Een citytrip Leeuwarden | Die stoere stad in het noorden
Leeuwarden staat in de startblokken. In 2018 is het de Culturele Hoofdstad van Europa en zijn alle spotlights gericht op de stad in ons hoge noorden. Niet niks, want ook steden als Den Haag en Utrecht waren in de running. Tijd om te ontdekken waarom we dan toch allemaal een citytrip Leeuwarden op de agenda moeten zetten!
Aan de voet van de Oldehove, de blikvanger van Leeuwarden, schud ik de hand van Charlotte. Een Oostenrijkse student die de metropool Wenen verruilde voor het dorpse Leeuwarden en er spontaan verliefd op werd. Dorps? Ja, want ondanks de ruim 100.000 inwoners voelt Leeuwarden gemoedelijk. Met grachtjes, historische panden en gezellige pleinen is het een plaatje om te zien, maar het is de sfeer die het verschil maakt.
Een stoere citytrip Leeuwarden
Charlotte, stadsgids bij A Guide to Leeuwarden, staat te springen om me het Leeuwarden te laten zien dat haar zo lief is. We verlaten de hoofdstraat en duiken schijnbaar willekeurige steegjes in die me op plekken brengen waar ik zelf nooit was gekomen. Om me heen duiken de mooiste graffiti kunstwerken op en ineens sta ik op het Haniahof. Wat ooit een achterbuurt was, heeft plek gemaakt voor artistiek Leeuwarden, met een groot poppodium, kleurrijke ateliers en studentenwoningen.
Tsjoch!
Met ruim 20.000 studenten is Leeuwarden ook met recht een studentenstad te noemen. Per inwoner heeft het zelfs de meeste evenementen van heel Nederland. Is er een weekend geen pop- metal of cultureel festival gaande, dan zijn er altijd nog drie lokale bierbrouwerijen om op te proosten. De bekendste daarvan is Gruttepier, waar je van geniet in speciaalbiercafé De Markies, vlakbij het Haniahof. Voor wie wel wat sterkers lust, is er het Distilleerderijmuseum in de Bagijnestraat. Voor 1,50 krijg je een kijkje in de oude distilleerderij én een proeverij van Beerenburg. Ja, studentenprijzen zijn in Leeuwarden voor iedereen.
Na Leeuwarden reisde ik door naar Stavoren via de Elfstedenroute. Ik ontdekte de meest idyllische plaatsjes, proefde heerlijke streekgerechten en ging windsurfen op het IJsselmeer. Hou onze Facebookpagina in de gaten voor updates zodra die verhalen online staan. Zelf vast wat inspiratie opdoen voor een vakantie in Friesland? Dat kan op Friesland.nl!
De stadstour is een aanrader, want met elk verhaal dat Charlotte vertelt begin ik Leeuwarden meer lief te hebben. Elke zaterdag vertrekt er om 12:00 uur een gratis rondleiding vanaf de Oldehove en elke vrijdag om 15:00 uur. Zo wijst ze me op allerlei verwijzingen op de gevels van de monumentale panden, waarbij aan humor duidelijk geen gebrek is. De stad staat namelijk bol van de historie, maar op sommige plekken gebeurde gewoon… helemaal niets.
Een Friese oase
Via de stille zijstraten rondom het centrum, slingeren we terug naar de Oldehove. Maar niet zonder een tussenstop te maken bij het Sint Anthony Gasthuis. Terwijl de ijscoboer old school met rinkelende bel voorbijfietst, sta ik ineens in een groene oase midden in de stad. Leeuwarders op leeftijd staan massaal in de rij om in dit gasthuis te mogen wonen, en dat is niet zo gek. Paleiswaardige tuinen omheinen hier statige huizen en hoewel je het terrein niet mag betreden, is het echt de moeite waard om er langs te lopen voordat je de drukke hoofdstraat weer inloopt.
Terug bij de Oldehove neem ik afscheid van Charlotte, maar Leeuwarden verlaten doe ik nog niet. Ik herinner me alle reacties die ik kreeg vanuit mijn omgeving toen ik vertelde dat ik een citytrip Leeuwarden ging maken. “Leeuwarden, daar is toch niets te doen? “Even shoppen zeker, en snel weer weg?”. Ik betrap mezelf erop dat ik aan het berekenen ben hoe ik in 1 middag alle plekken nog kan bezoeken die ik inmiddels op mijn lijstje heb staan. De stad heeft me verrast en ik heb er nog lang niet genoeg van gezien.
Overnachten in Leeuwarden
Proof the cynics wrong. Leeuwarden verdient niet alleen een dag van je tijd, maar eigenlijk nog wel een dagje extra. Er zijn namelijk ook nog straten vol winkels, mooie rondvaarten en interessante musea. Plak aan je citytrip Leeuwarden dus een nachtje vast en maak er een mooi weekend van. Het wemelt in het centrum van de bijzondere kleinschalige adresjes, zoals het monumentale pand van B&B De Olde Signori of de toffe Retro kamer van gastheren Mike en Leo in B&B Bij de Waagsbrug.
Ik bezocht Leeuwarden als onderdeel van een roadtrip door Friesland en sliep net buiten de stad op een wel heel bijzondere plek. Bij Hotel Weidumerhout overnacht je namelijk in unieke hotelcubes, gelegen midden in het weiland maar van alle luxe voorzien. Na een lange dag in Leeuwarden zag ik vanuit mijn ‘cube’ de zon langzaam alle tinten oranje kleuren, met om me heen niets dan een paar tevreden paarden, een voorbij huppend konijn en een glimp van Leeuwarden aan de horizon.
Toren van Pisa?
Ik vervolg mijn citytrip Leeuwarden bij de toren die ik nu al een paar keer vanaf de grond heb aanschouwd. De Oldehove, ook wel de Friese versie van de Toren van Pisa, is beroemd en berucht in Leeuwarden. De bouw van de kerk werd in 1529 gestart, maar zou nooit voltooid worden omdat door constructiefouten de eerste toren al schots en scheef kwam te staan. Beklimmen kan je hem wel en dat geeft je, behalve moeite met je evenwicht, een prachtig uitzicht over de hele stad.
Eenmaal beneden is het eerst tijd voor lunch. Op het Wilhelminaplein, tegenover het indrukwekkende Paleis van Justitie, staat de vrijdagmarkt uitgestald. Ik plof neer op het nabijgelegen terras van De Burgermeester van Napels. Een Italiaans restaurant met een prachtige inrichting en een menukaart waar zowel je buik als portemonnee blij van wordt. Tip: ook als je geen pizza eet, of net als ik buiten in het zonnetje zit, is het de moeite om even in de open keuken te kijken en de gigantische pizzaoven te bewonderen.
Shoppen in de cel
Na de lunch vervolg ik mijn weg en laat ik me leiden door de grachtjes. Het brengt me bij de prachtige Jacobijnerkerk, waar je elke zaterdag en in de zomermaanden van dinsdag t/m zaterdag ook binnen een kijkje mag nemen. De tijd tikt door en voordat ik de stad verlaat heb ik nog één must see op het programma staan, namelijk de Blokhuispoort. Tot 2007 waren het gedetineerden die hier door de imponerende poort naar binnen liepen. Nu is de voormalig gevangenis toegankelijk voor iedereen en zijn er in de 180 cellen allerlei kunstenaars en ondernemers gevestigd. Van ‘Eddies Knipcel’ tot een expositieruimte en een schoonheidssalon: ronddwalend door de celblokken kijk je echt je ogen uit. Een uniek concept dat je in het bijbehorende Café ‘De Bak’ even op je in moet laten werken.
Het kan in Leeuwarden
Het kan in Leeuwarden, die stoere stad in het noorden. Naar de kapper in de bak en scheve torens beklimmen. De mooiste graffiti spotten in verstopte steegjes en Beerenburg proeven voor een euro. In Leeuwarden is er op elke dag van de week een feestje en op elke hoek van de straat een vriendelijk hallo.
Inderdaad, leuke stad. Nog een tip voor een leuke B&B: Het Parlement van Engeland!
Leuk stuk!
Wij hebben ook geslapen in een zeer leuke air bnb! Bed in downtown ! midden in de stad! ook een hapje gegeten bij de pizzeria van Napels!
De oldehove hebben wij niet beklokken, dat was mij iets te zwaar.
Verder is Leeuwarden echt gezellig!