noorden van Sri Lanka

Reizen in de Culturele Driehoek van Sri Lanka

Cultureel erfgoed en wildlife in het noorden

In het noorden van Sri Lanka kun je een spectaculair rondje maken langs oude koningssteden, kloosters, paleizen, grottempels en als ultieme afsluiter: natuurparken met kuddes olifanten. Hier vind je de Culturele Driehoek, met plaatsen als Polonnaruwa, Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya die allemaal zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We nemen je mee op een culturele trip door het fascinerende noorden van Sri Lanka.

De Leeuwenrots in Sigiriya

Sigiriya staat bekend om de ‘Leeuwenrots’, een eeuwenoud paleizencomplex boven op een rots. Deze rots steekt 180 meter boven het platte landschap uit en is gevormd door vulkanische prop gesteente van een lang overleden vulkaan. In de 5e eeuw na Chr. was de Leeuwenrots een koninklijk complex van de koning Kasyapa, met een paleis op de top. Restanten van het paleis, de bijgebouwen, de baden en de tuinen zijn nog steeds te zien. In vroegere tijden was deze rots bedekt met honderden afbeeldingen van allerlei elegante vrouwen. Hoewel de meeste nu niet meer zichtbaar zijn, is het toch enorm indrukwekkend om de overblijfselen te zien. Eenmaal boven gekomen zie je de ruïnes van eens een machtig paleis op een spectaculaire plek.

noorden van Sri Lanka

Lees ook: Tips en reisroutes voor Sri Lanka

De grottempels van Dambulla

Zo’n 15 kilometer vanaf Sigiriya ligt de plaats Dambulla. Hier vind je meerdere grotten waarin koning Valagambahu tijdens zijn 14-jarige verbanning allerlei tempels heeft laten maken. Het is wel een flinke klim om er te komen: de grotten liggen namelijk op 160 meter hoogte. Dit maakt het uitzicht wel spectaculair! De Gouden Tempel is de mooiste, die bestaat uit vijf verschillende grotten. De meeste beelden en schilderingen in de tempel zijn van Boeddha, maar er zijn ook beelden van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh. Een mysterieuze plek die je nog lang zal bijblijven!

Fietsen langs tempels in Polonnaruwa

Vanuit Sigiriya is het maar een korte trip naar Polonnaruwa, een stad in het noorden van Sri Lanka die lange tijd de hoofdstad vormde. De historische plaats werd tot hoofdstad uitgeroepen in het jaar 1070 en tot het jaar 1284 was het de belangrijkste stad in Sri Lanka. Er wachten je vandaag de dag nog talloze historische tempels, badhuizen, stoepa’s en serene beelden op je, klaar om verkend te worden. De populairste plek is de Gil Vihara rotstempel, waar je vier kolossale Boeddhabeelden treft tot wel 7 meter hoog en 14 meter lang. Even genoeg historie gezien? Pak je fiets en maak een rondje om het nabijgelegen meer!

noorden van Sri Lanka

Olifanten spotten

Vlakbij Polonnaruwa liggen een paar natuurparken met prachtige meren waar je kuddes Aziatische olifanten in het wild kunt spotten. De namiddag is het beste moment voor een jeepsafari, omdat de olifanten na een warme dag meestal tevoorschijn komen om hun dorst te lessen aan de waterkant. De olifanten migreren op en neer tussen de verschillende parken; zo woont een kudde de ene helft van het jaar in Kaudulla NP, en de andere helft van het jaar in Minneriya NP – ze reizen de regens en het frisgroene gras achterna. Wij kregen in onze jeep helemaal een Afrika-gevoel, speurend met onze verrekijker naar olifanten in het groen!

Meer must sees in Sri Lanka

noorden van Sri Lanka

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Sri Lanka online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en kiezen welke ervaringen jij wilt opnemen in je Sri Lanka-reis.

Beeld: Dax Ward (incl. header), Amila Tennakoon/Malcolm Browne, Mahesh Kularatne

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!