Comfortabel kamperen voor beginners: een checklist voor de camping

De zomer van 2020 gaat de boeken in als het moment waarop we plots massaal dicht bij huis op vakantie gingen. En niet zelden deden we dat op de camping; een tentje achterin de auto of met een camper op pad. Overweeg jij ook de happy camper in jezelf los te laten? Voor alle beginnend kampeerders zetten we een aantal handige tips op een rij om rekening mee te houden voordat je koers zet naar het kampeerterrein.

Ben jij gewend om het vliegtuig te pakken voor je vakantie? Maak je normaal gesproken graag verre reizen of roadtrips en verblijf je in hotels of vakantiehuizen? Dan is een tripje naar de camping even wennen. Of misschien pakte je wel zo nu en dan je tentje om echt even back to nature te gaan, maar zoek je nu een wat langer en comfortabeler kampeerervaring. In onderstaande checklist voor de camping staan tips om goed voorbereid op pad te gaan.

checklist voor de camping

Een comfortabel en gezellig kampeerhuisje creëren

Nee, kamperen is echt niet afzien, niet altijd tenminste. Wie zich goed voorbereidt kan ook op de camping een heerlijk huisje maken. Dat begint met keuzes op het gebied van comfort: schaf goede kampeerstoelen aan en een tafel waar je relaxed aan kunt zitten. De kampeerexperts van ilovekamperen maakten een fijn overzicht met de opties hiervoor inclusief voor- en nadelen.

Stap twee is de aankleding. Voor lange zomeravonden óf juist regenachtige dagen, is het een dikke aanrader om spullen mee te nemen die de boel gezellig maken. Zo zorg je op de camping bijvoorbeeld zelf voor je verlichting. Neem kaarsjes mee (eventueel ook mugwerend) en hang een leuk lichtsnoer op met sfeervolle lampjes. Ook een bluetooth boxje voor muziek is een aanrader, net als een vuurkorf: op sommige campings mag je namelijk zelf een vuurtje maken bij je tent of kampeermiddel!

Lekker slapen op de camping

Op vakantie wil je goed uitrusten maar niks ligt nu eenmaal zo lekker als je eigen bed – en die kan je helaas niet meenemen. Gelukkig kan je je nachten vrij eenvoudig comfortabeler maken, ook in een tentje! Allereerst: investeer in een goed luchtbed. Er zijn tegenwoordig talloze luchtbedden op de markt waarop je heel hoog ligt en die een comfortabele toplaag hebben. Intex maakt dit soort goede luchtbedden in diverse prijsklassen. Zéker niet te missen op een checklist voor de camping: een pomp of compressor. Sommige luchtbedden hebben een ingebouwde pomp, voor de andere modellen zijn er elektrische luchtpompen te koop die compact mee te nemen zijn en je luchtbed in een paar seconden opblazen, zoals de mini compressor van Donrox.

checklist voor de camping

Ga je met de auto op vakantie en heb je nog ruimte? Neem dan gewoon je beddengoed mee van thuis, wel zo fijn. Gaat dat niet, kies dan een slaapzak die past bij jouw reis en slaapwensen. Kampeermeneer legt precies uit waar je rekening mee moet houden!

➸ Zowel het comfort als de gezelligheid zit hem in kleine dingen: echte wijnglazen in plaats van plastic bekers; sfeervolle verlichting in plaats van een kille kampeerlamp. Het neemt allemaal weinig ruimte in maar maakt wel het verschil, ook bij korte kampeertripjes!

Koken op de camping

Bij vakantie vieren hoort lekker eten, óók op de camping! Dat kan je natuurlijk zo basic of luxe maken als je zelf wilt. Maar tegenwoordig zijn er zoveel slimme kooktoestellen te koop dat zelfs de basic kampeerder een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Populair onder kampeerders zijn Cadac toestellen, ook wel bekend als de Skottelbraai, die er in verschillende merken zijn. Dit luxe maar compacte kooktoestel is voorzien van diverse pannen en platen, waardoor je ermee kunt wokken, bakken en barbecueën. Je hebt deze ook in kleine formaten, waardoor het zelfs voor de lichtgewicht kampeerder een uitkomst biedt.

Het advies voor eventuele overige pannen en voor servies luidt over het algemeen: compact, licht en niet breekbaar. Een pannenset voor de camping is te koop in outdoorspeciaalzaken maar voor een simpel set kan je in het juiste seizoen ook prima terecht bij winkels als Action of Blokker. Kunststof servies is er tegenwoordig niet alleen in zeer stevige maar ook aantrekkelijke uitvoering.

checklist voor de camping

Even geen spelcomputers en piepende smartphones maar samen aan tafel.

Vermaak op de camping

Kampeervakanties zijn het soort vakantie waarop je echt quality time hebt met elkaar. Onmisbaar op de checklist voor de camping is dan ook vermaak, zoals bordspelletjes. Even geen spelcomputers en piepende smartphones maar samen aan tafel. Veel populaire gezelschapsspellen zijn in een speciale reis variant te verkrijgen, zoals Rummikub en Scrabble. Andere leuke spelletjes voor op de camping die weinig ruimte innemen en niet lang duren zijn bijvoorbeeld Uno, Regenwormen en Qwixx. Ook altijd leuk om mee te nemen: een setje pingpong batjes, op veel campings staat wel een pingpongtafel!

We zijn benieuwd: wat staat er nog meer op jouw checklist voor de camping?

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!