. In de kleinere straatjes van het centrum vind je unieke shops en boetiekjes.

dagje Haarlem

De Kleine Houtstraat, Schagchelstraat, Gierstraat, Koningsstraat en Warmoesstraat mag je niet missen als je gaat shoppen tijdens je dagje Haarlem. Bij Number Nine slaag ik altijd voor een exclusief paar sneakers of kleding van toffe merken. Best Kept Secret, Just B invited, Trade Studio, Kloffie, Meent en ID zijn ook aanraders. De Wereld van Jansje en Homestock Limited Editions kan ik aanraden voor leuks voor in je huis en accessoires. Net als in andere steden zijn conceptstores in Haarlem hot. Mashed, Portrait en DPRTMNT zijn net nieuw en te leuk.

Lunchen en leuten

Naast shoppen breng ik mijn middagen graag koffiedrinkend met vriendinnen door. Lunch- en koffieplekken genoeg in Haarlem. Wolkers aan het Spaarne is een van mijn favorieten, met een relaxte sfeer en beetje vintage inrichting. Ook Blender en Meneer Frans zijn aanraders. Bij beide kun je lekker buiten zitten. Typisch Haarlems zijn de hofjes (we hebben er veel), daarom is een dagje Haarlem niet compleet zonder te lunchen bij Hofje Zonder Zorgen, gevestigd in een charmant hofje. Eten is hier biologisch en deze plek zit midden in de stad.

dagje Haarlem

Bourgondisch borrelen

Haarlemmers zijn levensgenieters, bijna Bourgondiërs

Haarlemmers zijn levensgenieters, bijna Bourgondiërs. Restaurants doen het dan ook goed, de keuze is enorm! Zelf ga ik graag naar Effen Grijs, Colette, Spaarne66 of Fortuyn. De plek waar ik het meest te vinden ben is Dodici op de Grote Markt. Dodici is altijd goed en stelt mij nooit teleur. Voor koffie in de ochtend tot borrelen ’s avonds of lekker eten. Deze moet op je shortlist!

Met de voetjes in het zand

Natuurlijk is de stad fijn, maar als ik een hele dag vrij ben of de zon schijnt dan ga ik het liefst naar buiten. Stadsstrand de Oerkap, op loopafstand van het station, is een fijne plek. Heerlijke no-nonsense sfeer, alles kan en niets hoeft. In de avond kun je BBQ-en met de voetjes in het zand.

dagje Haarlem

Over zand gesproken, als het maar even kan dan ben ik op het strand te vinden. Zon, zee en zand doen wonderen. Vooral op de dagen die niet direct tropisch zijn, en dus wat rustiger, is het genieten. Ik hou ervan pas rond een uurtje of 3 naar het strand te fietsen en dan vooral lang te blijven hangen. Ondergaand zonnetje en een leeg strand, beter kan niet toch? Strandtenten Tijn Akersloot, Ubuntu, Rapa Nui en George zijn mijn favoriet. Tijn kan het hele jaar (ook in de winter open), en George heeft een zwembad!

Festivals

In de zomer gaan de voetjes van de vloer op festivals. Sinds een paar jaar heeft Haarlem het eigen dancefestival Edit, in mei. Maar ook op ProefPark (onze Rollende Keukens), 12INCH, Cruise & Dance, Haarlem Jazz en Haarlem Culinair ben ik dit jaar te vinden. Ik kan nog uren zo doorgaan, maar kan vooral aanraden om het zelf te komen ervaren. Haarlem stelt je zeker niet teleur. Enjoy!

Foto’s: Haarlemcityblog.nl, Frank Kouws (portret Laura), Bogdan Migulski (header), Tim Boric (header)

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!