Bezoek aan Graz

Tips voor een bezoek aan Graz; de culinaire hoofdstad van Oostenrijk

Een charmant centrum vol UNESCO erfgoed, omgeven door rollende heuvels met wijngaarden en op de achtergrond de toppen van de Alpen. Graz, na Wenen de grootste stad van Oostenrijk is nog relatief onbekend maar zeker niet onbemind. Chef-koks, foodies en wijnliefhebbers weten deze stad in het zuidoosten van het land al goed te vinden. Niet voor niets kreeg Graz de bijnaam ‘City of Delight’. Waar moet je zijn om culinair te genieten tijdens je bezoek aan Graz?

De smaak van Steiermark

Graz is gelegen in het zuiden van de regio Steiermark; een regio van grote uitersten met het alpenlandschap in het noorden en de rollende heuvels in het zuiden. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in ongeveer 1 uur en 40 minuten rechtstreeks naar Flughafen Graz. Graz staat bekend als de culinaire hoofdstad van Oostenrijk. Hier moet je zijn voor de lekkerste Oostenrijkse specialiteiten, voor proeverijen van lokaal gebrouwen bier en gerenommeerde wijn en om je te laten verrassen door de vele culinaire hotspots in het mooie stadscentrum.

bezoek aan Graz
© Josh Hild/Unsplash

Farmers’ markets in Graz

Wat de keuken van Graz zo bijzonder maakt is de aandacht voor lokaal en eerlijk geproduceerde producten. Zo telt Graz maar liefst 300 urban farmers en vind je in de ommelanden geen grote landbouwbedrijven, maar vele kleinschalige boerderijen. Geen wonder dat er zoveel farmer’s markets in Graz te vinden zijn! Deze markten zijn niet te missen tijdens je bezoek aan Graz. Welke dag je ook in de stad bent, er is altijd wel een markt om over te struinen en te proeven van de smaken uit de streek. De leukste markten zijn de Kaiser-Josef markt, gelegen achter het beroemde operahuis en de Lendplatz markt, allebei elke ochtend van maandag t/m zaterdag te bezoeken.

bezoek aan Graz
Aiola Upstairs © Paul Viteo/Steiermark Tourismus

Genuss Hauptstadt: lokaal en lekker eten in Graz

Waar schuif je aan in een stad die wemelt van de goede restaurants? Graz maakt het je een stukje makkelijker door middel van het Genuss Hauptstads keurmerk: 30 food hotspots verspreid door de stad zijn hierbij aangesloten – van award winning restaurants tot pubs – en hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal werken met lokale en seizoengebonden producten om zo de smaak van Steiermark te promoten. Onze favorieten zijn Aiola Upstairs, waar de ligging bovenop Schlossberg met fantastisch uitzicht een hele fijne bonus is, en Ferl’s Weinstube voor de traditionele Oostenrijkse keuken met gerechten zoals goulash en gordon bleu, natuurlijk geserveerd met wijnen uit de streek.

Tip: Op VerrassendGraz.nl vind je nog veel meer tips voor restaurants en  activiteiten. Daarnaast kan je er ook reizen en reispakketten boeken voor je bezoek aan Graz.

Bezoek aan Graz
© Wolfgang Jauk/Steiermark Tourismus

Wijnroute vanuit Graz

Welkom in het Toscane van Oostenrijk! Het zuiden van Steiermark wordt geroemd om de goede wijnen en daar kan je tijdens een roadtrip rondom Graz volop van genieten. Tussen Ehrenhausen en Leutschach is er een 25-kilometer lange wijnroute uitgestippeld die je niet alleen de mooie landschappen van de regio toont maar ook meevoert langs een heel aantal wijnhuizen. Neem er een hele dag de tijd voor zodat je ook kunt stoppen in de karakteristieke wijndorpen die langs de route liggen, zoals Glanz, Schlossberg en Ratsch.

Culinaire festivals: Graz heeft als culinaire hoofdstad van Oostenrijk een indrukwekkende kalender aan festiviteiten rondom eten en drinken, waaronder de truffel waar de inwoners maar wat trots op zijn! Plan je een bezoek aan Graz, check dat zeker even of er iets leuks (en lekkers!) gaande is.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!