dagje Amsterdam

Toerist in eigen land tijdens een dagje Amsterdam

Zin in een dagje toerist spelen in eigen land? Geen betere stad om dat te doen dan in onze hoofdstad. Amsterdam is zo’n stad waar je tijdens elk bezoek weer iets nieuws ontdekt, waar je keuzestress krijgt van het enorme aanbod aan musea en waar altijd weer nieuwe bezienswaardigheden en adresjes te ontdekken zijn. Ga je mee de toerist uithangen tijdens een dagje Amsterdam?

Top bezienswaardigheden tijdens een dagje Amsterdam

Wat doen toeristen eigenlijk als ze een bezoek brengen aan onze hoofdstad? De Wallen en de febo kunnen wij gerust overslaan, maar de top bezienswaardigheden in Amsterdam geven wel degelijk wat inspiratie voor je dagje uit. Ken jij bijvoorbeeld de This is Holland Flight Experience al? Gewoon voor iedereen een aanrader, zelfs voor de Amsterdammers onder ons. In Amsterdam Noord, tussen het EYE Filmmuseum en de A’DAM Lookout (ook al een aanrader!) vind je deze relatief nieuwe attractie die je letterlijk in vogelvlucht meeneemt door Nederland. Met behulp van allerlei technologische snufjes heb je het gevoel dat je daadwerkelijk in de lucht hangt terwijl je over de hoogtepunten van Nederland zweeft; van de grachten en tulpenvelden tot de Waddenzee en de Veluwe. Ook gewoon heel leuk: boek een canal cruise Amsterdam en maak een rondvaart door de grachten. Het zal je misschien verbazen hoe leuk het is om de hoofdstad eens vanaf het water te bekijken! Natuurlijk ook op het lijstje voor een dagje Amsterdam (of misschien beter gezegd een weekendje…): Het Rijksmuseum en het Anne Frank museum.

dagje Amsterdam
© Daniel Klein/Unsplash

De leukste markten in Amsterdam

Eerlijk is eerlijk, tijdens een stedentrip over de grens zijn de lokale markten altijd een hit. Dus waarom niet tijdens een dagje Amsterdam? De Albert Cuypmarkt in de Pijp is natuurlijk een must visit. Wist je dat dit de grootste openluchtmarkt van Europa is? Voor een uurtje struinen naar koopjes is de vlooienmarkt op het Waterlooplein een aanrader, te bezoeken van maandag t/m zaterdag. Wil je je echt helemaal toerist voelen? Loop dan langs de beroemde drijvende bloemenmarkt. Langs een deel van het Singel worden bloemen (en andere koopwaar) verkocht vanaf het water. Misschien een paar tulpenbollen mee naar huis als souvenir?

Shoppen in Amsterdam

Amsterdam is geliefd voor een dagje winkelen, maar de Kalverstraat laten we tijdens een dagje Amsterdam toch liever links liggen. Buiten dit shopwalhalla (en toeristisch epicentrum) zijn er namelijk meer dan genoeg andere plekken waar je kunt winkelen met uniekere boetiekjes en veel meer sfeer. De Utrechtsestraat barst bijvoorbeeld van de leuke adresjes. En natuurlijk niet te missen: de negen straatjes. Ja, ook daar is het op sommige momenten over de hoofden lopen, maar dat nemen we voor lief. Midden in het centrum van Amsterdam, tussen de Singel en Prinsengracht, verken je deze straatjes vol met concept stores, ateliers en zaakjes vol snuisterijen.

dagje Amsterdam
NDSM-Werf © Rinke Dohmen/Unsplash

Creatieve speelplaats Amsterdam Noord

Je dagje Amsterdam is pas compleet als je met het pontje het IJ bent overgestoken. Bezoek je de eerder genoemde This is Holland Experience, blijf dan zeker nog even aan deze kant van het water hangen. In Amsterdam Noord heb je namelijk de grootste toeristenmeute achter je gelaten en kan je je helemaal onderdompelen in een creatieve speelplaats. De eerste stop is de NDSM-Werf, waar in de industriële hallen nu edgy kunstateliers en vernieuwende startups gevestigd zijn te midden van een overdaad aan street art. Met een beetje geluk staat er hier tijdens je dagje Amsterdam ook nog een tof festival op de agenda. Maar Amsterdam Noord is nog veel meer. Huur een fiets en trap vanuit de rauwe en industriële NDSM zo naar het meest lieflijke oud-Hollandse landschap dat ons land kent. Richting het oosten kom je langs dorpjes als Durgerdam met de karakteristieke oude vissershuisjes en waterwegen. Hollandser wordt het niet en dat is (óók als Nederlander) gewoon keihard genieten.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!