musea in Sint Petersburg

CITYTRIP | De mooiste paleizen, kathedralen en musea in Sint-Petersburg

Combineer de historie van het Tsaar imperium met een westers tintje en je hebt Sint-Petersburg. De voormalige hoofdstad van Rusland is een unieke metropool die de perfecte citytrip vormt voor liefhebbers van kunst en cultuur. Hoewel moderner dan Moskou, is Sint-Petersburg vandaag de dag nog altijd een stad die tot de verbeelding spreekt. Met majestueuze paleizen, vergulde kathedralen en als thuisbasis van ’s wereldse mooiste kunstschatten, is cultuursnuiven hier de nummer 1 to do. Tijdens een stedentrip kan je je dan ook dagenlang vermaken met ronddwalen door de wereldberoemde monumenten en gerenommeerde musea in Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg begroet je met een overdaad aan felle kleuren en blinkend goud

Rusland heeft de pech te kampen met het imago van een grijze en grauwe bestemming. Maar niets is minder waar, en daar zal je tijdens een stedentrip Sint-Petersburg zeker achterkomen. De stad begroet je met een overdaad aan felle kleuren en blinkend goud, net als uitgestrekte parken en uitbundige festivals. Tijdens een stedentrip kun je kennismaken met de rijke geschiedenis van de tsaren, het Hermitage bezoeken met de grootste kunstcollectie ter wereld en een voorstelling bijwonen van het wereldberoemde Russische ballet. KLM heeft dagelijks een rechtstreekse vlucht naar Sint-Petersburg vanaf Schiphol (al vanaf €189 retour excl. €10 boekingskosten per boeking), waarmee je in nog geen drie uur midden in dit Russische sprookje staat.

musea in Sint Petersburg

Het Hermitage Museum

Met zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar behoort het Hermitage Museum tot de meest populaire musea in Sint-Petersburg. Zodra je het gebouw met eigen ogen ziet snap je ook waarom. Dit voormalige paleis werd in 1852 heropend als museum- een van de grootste ter wereld. Het groen met witte gebouw is al indrukwekkend om te zien van buiten, maar wacht maar tot je over de drempel stapt. Binnen wachten kunstschatten van over de hele wereld, van schilderwerken van de grote meesters als Matisse en Picasso tot prehistorische objecten en sierraden. Ruim genoeg tijd in om hier rond te lopen!

St. Isaac’s kathedraal

Sint-Petersburg is echt een stad van kathedralen. Overal zie je ze boven de stad uittorenen: felgekleurd, met gouden koepels of juist sober en ingetogen. Niet te missen is de St. Isaac’s kathedraal, te herkennen aan de grote gouden koepel. Deze grootste Russisch orthodoxe kerk in de stad behoort ook gelijk tot een van de meest interessante musea in Sint-Petersburg. De kathedraal is namelijk niet meer in gebruik voor kerkdiensten (alleen bij speciale gelegenheden) en kreeg in de jaren ’30 een nieuw doeleinde als museum. Binnen krijg je nu een indrukwekkend kijkje in de overdadige bouwstijl (ter indicatie: voor de koepel alleen werd al 100 kilo goud gebruikt!). Beklim ook zeker de 262 treden voor een onovertroffen uitzicht over de stad!

musea in Sint Petersburg
De koepel van de St. Isaac’s kathedraal

Mariinsky theater

Rusland en ballet zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen in Moskou, maar ook zeker in Sint-Petersburg kun je dat in het stadsbeeld terugvinden. Het mooie Mariinsky theater dateert al uit 1859 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Russisch ballet. De beste manier om het theater én het hoogstaande ballet te ervaren, is natuurlijk door een voorstelling bij te wonen.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

De naam is misschien wat ongewoon, maar dat is de kerk zelf eigenlijk ook. De kerk met vijf torens is onmogelijk te missen door het bontgekleurde uiterlijk. De felle kleuren, patronen en versieringen zijn nog maar een voorproefje van wat er binnen op je wacht. De kerk is namelijk gedecoreerd met ruim 7000m2 aan mozaïektegeltjes!

Naast kunst en cultuur heeft Sint-Petersburg nog veel meer te bieden. Onze travel writer Berber ging erheen voor een citytrip en ontdekte dat je er ook prachtige parken en pleinen hebt, heel goed kan shoppen én dat de stad een geweldig nachtleven heeft! Lees al haar tips voor een stedentrip Sint-Petersburg!

musea in Sint Petersburg
Kerk van de Verlosser op het Bloed

Petrus en Paulus Vesting

Heb je tijdens het bezoeken van al die kerken, kathedralen en musea in Sint-Petersburg nog wat tijd over? Maak dan zeker een uitstapje naar Zajatsi eiland. Dit is namelijk waar het allemaal begon en de stad is ontstaan. Je kunt er een bezoek brengen aan de Petrus en Paulusvesting. Behalve de verdedigingsmuren en ruimtes zoals de munitieopslagplaats, vind je hier ook de Petrus en Paulus kathedraal. Bijzonder is dat deze kathedraal barok is en daardoor heel erg verschilt met de orthodoxe bouwwerken die je verder in de stad ziet. Tussen mei en oktober kan je de hoge klokkentoren beklimmen, een aanrader voor een prachtig uitzicht over de stad vanaf het eilandje gezien!

Het Peterhof

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Dan volg je de voetsporen van de Tsaar naar het Peterhof. Dit gigantische complex werd gebruikt als zomerpaleis om even de rust op te zoeken. Over het terrein kan je uren rondlopen, door de tuinen van het Lower Park met vele fonteinen en standbeelden naar het Grand Palace, het onderkomen van de Tsaar. Tussen juni en september kan je het paleis ook betreden, maar ben je er buiten die maanden dan is het nog steeds de moeite waard om rond het complex te wandelen en te genieten van de grootsheid en mooie uitzichten.

musea in Sint Petersburg
Het Peterhof wordt ook wel het Russische Versaille genoemd
  Meer tijd?  
   

Heb je meer tijd? Bezoek dan ook deze musea in Sint-Petersburg:

Russian Museum: een indrukwekkend gebouw dat volledig gericht is op Russische kunst
Street Art Museum: even heel iets anders dan de grootmeesters in de schilderkunst en Russische klassiekers is dit museum dat gelegen is op een 11-hectare industrieterrein. Dat maakt het des te meer de moeite waard. Dwaal rond tussen de gigantische muurschilderingen en multimedia installaties of kies voor een rondleiding met Engelssprekende gids!
Kunstkamera: voor wie wel houdt van het bizarre, is KunstKamera, gelegen op het eiland Vasilyevsky een must see. Het eerste museum van Sint-Petersburg, opgericht door Peter de Grote zelf, bevat een verzameling van ‘rariteiten’ zoals skeletten en foetussen van misvormde dieren. Het museum is overigens niet alleen maar gevuld met bizarre objecten. Je vindt er in totaal bijna 2 miljoen stukken, waaronder een grote collectie gericht op antropologie, waardoor het ook de officiële naam ‘Anthropology and Ethnography’ draagt.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!