City Guide Rotterdam: highlights in de havenstad

City blogger Martijn Hordijk neemt je mee langs zijn favo adresjes voor een dagje Rotterdam

In vier jaar tijd is er veel veranderd in Rotterdam. Veel bouwputten zijn nu prachtige gebouwen, lege panden zijn nu bezet door pop-up’s of vaste winkels en er komt nog meer. De afgelopen twee jaar heb ik bij Spotted by Locals events en tips bijgehouden over Rotterdam voor de website en app. Ik heb voor mijn werk veel wereldsteden gezien, maar thuiskomen in Rotterdam is altijd het mooiste wat er is. Aangekomen op het gloednieuwe Centraal Station neem ik jullie graag mee op mijn tour langs de hotspots van Rotterdam!

Een goede start bij van Lebkov

Begin de dag met een koffie of snel ontbijtje bij Lebkov. Het is heel makkelijk om door de stad te lopen maar als je wat minder tijd hebt, haal dan een ov-fiets bij de ondergrondse fietsenstalling. Vertrek in de richting van het Hofplein om via de luchtsingel op het Station Hofplein te komen. Dit plein dat ook wel bekend staat als de Hofbogen, is vooral populair vanwege de komst van FG Foodlabs en de geweldige evenementen bij Bird.

hotspots van Rotterdam

Fine dining bij Binnenrotte

Loop via de Meent langs de klassieker Dudok naar het oosten richting de Binnenrotte. Hier gebeurt het allemaal zodra het zonnetje schijnt. Terrassen verschijnen uit het niets en bij Van Zanten geniet je van een heerlijke ondergaande zon. In deze buurt zijn genoeg mogelijkheden om te eten. Mijn tips? Schuif aan bij een van de Italiaanse restaurants, of als je wat meer te besteden hebt bij Michelin ster restaurant Amarone op de Meent.

shoppen en smullen

Op de Pannekoekstraat vind je de hipste hotspots van Rotterdam, waaronder Bohemian, interieurstudio Depot Rotterdam en de lekkerste drankjes bij Level en Tante Nel. Pierre heeft overheerlijke wijnen en maaltijden uit de Franse keuken. Is het meer tijd voor een lekkere snack bij een biertje ga dan zeker naar Bokaal. Met meer dan 50 verschillende bieren, een groot terras en echte Rotterdammers is het altijd feest! Heb je nog tijd over? Ga dan de Hoogstraat in en neem een kop koffie met wat lekkers bij Memory Lane of bezoek Bier & Zo. Aan het einde kom je op het Oostplein, waar de Bakkerswinkel met heerlijke broden zit en La Vita e Bella voor echte Italiaanse hapjes.

hotspots van Rotterdam

Food heaven in de Markthal

Nog meer eten ja, want de Markthal is natuurlijk een van de hotpots van Rotterdam die je niet mag missen. Het imposante bouwwerk met zijn schittering in de zon is een must-see tijdens een dagje Rotterdam. Ook binnen geniet je van de architectuur, zeker als je de tekening op het plafond ziet. Loop op je gemakje rond en geniet van al het lekkers dat er te krijgen is. Aanrader is Fellini; met Italiaanse hapjes, lunch, diner, koffie of wijn voor ieder wat wils!

Zomerse terrassen

Steek via de Kubuswoningen over de weg naar de Oude Haven. Vanaf de Willemsbrug heb je een mooi uitzicht op de Erasmusbrug en De Rotterdam. Ga zeker even naar de bar in Hotel Nhow. Op de kop van Zuid vind je ook Hotel New York op de historische plek van de Holland-Amerika Lijn en je komt er langs de loopbrug Rijnhaven naar het Deliplein op Katendrecht. In de zomer zijn er genoeg evenementen op dit plein en bij mooi weer hebben de restaurants Deli Bird, Kwiezien, Matroos en CEO Baas van het Vlees een heerlijk terras! Haal bij de Fenix Food Factory wat lekkers voor onderweg, later in het hotel of als je weer thuis bent. Eerlijk, gezond en Rotterdams eten! Andere aanrader is om een Watertaxi te nemen naar de Veerhaven of weer terug naar het Centrum (Leuvehaven). De rit zorgt misschien wel voor het mooiste uitzicht van Rotterdam!

hotspots van Rotterdam

Stappen op de Witte de Withstraat

Vanaf de Veerhaven loop je langs Café Loos, gevestigd in het Atlantic House, naar de Witte de Withstraat. Hét uitgaansgebied van Rotterdam. Bij Het Zwarte Schaap, de Witte Aap, NRC of Blender kan je op elk moment van de dag feesten. Ook voor de trek is er genoeg keuze met als aanraders cafe Opa, de Satébar en probeer zeker een hamburger bij Hamburg. Als het erg laat wordt is Jaffa de perfecte tussenstop.

Culturele hotspots van Rotterdam

Natuurlijk is er in Rotterdam ook genoeg te doen. Vlakbij de Witte de Withstraat steek je over naar het Museumpark en heb je de keuze uit verschillende musea. Het Nieuwe Instituut is vooruitstrevend en heeft gewaagde tentoonstellingen, de Kunsthal is altijd erg verrassend maar Boymans van Beuningen is een absolute must. Een uitgebreide collectie schilderijen en moderne kunst zorgen ervoor dat je langer blijft dan verwacht!

hotspots van Rotterdam

Loop het park uit langs de Kunsthal en ga via de Westzeedijk door het park naar de Euromast. Als het mooi weer is geniet dan van het unieke uitzicht op deze bijzondere hoogte. Vanaf de Euromast zie je heel Rotterdam en zelfs de Maasvlakte. Langs de Nieuwe Maas kom je uit bij de Veerhaven met allemaal ouderwetse en nieuwe zeilschepen. Hier vind je ook het Wereldmuseum waar niet alleen vele tentoonstellingen te zien zijn maar ook fantastisch gegeten kan worden. Je hebt hier trouwens ook een uniek uitzicht op de Kop van Zuid en misschien zelfs één van de grote cruiseschepen die bij de Cruise Terminal liggen.

De beste koffie van Nederland

Via het Eendrachtsplein sla je linksaf de Nieuwe Binnenweg in. Langs Stalles, Café Boudewijn, Koekela en aan je linkerhand zie je dan de enige echte Rotterdamse kapper Schorem. Let op; alleen mannen mogen hier naar binnen! Op de kruising van de Mathenesserlaan kan je even rusten bij Wester Paviljoen of loop nog even door voor de beste koffie van Nederland bij Urban Espresso Bar West.

hotspots van Rotterdam

Kralingse Plas

Na al die hotspots van Rotterdam even moe van de stad? Voor het ultieme buitengevoel is er maar één plek en dat is de Kralingse Plas. Slenter rond het water, ga een rondje hardlopen of kies voor een lekkere barbecue in het park (let op de aangewezen plekken!). Je zal je verbazen hoe groen en sportief Rotterdam is! Het is heerlijk om af te sluiten bij Restaurant de Tuin. Uitkijkend op de plas met een zonnetje en relaxte muziek op de achtergrond waan je jezelf even heel ver van de drukte van de stad.

Rooftopbar cocktails

Wie wil kan natuurijk nog veel meer hotspots van Rotterdam ontdekken. Onder andere Highstreet Hotdogs is een aanrader; de eerste hotdogbar van Nederland op de Hoogstraat, gerund door de eigenaren van Memory Lane. De ideale plek om je dagje Rotterdam te eindigen? Op het dakterras van het Groothandelsgebouw (locatie Café Engels), met een cocktail in de hand en uitzicht op het Centraal Station en de Westersingel!

Foto’s: Martijn Hordijk, Moyan Brenn (incl. header), Jan van Helleman/Paul van de Velde (Markthal), Ira Smirnova /Lian Chang(Museumpark)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!