mooiste reisfilms

De 10 mooiste reisfilms die je gezien moet hebben

Films voor een flinke dosis wanderlust!

Heeft je spaarrekening je laatste reis niet overleefd? Heb je inspiratie nodig voor je nieuwe bucketlist? Of kan je op een regenachtige middag wel een flinke dosis wanderlust gebruiken? Reisfilms bieden uitkomst! Even een uurtje of twee wegdromen bij beelden van waanzinnige plekken. En als het even kan ze later eens zelf bezoeken. Dit zijn volgens ons 10 van de mooiste reisfilms die je gezien moet hebben!

1. Tracks (2013)

Waar: Australië
waarover: Dit waargebeurde verhaal gaat over Robyn Davidson, een jonge vrouw uit Brisbane, die met kamelen de West Australische woestijn wil oversteken. Om haar reis te bekostigen laat ze zich, al dan niet met een beetje tegenzin, volgen door een fotograaf van National Geographic. Onderweg komt ze bijzondere mensen tegen, waaronder Aboriginals.
Quote: “Camel trips do not begin or end, they merely change form.”

2. Antartica: A Year on Ice

Waar: Antartica
Waarover: Deze documentaire volgt een jaar lang het leven van de mensen die werken op Antartica. Van de zomermaanden, waarin veel mensen voor zes maanden overkomen om te werken. Tot de donkere wintermaanden waarin vers voedsel en zonlicht niet bestaan en men niet weg kan. Wat drijft deze mensen om te werken op Antarctica en wat zijn de mooie en minder mooie kanten van een verblijf in de extreme kou?

Quote: “The odds are good, but the goods are odd”.

3. The Motorcycle Diaries (2004)

Waar: Zuid-Amerika
Waarover: In zijn jeugd maakt Che Guevara een roadtrip door Zuid-Amerika per motor. Deze reis zou uiteindelijk zijn politieke carrière bepalen.
Quote: “Wandering around our America has changed me more than I thought. I am not me any more. At least I’m not the same me I was.”

4. Hector and the search for Happiness (2014)

Waar: Londen, Shangai, Tibet, Zuid Afrika en Los Angeles
Waarover: Hector is psychiater en woont in Londen met zijn vriendin Lara. Luisterend naar zijn klagende cliënten, vraagt hij zich steeds vaker af wat mensen nu eigenlijk gelukkig maakt. Om dit uit te zoeken besluit hij een wereldreis te maken, opzoek naar het geheim van geluk.
Quote: “Happiness is feeling completely alive”

5. Lost in Translation (2003)

Locatie: Japan
Waarover: Een klassieker onder de mooiste reisfilms die ooit gemaakt zijn. De film gaat over twee Amerikanen die werken in Japan, maar zich daar niet helemaal thuis voelen. De nieuwe cultuur en vreemde taal zorgen ook nog eens voor verwarring. Hoe pas je je als expat aan, aan de nieuwe cultuur waar je terecht komt?
Quote: “Let’s never come here again because it would never be as much fun.”

6. Wild (2014)

Waar: USA
Waarover: Het waargebeurde verhaal van Cheryl Strayed, een jonge vrouw die zonder enige ervaring de Pacific Crest Trail gaat hiken. Al lopend hoopt ze vrede te vinden met de dood van haar moeder en problemen uit het verleden. Één van de nieuwste en mooiste reisfilms die er zijn!
Quote: “I have only another 300 miles left to walk. I’m desperate for it to be over. I’m terrified too. When I’m done, I’ll only have two dimes to my name, but I’ll have to start living. I’m nowhere near ready.”

7. Samsara (2013)

Waar: Wereldreis
Waarover: Samsara is een documentaire die zonder tekst de kijkers meeneemt in een reis om de wereld. De film laat zien hoe mensen leven in verschillende culturen en omgaan met de natuur om zich heen.
Samsara betekent: Continue flow, het altijd draaiende wiel van het leven.

8. Eat Pray Love (2010)

Waar: Italië, India, Bali.
Waarover: Het waargebeurde verhaal van schrijfster Liz Gilbert. Na een pijnlijke scheiding besluit ze dat ze haar leven om wil gooien. Ze gaat opzoek naar zichzelf in een reis om de wereld. Eten in Italië, bidden in India en de liefde vinden in Indonesië.
Quote: “I’m having a relationship with my pizza.”

8. Rabat (2011)

Waar: Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Marokko.
Waarover: Drie vrienden reizen van Nederland naar Marokko om een auto af te leveren. Onderweg nemen ze een Franse liftster mee. Maar dan blijkt dat er voor één van de vrienden een bruid in Marokko wacht voor een gearrangeerd huwelijk.
Quote: “We waren net in Frankrijk en wat hebben we gezien? Supermarkt, gevangenis, hotel, en Turkse pizzeria. Kom op!”

9. 180° South

Waar: Patagonië
Waarover: De film volgt avonturier Jeff Johnson die in de voetsporen treed van Yvon Chouinard en Doug Tompson. Hij volgt hun bijzondere reis uit 1968 naar Patagonië. Onderweg lijdt hij schipbreuk bij Paaseiland.
Quote: “The best journeys answer questions that in the beginning you didn’t even think to ask.”

10. Seven years in Tibet

Waar: Himalaya, Tibet
Waarover: Een waargebeurd verhaal over een Oostenrijkse bergbeklimmer die door het Himalaya gebergte reist ten tijde van de Chinese overname van Tibet. Hij sluit vriendschap met de Dalai Lama.
Quote: “We have a saying in Tibet: If a problem can be solved there is no use worrying about it. If it can’t be solved, worrying will do no good.”

https://www.youtube.com/watch?v=yg_FE77JudU

Foto header: © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

Wat vind jij? Laat van je horen!