De 70e herdenking van de Slag om Normandië

De 70e herdenking van de Slag om Normandië

Stilstaan bij de geschiedenis in nieuwe musea en tijdens spectaculaire evenementen.

Op 6 juni aanstaande is het precies 70 jaar geleden dat de grootste veldslag uit de geschiedenis werd uitgevochten. In juni en augustus staat Normandië in het teken van deze herdenking met talloze evenementen en ceremonies. Wat is er precies te doen?

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, dan moet je deze zomer zeker een bezoek brengen aan Normandië. Van 5 tot en met 21 augustus vinden er talloze evenementen en ceremonies plaats ter ere van de 70e herdenking van de Slag om Normandië die je leiden langs historische plekken in de regio.

De 70e herdenking van de Slag om Normandië

Musea
De hele geschiedenis van D-Day nog eens op een rijtje? Dan kan je terecht bij een van de vele musea en exposities. In het D-Day museum in Arromanches krijg je uitleg over de landing van de geallieerden in Normandië. Daarnaast zijn er dit jaar twee nieuwe musea geopend. Vlakbij Omaha Beach vind je het Overlord Museum dat deze maand zijn deuren opent. In het nieuwe Tank museum in Catz kan je een grote collectie tanks, jeeps en motoren van het Amerikaanse leger bekijken. Daarnaast kan je van 4 tot en met 9 juni kan in Carentan het heropgebouwde geallieerde kamp Arizona bezoeken waar materiaal uit die tijd ten toon zal worden gesteld.

Parachutedropping
Op 8 juni vind er een spectaculair evenement plaats op de historische plek La Fière. Duizenden burgers en militairen van verschillende landen betuigen dan hun eer aan de soldaten tijdens een massale parachutedropping. De dropping vindt plaats op 13:00 uur. Als je geïnteresseerd bent in paradroppingen, kijk dan op de website van Dakotas over Normandy die in juni diverse evenementen organiseren.

De 70e herdenking van de Slag om Normandië

D-Day Festival
Net als voorgaande jaren zal ook dit jaar weer het D-Day Festival worden georganiseerd. De festiviteiten vinden plaats van 1 tot en met 15 juni. In het park van het Musée du mémorial Pégasus in Ranville vind in de nacht van 5 op 6 juni een openlucht bioscoop plaats. Je kan dan de documentaire 6 juin 1944, ils étaient les premiers” (“6 juni 1944, zij waren de eersten”) bekijken over de landing van de eerste paratroepen in Normandië. Het festival omvat nog veel meer evenementen zoals een parade met militaire voertuigen, een geluids- en lichtshow in de stad Bayeux en een gigantische picknick op Omaha Beach. Het complete programma van het D-Day festival vind je hier.

Het meest spectaculaire evenement vindt plaats op 5 juni om 23:00 uur aan de 80 kilometer lange kust van Normandië. Een enorme vuurwerkshow verlicht dan op 24 verschillende historische D-Day plaatsen de landingsstranden.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!