scooter door Viñales

CUBA | Per scooter door de Vallei van ViñalesErvaar het lokale leven op een van de mooiste plekken van Cuba


Op reis naar Cuba? Grote kans dat Viñales op je reisplanning staat. En terecht! De Vallei van Viñales herbergt misschien wel het mooiste stukje natuur van Cuba. Je kunt de omgeving per paard, fiets, bus of auto verkennen, maar het kan ook net even anders! Ik hobbelde per scooter door Viñales en ontdekte dit prachtige natuurgebied daardoor op een unieke manier.

Hoe kom ik in Viñales?


Viñales is perfect te bereiken. Meerdere buslijnen verbinden de hoofdstad Havana met de vallei zodat je in twee uur in deze totaal andere omgeving staat. Alleen de reis naar Viñales biedt al heel wat voorpret. Je rijdt over nagenoeg verlaten snelwegen langs groene velden, tropische vegetatie en de bus maakt een korte stop in het koffieplaatsje Las Terrazas. Een tropisch natuurreservaat met vele pijnboomterrassen, varens en orchideeën te midden van de Sierra del Rosario heuvels. Richting Viñales wordt de omgeving steeds landelijker en lijk je mijlenver van het drukke Havana verwijderd te zijn.

scooter door Viñales

Lieflijk dorp en perfecte uitvalsbasis

De Vallei van Viñales ontleent zijn naam aan het charmante, gelijknamige dorpje. Het dorp is klein maar fijn. Twee parallel lopende straten vormen de kern van het dorp en in het midden pronkt een plein met een Spaans-koloniaal kerkje en een fier wapperende Cubaanse vlag. ’s Avonds komt men hier bijeen voor een mojito en salsapasjes. Vrolijke, gezuilde huisjes en oldtimers in alle kleuren van de regenboog sieren de straten.


Toerisme komt in Viñales steeds meer de kop opsteken. In de hoofdstraat biedt bijna elk huis onderdak aan toeristen (casas particulares) en er zijn meerdere restaurantjes en reisbureaus. Toch is het allemaal lekker kleinschalig en heeft het dorp nauwelijks iets van de authenticiteit verloren. Doordat er zoveel lokale bedrijvigheid is, proef je hier echt het Cubaanse leventje. Op straat repareren locals een auto, verkopen fruit en zijn druk in de weer met paard en wagen. Vanuit hun schommelstoel op de veranda groeten ze je vriendelijk!

Op de scooter door Viñales


Maar waar het allemaal echt om te doen is, is al het moois rond Viñales. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de opvallende mogotes (kalkstenen heuvels gevormd door erosie), die voor een uniek en prehistorisch uitzicht zorgen. De tabaks- en koffieplantages verspreid door het dal maken het plaatje helemaal af.

Cuba heeft nog steeds een communistische regime. De handelsbarrières die dit opwerpt, zorgen ervoor dat veel goederen op Cuba schaars zijn. Zo ook scooters! Om er een te bemachtigen, zul je wat moeite moeten doen. Momenteel verhuurt alleen het restaurant La Casa de Don Tomas aan de hoofdweg scooters in Viñales. Ze hebben er maar een paar, dus kom voor 8 uur ‘s ochtends en claim je scooter! De prijs per dag varieert tussen $20 – $25. Scooter starten en gaan! 


scooter door Viñales

Hobbelend door het centrum van de tabaksteelt


Door dit vroege vertrek word je getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. De lage zonnestralen schitteren door de rijen palmbomen en gaan voorzichtig de nevel en de dauw te lijf. De kakofonie aan vogelgeluiden en de frisgroene vegetatie overweldigen. De ochtendstond heeft hier absoluut goud in de mond!

scooter door Viñales

Op de zandweggetjes tel je meer ossenkaren dan auto’s

Als je bij La Casa de Don Tomás het dorp uitrijdt ben je binnen een paar minuten bij een van de meest kenmerkende mogotes: de Dos Hermanas. Op de steile rotswanden heeft Fidel Castro in 1961 een muurschildering over de evolutie van de mens laten aanbrengen. Deze ietwat kitscherige schildering is niet heel bijzonder, maar de tocht naar deze rotsformaties zeker wel! Je verlaat de verharde weg en roodbruine zandweggetjes leiden je door de glooiende velden tussen het karstgebergte, afgewisseld met tabaks- en koffieplantages. Je hobbelt langs kleine boerderijtjes, tabaksschuren en verscheidene boeren op een kar met een beste sigaar in de mondhoek. Koeien met nostalgisch landbouwapparatuur doen hun werk op de akkers.

scooter door Viñales

HIGHLIGHTS

Panoramaterras

Breng zeker een bezoek aan het panoramaterras naast hotel Los Jazmines. Volg de kronkelende doorgaande weg 2 km het dorp uit en je vindt het uitzichtpunt aan je rechterkant. Je moet het uitzicht waarschijnlijk met hordes bustoeristen delen, maar de fantastische vergezichten over de vallei doen je dit gauw vergeten.

scooter door Viñales

National Park ViñalesZin in iets meer avontuur en vind je het geen probleem een paar kilometers extra te maken? Zo’n 60 kilometer noordwaarts van Viñales ligt een van de mooiste stranden van de regio: Cayo Jutías. Vroeg uit de veren dus en op naar de kust! Een goede asfaltweg leidt je eerst 25 kilometer langs het National Park Viñales. Je uitzicht bestaat uit begroeide mogotes, ontelbare palmbomen en karakteristieke plattelandstaferelen. Op de verlaten wegen flitst af en toe een fonkelende oldtimer voorbij. De felgekleurde brikjes en de boerderijtjes in pastelkleuren contrasteren geweldig met de groene omgeving. De soms bochtige en steile weg met hier en daar flinke kuilen leidt door slaperige dorpjes.

scooter door Viñales

Hier is in de verste verte geen toerist te bekennen en ervaar je het échte Cuba

Hier is in de verste verte geen toerist te bekennen en ervaar je het échte Cuba. Halfvergane huisjes met veranda’s kenmerken het straatbeeld en op de zandweggetjes tel je meer ossenkarren dan auto’s. Door de vele politieke leuzen en Che Guevara billboards langs de straat lijkt het alsof de revolutie (1953) gisteren plaatsvond. Een typisch Cubaans straatdecor en dit benadrukt maar weer dat een reis naar Cuba echt een reis back to the fifties is. Op de terugweg kun je in het enige restaurant in het dorp Minas de Matahambre een pizza en een biertje scoren. Er is weinig andere keuze want dit zijn de enige twee items op de menukaart; welkom in Cuba!

scooter door Viñales

Strand Cayo Jutías


De laatste tien minuten rijd je op een schiereiland en zie je aan weerskanten grote moerassen. Uiteindelijk duikt achter de brede rij mangrovebossen het spierwitte zand van Cayo Jutías op. In dit paradijsje geen hotels of massatoerisme maar alleen een strandbarretje, een paar parasols en een handjevol dagtoeristen. Geniet van het heldere, lichtblauwe water van de Golf van Mexico!

scooter door Viñales

TIPS


De Vallei heeft nog veel meer te bieden en als je net als ik per scooter door Viñales rijdt ontdek je op een ontspannen manier alle bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld een tabaksschuur, een van de vele grotten of een koffieplantage. Een aantal handige tips als je per scooter door Viñales gaat:

➸ 1. Benzine is niet altijd voorradig in Viñales. Rijd je tank dus niet helemaal leeg maar tank tijdig bij. Bijna alle dorpjes in de omgeving hebben ook een benzinepomp. 

➸ 2. De Vallei van Viñales is niet voor niets zo groen en vruchtbaar. In de vallei heerst een microklimaat waardoor het bijna iedere namiddag kortstondig plenst. Geen zin in een nat pak? Vertrek vroeg en wees niet te laat weer bij je casa. Zo kun je ook nog een late siësta in de schommelstoel meepakken.

➸ 3. Laad thuis de kaart van de omgeving in Google Maps op je mobiel. Eenmaal op de scooter kun je met GPS-signaal navigeren in Viñales en de omgeving (dit kan altijd en overal, zonder enige vorm van internet).
➸ 
4. Voor fruit of vers brood ga je naar de mercado agropecuario (boerenmarkt). Hier sta je ’s ochtends met Cubanen in de rij voor een knapperig stokbrood. Lokaler en verser kan niet!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

4 thoughts on “CUBA | Per scooter door de Vallei van Viñales

”

  1. Leuk dat je Viñales op de planning hebt! Ik zou zeggen minimaal anderhalf uur van Viñales naar Cayo Jutías. Maar mocht je wat meer (foto)stops inlassen, wat zeker aan te raden is, dan kun je er ook gemakkelijk twee uur of meer over doen. Toen wij er in 2015 waren, moesten wij vroeg uit de veren om een scooter te huren; er waren er maar 4 in het hele dorp!

  2. Berber, leuk! Wij gaan december naar cuba en gaan rondreizen en de planning is een scooter huren in vinales. Heb je hiervoor een internationaal rijbewijs nodig?

    1. Hoi Andrea, wat een leuk vooruitzicht! Ik moest even diep in mijn geheugen graven, maar voor het huren van een scooter hadden wij destijds (2015) geen internationaal rijbewijs nodig. Je zou er voor de zekerheid een mee kunnen nemen maar in principe zou het zonder moeten kunnen. Alvast een mooie reis!

Wat vind jij? Laat van je horen!