Cornwall

Cornwall: een treinreis naar het einde van Engeland

Een reis naar het uiterste en misschien wel mooiste stukje van het land

“Ah, you’re going to the end of the world!” De conducteur grijnst als hij onze kaartjes knipt tijdens de treinreis naar deze uithoek. Cornwall is mooi, hebben we gehoord. Misschien wel het mooiste stukje Engeland. En dat moeten we zien.

Cornwall ligt in het zuidwesten van Engeland, op redelijk grote afstand van trekpleisters als Londen, Liverpool en Wales. Vanuit de Britse hoofdstad ben je in ongeveer 5,5 uur met de trein in dit uiterste puntje van het land. Ondanks deze niet al te centrale ligging, trekt de plaats jaarlijks een groot aantal toeristen die, net als wij, op zoek zijn naar het einde van de wereld. Of in ieder geval, het einde van Engeland.

Penzance

We hebben gekozen voor een thuisbasis in Penzance, samen met St. Ives de grootste stad in Cornwall. Deze havenstad heeft een grote promenade met leuke winkelstraten en is één van de weinige steden in de omgeving die zowel een trein- als een busstation heeft. Lees de reclameborden in Cornwall goed, want er zijn vaak dagkaartjes en andere aanbiedingen beschikbaar waarmee je voor een vast bedrag drie dagen onbeperkt kan reizen. Ideaal om op een voordelige manier de omgeving te kunnen bekijken.

Cornwall
Darren Welsh/Unsplash

St Michael’s Mount

Vanaf de haven van Penzance kun je het al zien liggen: St Michael’s Mount. Dit eiland is alleen te bereiken via de stad Marazion, gelegen op ongeveer 5 km vanaf Penzance. Terwijl we door de achtertuinen van Marazion wandelen, bereiken we de boot die ons naar St Michael’s Mount vaart. Een dame op leeftijd legt hier nogmaals uit dat we na 17:00 uur terug kunnen lopen vanaf het eiland.

Na een beklimming van vijf minuten staan we even stil. Het hele eiland is omringd door helder blauw water en het strand biedt plaats aan kinderen die uitgelaten rondrennen met felgekleurde vliegers. Een eeuwenoud klooster siert de top van dit eiland en is nog wonderbaarlijk goed intact. Een bezoekje aan dit klooster is dan ook aanrader, alleen het uitzicht is het geld al meer dan waard. En de dame had gelijk: aan het eind van de middag trekt het water weg en verschijnt er een pad dat het strand en het eiland met elkaar verbindt.

Cornwall
Benjamin Elliot/Unsplash

Land’s End

Vanaf Penzance is het ongeveer 13 km naar Land’s End. Er gaat een rechtstreekse bus naar het uiterste zuidwestelijke punt van Engeland. Loop hier op je eigen tempo langs de imposante kliffen waar je alleen de wind en het wild klotsende water hoort. Even vergeet je het drukke stadsleven en kun je uitwaaien en genieten van de rust langs de gehele route.

Reis je af naar dit verre stukje Engeland? Vergeet dan geen stevige wandelschoenen mee te nemen. En veel warme kleren, want koud kan het hier zeker zijn. Maar ach, dat kan je natuurlijk verwachten als het einde van de wereld in Engeland blijkt te liggen.

Geschreven door - Felicia schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!