mooiste autoroutes

De 10 mooiste autoroutes ter wereld

Cruisen over de meest spectaculaire wegen op aarde

Het mooiste zien van een bestemming doe je eenvoudig onderweg. Niet voorbijrazend naar de volgende tussenstop, maar genietend van de route zelf. Over de hele wereld zijn van die buitengewone routes die de reis op zich al waard zijn. We hebben (in willekeurige volgorde) de 10 mooiste autoroutes ter wereld voor je op een rijtje gezet!

1. The valley of fire, Nevada

De naam zegt bij deze al genoeg. Rij je deze route bij zonsondergang, dan staat het landschap in vuur en vlam met intense roodtinten overal waar je kijkt. The valley of fire is gelegen in de Mojave dessert in de Amerikaanse staat Nevada. De autoroute doorkruist het Valley of Fire State Park een kleine 17 kilometer van de oost naar de west ingang. Een must tijdens je roadtrip door de USA!

mooiste autoroutes

2. Atlantic Road, Noorwegen

Een absolute klassieker! De Atlantic Road in Noorwegen topt veel lijstjes met de mooiste autoroutes, en niet onterecht. De Atlantic Road is gelegen tussen de steden Kristiansund en Molde. Je wil hier absoluut rechtsomkeert maken om de route nogmaals te berijden, want de weg is slechts 8 kilometer lang. Hij bestaat uit in totaal acht bruggen, die de verschillende eilanden met elkaar verbinden. De makers wisten al dat ze één van de grootste bezienswaardigheden in Noorwegen aan het bouwen waren, want onderweg bevinden zich een aantal rust- en uitkijkpunten. Bij stormachtig weer slaan de golven tegen de bruggen aan, wat unieke plaatjes oplevert!

mooiste autoroutes

3. Ruta 40, Argentinië

Het is de Route 66 van Zuid-Amerika, al is het met zijn 5000 kilometer en gigantische weersveranderingen niet één van de meest toegankelijke routes. Mooi is het in ieder geval wel: de weg brengt je van het snikhete noorden, dwars door de Anders naar het ijskoude zuidelijkste puntje van Argentinië. Wie een beetje sightseeing wil doen onderweg, doet er goed aan om minstens een maand uit te trekken voor deze tocht die ook wel bekend staat als de langste autoroute ter wereld.

Is de Ruta 40 je iets te avontuurlijk? Laat Argentinië dan niet in zijn geheel links liggen. Er zijn namelijk genoeg regio’s goed te bereizen tijdens kortere roadtrips. Denk aan Patagonië, wijngaarden, gletsjers en woestijnen. Onder andere Tenzing Travel biedt een individuele rondreis Argentinië aan met keuze uit verschillende autoroutes. Zo heb je wél het avontuur, maar ben je niet helemaal op jezelf aangewezen om de route te plannen en alles voor te bereiden.

mooiste autoroutes

4. Milford Road, Nieuw-Zeeland

Als er één land is dat zich leent voor roadtrips dan is het Nieuw-Zeeland wel. Enkele van de mooiste autoroutes vind je dan ook verdeeld over het noorder- en zuidereiland. Milford Road spant daarin de kroon. De weg is onderdeel van de State Highway 94 en telt 120 kilometer dwars door dramatische landschappen in Fiordland National Park en delen van het Te Wāhipounamu World Heritage gebied. Hoogtepunten zijn Eglington Valley en de beroemde Mirror Lakes.

mooiste autoroutes

5. The Overseas Highway, Florida

Nog zo eentje die je het beste kan rijden tijdens zonsondergang. The Overseas Highway is één van de mooiste autoroutes van heel Amerika. Hij verbindt het vaste land van Florida met de Florida Keys. Je rijdt over enorme bruggen midden in de oceaan, wat een behoorlijk surrealistisch effect geeft.

mooiste autoroutes

6. Great Ocean Road, Australië

Australië mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De Outback is zonder meer bijzonder, maar voor de mooiste autoroutes moet je toch verder naar de kust. Officieel is de Great Ocean Road ruim 340 kilometer lang en start in Torquay om te eindigen in Allansford, maar het mooiste stuk vind je in de eerste kilometers. Onderweg kom je langs baaitjes, kleine dorpen maar ook natuurlijke fenomenen als The twelve Apostels. De route is in een paar uur te rijden, maar het loont om het op je gemakje te doen en onderweg in één van de kustplaatsjes te overnachten.

mooiste autoroutes

7. Amalfikust, Italië

Ook dichter bij huis hebben we wegen die schreeuwen om een roadtrip. Wat dacht je bijvoorbeeld van de fotogenieke Amalfikust? De route beslaat 50 kilometer van het mooiste stukje kust in de Campania regio in Zuid-Italië. Pastelkleurige vissersdorpjes, ruige kliffen en idyllische baaitjes volgen elkaar in hoog tempo op. Vermijd als het even kan de zomermaanden. De weg stroomt dan vol met toeristen en doet de route absoluut geen eer aan. Ga in plaats daarvan voor een slow travel trip in het voor- of najaar!

mooiste autoroutes

8. Icefields Parkway, Canada

Bij de foto’s van deze scenic drive in Canada droom je al direct weg, laat staan als je de uitzichten daadwerkelijk door je raampje aan je voorbij ziet trekken. De Icefields Parkway in Alberta brengt je langs Canada’s mooiste natuurlijke highlights. 230 kilometer door de Canadian Rockies, langs gletsjers, meren en parken. Grote bonus: je vindt langs de gehele route campingplaatsen, ideaal dus voor een tocht per camper. Ook hiervoor geldt dat juli en augustus de drukste maanden zijn, dus probeer je reis eromheen te plannen.

mooiste autoroutes

9. Chapman’s Peak Drive, Zuid-Afrika

Het staat bekend als éénn van de mooiste kustroutes op aarde. Wie door Zuid-Afrika reist de kan Chapman’s Peak Drive niet missen. Hij begint aan de westkant van Kaapstad en loopt helemaal via de kust naar het plaatsje Noordhoek. Onderweg bereik je een hoogte van 600 meter en rij je langs waanzinnige uitkijkpunten als de Josie lookout en Chapman’s Point. Met afstand de mooiste manier om de Kaap te ontdekken!

mooiste autoroutes

10. Tianmen Mountain Road, China

Het is niet alleen éénn van de mooiste autoroutes maar ook zeker één van de meeste spectaculaire en spannende exemplaren. De Tianmen Mountain Road in China is krap 10 kilometer lang maar bevat 99 haarspeldbochten die van bovenaf gezien een soort draak vormen. De durfal wordt beloond met een bezoek aan de Tianmen Cave bovenaan de top, al moet je er eerst nog 999 trappen voor beklimmen. Wordt het je toch iets te spannend? Geen zorgen, je kan er ook komen via de langste kabelbaan ter wereld. In 30 minuten leg je 7 kilometer af, met onderweg onovertroffen uitzichten over de bergen én de haarspeldbochten van één van de mooiste autoroutes ter wereld.

mooiste autoroutes

Meer van de mooiste autoroutes

De lijst kunnen we eigenlijk eindeloos maken, want er zijn nog zoveel meer mooie plekken voor een roadtrip! De australische Outback zoals we al noemden, maar ook bijvoorbeeld Andalusië, Zwitserland, Schotland of Frankrijk. Neem een kijkje bij onze roadtrips voor meer inspiratie!

Beeld: Don Graham (incl. header), Marino Olivieri, Chee Hong, Dan, Wybren, Jimmy Harris , Wilson Hui, Chris Eason, Huang Dan
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

2 thoughts on “De 10 mooiste autoroutes ter wereld”

Wat vind jij? Laat van je horen!