Chickenbus in Guatemala

Stap aan boord van de Chickenbus in Guatemala!

Je verplaatsen doe je in Guatemala the local way in deze gepimpte schoolbussen. Gegarandeerd een onvergetelijke rit!

“Lotería lotería” roept een man terwijl hij lootjes voor de loterij probeert te verkopen. Achter hem komen nog meer verkopers binnen met allerlei etenswaren en een man begint te roepen dat de wereld binnenkort zal vergaan. Luide cumbia klinkt uit de boxen, kippen kakelen en naast me op de tweepersoonsbank zitten een vrouw én twee jongens. Ik glimlach, het is duidelijk dat ik in een totaal andere wereld beland ben. Waar ik me bevind? In een Chickenbus in Guatemala.

Reizen met de Chickenbus in Guatemala

Chickenbussen zijn oude Amerikaanse schoolbussen die zijn omgetoverd tot prachtig gekleurde wagens met ieder een uniek design. Ze zien er niet alleen fantastisch uit aan de buitenkant, maar ook van binnen. De banken zijn gestoffeerd en de chauffeur voorziet de inrichting van (religieuze) versieringen en gekleurde lampjes. Zodra je de bus instapt komt de chaos en het lawaai je tegemoet. De tweepersoonsbankjes worden gevuld door minstens drie of vier personen die ook nog kinderen of dieren op schoot hebben. Bij elke tussenstop komt er een stoet verkopers binnen met etenswaren en drinken, medicijnen en loten voor de loterij. Uit de boxen klinkt luide cumbia, salsa en reggae. Een chauffeur met goede zin zingt of claxonneert zelfs vrolijk mee met het ritme.

Chickenbus in Guatemala

Alle bagage wordt in de ruimte achter de achterbank gegooid of bovenop het dak van de bus gebonden. De gekste dingen worden mee in de bus genomen. Kijk dan ook niet vreemd op als er kippen, zakken rijst, manden gevuld met mais, bananen, tortillas of met olie besmeurde banden mee naar binnen worden getild.

De local way

Het is dan ook misschien niet de meest comfortabele manier van reizen, maar het is wel the local way en dus de beste manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Je kunt een gesprek beginnen met iemand en de kans krijgen om een kant te zien van de lokale cultuur die je normaal niet zou zien. Het is fantastisch om naar mensen te kijken en te luisteren als je je met de Chickenbus in Guatemala verplaatst. Iedereen heeft z’n eigen verhaal en iedereen is ergens naar onderweg. Sommigen gaan naar hun werk, anderen op familiebezoek of naar de markt. Je ziet wat voor kleding de lokale bevolking aan heeft, hoe ze zich gedragen en hoe ze onderling met elkaar omgaan. De Chickenbus is de ideale plek om zicht te krijgen op het Guatemalteekse leven. Dit is een van de mooiste redenen om te reizen: Je onderdompelen in de lokale cultuur, ontdekken hoe de rest van de wereld leeft en te leren van hun verhalen.

Chickenbus in Guatemala

De regels

Behalve de unieke ervaring is reizen met de Chickenbus in Guatemale ook de perfecte manier om met een klein budget het land te ontdekken en af te reizen naar kleine plattelandsdorpjes of andere verborgen pareltjes. De Chickenbussen hebben vaste stops, maar eigenlijk kan je de bus overal laten stoppen waar je maar wilt. Het is belangrijk om te weten waar je naar toe gaat en waar je er uit moet, want het is makkelijk om je stop te missen als er niemand anders uitstapt. Het is dan ook verstandig om even aan een local te vragen waar je moet zijn en hoe lang het ongeveer duurt voordat je de bestemming bereikt.

Hoewel een busrit in de Chickenbus een meer dan bijzondere ervaring is en wij ons nooit onveilig hebben gevoeld, is het wel aan te raden om rekening te houden met de risico`s. Er zijn veel incidenten bekend van zakkenrollers, opengesneden tassen of zelfs gewelddadige overvallen. Gebruik dus altijd je gezonde verstand en wees je bewust van je omgeving. Pak geen Chickenbussen in het donker en houd je spullen in het zicht. Een Chickenbus in Guatemala stad nemen is af te raden. Hier zijn veel gangs actief en de kans op gewelddadige overvallen is hier aanwezig. Verder geldt: laat je niet teveel afschrikken door deze incidenten, overal komen tenslotte gevaren voor.

Chickenbus in Guatemala

Een alternatief voor de Chickenbus in Guatemala

Is de Chickenbus toch niets voor jou? Dan zijn er de witte minibusjes en de (privé) shuttle bussen. De shuttlebussen rijden tussen de meeste toeristenbestemmingen en worden ook vrijwel alleen door buitenlanders gebruikt. Deze bussen zijn ongeveer tien keer zo duur als de Chickenbus, maar daar staat tegenover dat ze ook een stuk sneller zijn. Ze rijden rechtstreeks naar de bestemming en maken niet om de paar honderd meter een stop.

Tussen kleine dorpjes wordt ook gebruik gemaakt van de minibus. Deze wordt wel veel door locals gebruikt, aangezien hier geen Chickenbussen rijden. Op het eerste gezicht lijken ze vrij luxe, maar in plaats van zo’n 10 mensen worden er vaak wel 25 mensen ingepropt. Ook hier staat de cumbiamuziek luid en kan je genieten van de kwebbelende Guatemalteken met hun prachtig gekleurde kleding. Een prima alternatief dus, al heeft geen enkel ander vervoersmiddel zoveel charme als de Chickenbus in Guatemala!

Is de Chickenbus je nog niet gek genoeg? Wat dacht je van een Ferrobus, Chapa of Jeepney? Daarover lees je alles in ons artikel over de meest opmerkelijke vervoermiddelen wereldwijd!

Foto’: Tom Bell, Clark & Kim Clays (Incl. header).

Geschreven door - Backpacken is Jaimy’s grootste passie. Het liefst dompelt ze zich zoveel mogelijk onder in de lokale cultuur en gaat ze op zoek naar ongebaande paden. Ze heeft haar hart verloren aan Guatemala, maar stiekem staat de hele wereld op haar bucketlist.

Wat vind jij? Laat van je horen!