dag in Den Haag

City Guide Den Haag: zien, doen & beleven

Reisblogger en Hagenaar Henriëtte deelt de favo plekjes in haar hometown

Oh Oh Den Haag, die mooie stad achter de duinen. Als Hagenaar woon ik nu in stadsdeel Scheveningen, ik hou van de stad en weet de leukste plekjes inmiddels allemaal te vinden. Op mijn reisblog Travelaroundwithme.com ben ik sinds kort gestart met een speciale Den Haag pagina waarop ik je meeneem naar de leukste hotspots, je verras met info over bijzondere events, vertel waar je kan genieten van een spa moment en wat de leukste strandtenten zijn. Mijn favo tips bundel ik hier voor de ultieme dag in Den Haag!

dag in Den Haag

Sunrise in de Haagse Toren

Kom in elk geval overnachten in de Haagse Toren zodat je de volgende dag alle tijd hebt om de stad te ontdekken. Deze toren staat onder de inwoners bekend als het strijkijzer, gezien de vorm van het gebouw. Het is de wolkenkrabber van Den Haag en geïnspireerd op het Flat Iron Building in New York. Daarmee kan je ook gelijk weer iets van je bucketlist strepen want het is het hoogste (135 meter), publiekelijk toegankelijke gebouw van heel Nederland. Zorg dat je vroeg opstaat want vanaf het uitkijkplatform heb je een wijds uitzicht over de stad met het strand en de duinen in de verte. Als je geluk hebt kan je bij helder weer zelfs tot aan Rotterdam kijken en zie je daar de zon opkomen.

Winkelen in een UNESCO monument

Pak de tram van station Hollands Spoor naar de stad en stap uit op het Buitenhof. Begin de dag met een lekkere capuccino bij Hometown. Dit is één van mijn koffie hotspots die ik onlangs ontdekte en waar ik mij direct thuis voelde. Na de koffie kan je gelijk om de hoek de Passage in. Het is de oudste winkelpassage van Nederland en een UNESCO monument. Tussen 1882 en 1885 werd het gebouwd naar een voorbeeld uit Parijs. Ging je hier vroeger heen om chique te winkelen, tegenwoordig zijn er winkels voor elk budget. Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de bijzondere arcades en de glazen koepel!

dag in Den Haag

Van de Passage naar de Hofvijver en Paleistuinen

Als je schuin het Buitenhof oversteekt vind je aan de linkerkant de Gevangenpoort. In het jaar 1420 werden hier de eerste gevangenen naar toe gebracht. Recht daar tegenover is de Hofvijver waar in juni Festival Classique plaatsvindt en dit jaar zelfs het WK Beach volleybal. Op het water hoor ik je denken, jazeker! Ze gaan er een heel ponton overheen bouwen! Het Noordeinde is dé luxe winkelstraat van Den Haag. Leuk om te weten is dat op nummer 66 Koning Willem Alexander heeft gewoond. Daarnaast ligt Paleis Noordeinde en dat is de plek waar het koningspaar tijdens Prinsjesdag nog even het balkon opkomt voor het bekende “zwaaimoment”. Aan de achterkant zijn de paleistuinen, even relaxen in de binnenstad.

dag in Den Haag

Historie tijdens een dag in Den Haag

Als je in Den Haag bent is een bezoek aan het Binnenhof van waaruit Nederland wordt bestuurd niet te missen. Dit is de plek waar Den Haag is ontstaan. Mocht je het interessant vinden dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de Eerste en Tweede Kamer. Steek het plein over en loop onder het poortje door. Aan de linkerkant zie je een torentje, dat is de werkplek van de Minister President. Daarnaast bevindt zich het Mauritshuis dat de beste Nederlandse schilderkunst toont uit de Gouden Eeuw. Het plein dat daarachter ligt werd in 1632 aangelegd naar voorbeeld van het Place Royale in Parijs. Het plein is omgeven door gezellige restaurants en cafés dus kies een plekje in de zon of bij de openhaard binnen en geniet van een lekkere lunch.

dag in Den Haag

De meest besproken wijk

Het is veruit de wijk die het meeste in het nieuws is. Wil je wel eens weten hoe de Schilderswijk echt is? Breng dan een bezoek aan de Haagse Markt! Met 540 kramen is het de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland. Naast het aanbod van verse groenten, fruit, vis en vlees staat het ook bekend om het grote assortiment aan exotische producten.

Relaxen in de hammam en varen met de Ooievaart

Als je dan toch in de buurt ben, ga dan even langs bij de hammam en kom bij met een verse muntthee. Mocht je nog tijd over hebben dan is een rondvaart met de Ooievaart een aanrader. Veel mensen weten namelijk niet eens dat Den Haag ook een grachtengordel heeft. Zo zie je Den Haag eens van een hele andere kant!

dag in Den Haag

Eten en uitgaan

Leuke restaurants vind je overal, zelf ga ik onder andere graag eten bij de Resident op de Dennenweg. Relaxte tent, leuk personeel en goed eten voor een normale prijs. Op de hoek van de straat zitten een paar leuke cafés om de avond af te sluiten met een Haagse jenever of lekker wijntje. Ik kan nog vele tientallen tips geven om te zien tijdens een dag in Den Haag, zoals het Vredespaleis, Meijendel, de Japanse tuin en niet te vergeten Madurodam. Waar je de lekkerste bitterballen eet of waar de kleinste frietzaak van Nederland is: in Den Haag raak je niet uitgekeken!

Foto’s: Henriëtte Bokslag, Christopher Dominic (pier), Marco Raaphorst (Passage), Den Haag Marketing (Balkonscène), Alias/Roman Boed (incl. header),

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “City Guide Den Haag: zien, doen & beleven”

  1. Den Haag is echt een super leuke stad om heen te gaan, je zou ook een fiets kunnen huren en dan van Den Haag naar Scheveningen fietsen en weer terug. Zo kom je langs alle leuke plekjes waaronder het paleis, koninklijke stallen, Madurodam en nog tal van leuke plekjes.

Wat vind jij? Laat van je horen!