mountainbike routes in Oostenrijk

Outdoor in de bergen: de beste mountainbike routes in Oostenrijk

Zodra de sneeuw is gesmolten ontvouwt zich in de bergen en dalen van het mooie Oostenrijk een scala aan nieuwe outdoormogelijkheden. Mountainbiken is een van de populairste zomeractiviteiten in het land en in alle uithoeken vind je trails die je op een uitdagende manier de natuur laten zien. Wel in voor een avontuur? Wij tippen de beste mountainbike routes in Oostenrijk!

Wat je moet weten over mountainbiken in Oostenrijk

Wees je er bewust van dat mountainbiken in Oostenrijk alleen mag op speciaal daarvoor ingerichte paden en zogenaamde bike parks. Gewoon zelf een route kiezen gaat tegen de wet in. De bike parks zijn meestal skiresorts die buiten het seizoen gebruikt worden voor zomeractiviteiten. Je dient hier wel net als in de winter een pas aan te schaffen waarmee je de lift omhoog kunt nemen en vervolgens naar beneden kunt met je mountainbike. Bij deze parken kan je ook je mountainbike huren. Dit kan je ook vooraf al eenvoudig online regelen, bijvoorbeeld bij SPORT2000 rent, die door heel het land locaties heeft voor fietsverhuur in Oostenrijk met naast mountainbikes ook e-bikes en alle andere gear die je nodig hebt. TIP: Check van te voren goed het niveau van de mountainbike routes in Oostenrijk en kies er eentje die bij jouw ervaring en conditie past, het kan in de bergen namelijk al gauw behoorlijk pittig worden!

mountainbike routes in Oostenrijk

Mountainbike routes

 

De Hacklberg Trail

In Saalbach Hinterglemm vind je het gelijknamige bike park dat tot de beste van Oostenrijk behoort. Het park heeft een enorm netwerk aan trails, waarvan de Hacklberg Trail de grootste aanrader is. Om er te komen neem je de Schattberg Xpress kabelbaan in Saalbach. Wanneer je uitstapt staat er eerst een flinke klim te wachten richting Hiterglemm maar dit wordt beloond met een van Oostenrijk’s mooiste single trails, met maar liefst 6000 meter aan afdaling!

Ehrenbach Freeride Trail

Kies jij het liefst voor freeriding? Dan is de Ehrenbach Freeride Trail in Kitzbühel een aanrader. De route strekt zich uit over 7 kilometer, met daarbij zo’n 1000 meter afdaling. De Ehrenbach is gelegen op de beroemde Hahnenkamm en volgt de rivier, wat voor bijzonder mooie uitzichten zorgt.

Gaisberg Trail

Spectaculair gelegen in de Kitzbühel Alpen is de Gaisberg Trail, die in 2014 het toneel was van de Oostenrijkse downhill kampioenschappen. De route is slechts 2 kilometer lang maar leidt door bosrijk gebied vol uitdagingen. Let op: Een deel van de Gaisberg Trail is gemarkeerd als exclusief voor ervaren mountainbikers. Deze mountainbike route is gelegen in een gebied waar het wemelt van de paden, dus voor iedereen zit er hier wel wat bij!

mountainbike routes in Oostenrijk

Wüstlau Trail

In Zell am See is het de Wüstlau Trail die hoge ogen gooit. Een van de meest uitdagende downhill mountainbike routes in Oostenrijk leidt je van de Häuslalm door het bos naar het dal. De route zit vol met scherpe en verhoogde bochten en vergt aardig wat techniek. Sla deze dus nog even over als je een beginner bent! De route is in totaal zo’n 7 kilometer lang en heeft een goede 1000 meter afdaling.

Fleckalm Trail

De langste singletrack van Oostenrijk is te vinden in Tirol, nabij Kitzbühel. In 2015 werden hier de Europese Kampioenschappen Enduro Mountainbiking gehouden op de 7 kilometer lange Fleckalm Trail. De route telt ruim 1000 hoogtemeters en zit vol met bochten en sprongen en wisselt constant af tussen snelle en langzame stukken. Ook deze route is vooral geschikt voor ervaren mountainbikers met technische vaardigheden.

Meer informatie over bike parks en mountainbike routes in Oostenrijk

Hoewel bovenstaande routes stuk voor stuk aanraders zijn, zijn ze niet voor elk niveau geschikt. Het voordeel van de bike parks in Oostenrijk is dat je altijd een grote keuze hebt uit trails van diverse lengtes en niveaus. Bij elk park kan je een kaart meekrijgen waarop de intensiteit van de routes aangegeven staan. Als je kiest voor een dagpas kan je bijvoorbeeld meerdere routes met elkaar combineren en langzaam naar moeilijkere trails toewerken. Op de website van Visit Austria vind een overzicht van mountainbike routes in Oostenrijk inclusief de bike parks in de verschillende regio’s.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!