De bucketlist voor 2014

Betrap jij jezelf er op alweer bezig te zijn met tripjes plannen voor volgend jaar? Lonely Planet helpt een handje. In ‘Best in Travel 2014′ zijn ’s werelds meest indrukwekkende plekken gebundeld waardoor je na het lezen direct al je vakantiedagen opneemt. Als je al niet je baan opzegt.

De auteurs van Lonely Planet zijn absolute koningen als het gaat om het maken van lijstjes. Heel veel lijstjes. De top 10 landen, top 10 regio’s, top 10 steden: you name it, they’ll list it. Het maakt het praktisch gebruiken van dit boek absoluut eenvoudig, helemaal met de overtuigende ‘why go in 2014’ inleiding voor elk land, elke stad of elke streek. Enig minpuntje aan deze aanpak is dat er nét niet genoeg ruimte is om volledig te worden meegezogen in de wonderlijke wereld van de bestemmingen, zoals met andere (Lonely Planet) reisgidsen wél het geval kan zijn.

De juiste highlights

Dat gezegd te hebben, biedt de gids alles wat je nodig hebt om overtuigt te raken je geld nooit meer aan iets anders te willen besteden dan vliegtickets, bovennatuurlijke accommodaties en tongstrelende lokale cuisines. Elke bestemming wordt kort, maar krachtig neergezet en voor elk land, regio of stad wordt de juiste highlight belicht door het omschrijven van levensveranderende ervaringen en klassieke hoogtepunten. De absolute, overall nummer één reisbestemming van 2014: Brazilië. Natuurlijk de stranden, het regenwoud en de flora en fauna, maar nog meer het WK 2014. De praktische info beslaat niet alleen de kosten van een espresso in een restaurant of een caipirinha on the beach, maar ook een Serie A – voetbalwedstrijd. Olé!

Antarctica, misschien?

En hoewel de lijst van tien meest aantrekkelijke landen wordt aangevoerd door deze niet geheel onverwachte kandidaat, moeten we het ze nageven: Lonely Planet brengt werkelijk voor ieder wat wils. Is Brazil te gewoontjes, dan is misschien de nummer twee, Antarctica, het overwegen waard. Niet echt een every day reisbestemming. Ben je van plan wat dichter bij huis te blijven? Schotland staat op nummer drie en België op nummer acht. Dit kan dus maar zo eens heel goed(koop) jaar worden!

Bucketlist

De lijst die de tien beste steden voor 2014 beschrijft, kan beter niet gezien worden als advies voor citytrips. Want hoewel de nummer één, Parijs, zich daar uitstekend voor leent, geldt dat waarschijnlijk niet voor nummer twee: Trinidad, Cuba. Maar stiekem is deze lijst wel favoriet. Met grootmachten zoals Cape Town, Vancouver, Chicago en Adelaide is dit het hoofdstuk waarbij het erg moeilijk wordt om die backpack nog in de kast te laten. In de ‘bucketlist’ dan maar?

De lijst der lijsten

De tweede helft van het boek beslaat letterlijk de lijst der lijsten: een compleet overzicht van beste huwelijksreisbestemmingen tot beste budgetbestemmingen. Van speciale verjaardagen tot meest indrukwekkende Shakespeare-gerelateerde plekken. Dit boek is, met een lijst van ‘beste stranden en kleine eilanden’, meer dan indrukwekkend genoeg je ervan te overtuigen 2014 volledig in het teken te stellen van de beste speelplaats ooit: de wereld!

Win win win!

Voel jij net als wij die reiskriebels al opkomen? Lonely Planet heeft drie exemplaren van ‘Best in Travel 2014’ beschikbaar gesteld om te verloten. Meedoen doe je door onderstaand formulier in te vullen. Let op: de boeken worden alleen verloot onder onze Facebookvrienden, dus like ook even onze Facebookpagina! De winnaars krijgen vrijdag om 17:00 uur bericht.

Helaas, deze winactie is al verlopen. Houd de website in de gaten voor nieuwe winacties!

Geschreven door - Suzanne schrijft met rechts, voetbalt met links. Verdient de kost als Community Manager. Houdt van Vietnamees eten, Cubaanse avonden en Zuid-Afrikaanse alles.

One thought on “De bucketlist voor 2014”

  1. Ja, fijne lijstjes zijn dat inderdaad van Lonely Planet 🙂 Ik doe dan ook zeker mee met de winactie!
    En ook aan het “alvast tripjes plannen voor 2014”, trouwens. Mijn grote reis – naar Zuid-Korea! – staat al gepland, maar ik hoop in de eerste maanden van het nieuwe jaar ook een stedentripje of twee te kunnen maken, waarover ik nu flink aan het dromen ben.

Wat vind jij? Laat van je horen!