activiteiten in Monteverde

Costa Rica | Op ontdekking in het cloud forest van Monteverde

Bij een bezoek aan Costa Rica mag Monteverde absoluut niet ontbreken op je route. De bijnaam van de deelgemeente, die in het Tilarán gebergte in de provincie Puntarenas ligt, luidt niet voor niets ‘cloud forest’. De diepgroene boomtoppen van de uitgestrekte regenwouden worden omgeven door dichte mist, wat een sprookjesachtig zicht oplevert. Dankzij het prachtige national park kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen aan de talloze outdoor activiteiten in Monteverde!

Monteverde ligt in het midden van Costa Rica en op ruim 1.400 meter hoogte. Het gebied is redelijk lastig te bereiken vanwege de onverharde wegen. Wanneer je er per auto heen wilt gaan, raden we je aan een 4X4 te huren. Een tweede, relatief comfortabele optie is het reserveren van een shuttle, die je direct vanuit andere plekken als San José of Manuel Antonio, bij je hostel in Monteverde afzet. Er gaan ook bussen naar Monteverde, maar aangezien de routes en tijden hiervan vaak worden aangepast, kun je dit het beste navragen of opzoeken wanneer je al in Costa Rica bent.

activiteiten in Monteverde
Het regenwoud van Monteverde

Ziplinen in Monteverde

Er zijn diverse activiteiten in Monteverde te boeken om de mysterieuze omgeving te verkennen. Dat kan gewoon te voet, maar ook op een iets spannendere manier: roetsjend aan een zipline. Er zijn verschillende organisaties die canopying en ziplining in Monteverde aanbieden. Wij hebben dit gedaan in het Selvatura Park, ten noorden van Monteverde, waar we voor $50,- aan 15 verschillende kabels en met hoge snelheid een onvergetelijke route aflegden boven het eeuwenoude nevelwoud. Tip: heb je hoogtevrees, sla deze dan over!

Wandelen over spectaculaire hangbruggen

Monteverde staat er om bekend: de prachtige en indrukwekkend lange hangbruggen die het nevelwoud sieren. Op een aantal locaties in de omgeving van Monteverde is het mogelijk om wandelingen te maken over een aantal van deze bruggen, waarop je de mooiste vergezichten hebt. Wij deden dit voor $35,- in het Selvatura Park, waar het – mocht je dat willen – ook prima te combineren valt met het ziplinen.

activiteiten in Monteverde
Wandelen tussen de boomtoppen

Spot de iconische quetzal

Door de hoge ligging en luchtvochtigheid is het national park van Monteverde ontzettend dichtbegroeid. Het omvat zes ecosystemen en zo’n 1.500 soorten planten, maar ook heel veel dieren. Dieren spotten is dan ook een van de populairste activiteiten in Monteverde. Naast apen en luiaards leven er in het national park ongeveer 400 soorten exotische vogels, waaronder de quetzal. Volgens velen is dit de mooiste vogel van heel Midden-Amerika. Het is immers niet voor niets dat Guatemala de quetzal tot nationaal symbool heeft omgedoopt. Met een beetje geluk spot je het kleurrijke beestje ergens tussen al het groen. Wil je je kansen iets vergroten? Dan kun je het beste gaan wandelen onder begeleiding van een lokale gids. Die zijn vaak in het bezit van een telescoop en kennen de wouden op hun duimpje…

activiteiten in Monteverde
Op zoek naar de quetzal in het nationaal park

Overnacht in het pittoreske Santa Elena

Santa Elena is de hoofdplaats van de provincie Puntarenas. Bij het woord ‘hoofdplaats’ stel je je vast een stad voor, maar Santa Elena is alles behalve stedelijk. Het piepkleine dorpje bestaat uit niet veel meer dan een handvol reisorganisaties, supermarktjes en restaurantjes. Om te overnachten raden we Cabinas Vista al Golfo aan, waar je voor $15,- terecht kunt op een dorm én een heerlijk ontbijtje krijgt. Het hostel biedt ook nog eens verschillende tours en activiteiten in Monteverde aan. Lekker eten in Santa Elena, na een lange dag wandelen of ziplinen, doe je bij Taco Taco!

Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!