De Franse Auvergne in beeld

De Franse Auvergne in beeld

Genieten van een très Franse vakantie.

Imposante steden, glooiende landschappen en schilderachtige dorpjes met op elke straathoek een charmante boulangerie of brasserie. De regio Auvergne heeft alles in huis voor een karakteristieke Franse vakantie.

De Franse Auverge in beeld

De Franse Auverge in beeld

Studentenstad Clermont-Ferrand, hoofdstad van de Franse Auvergne

Op nog geen anderhalf uur vliegen van Schiphol ligt de stad Clermont-Ferrand. Het is de hoofdstad van de Franse Auvergne en een perfecte uitvalsbasis om deze mooie regio in het hart van Frankrijk te ontdekken.

Verrassend genoeg zijn ruim 30.000 van de in totaal 140.000 inwoners van Clermont-Ferrand student. De stad biedt een hoop technische studies en is een stuk goedkoper voor studenten dan het peperdure Parijs, dat zo’n 400 kilometer verderop ligt. De zwartgekleurde kathedraal Notre-dame du Port, is de echte blikvanger van Clermont-Ferrand.

Vulkanen

De kathedraal is zwart van kleur omdat hij is gebouwd van lavastenen. Clermont-Ferrand ligt namelijk in een vulkanisch gebied en vanuit verschillende plekken in de stad heb je een prachtig zicht op vulkaan Puy-de-Dôme.

De Franse Auvergne in beeld De Franse Auvergne in beeld

Tour de France

Puy-de-Dôme is een van de jongste vulkanen in Auvergne en kwam voor het laatst tot uitbarsting rond 5760 voor Christus. Lang geleden, maar toch is niet uitgesloten dat de vulkaan weer actief wordt. De top van de berg, gelegen op zo’n 1464 meter hoogte, was meerdere keren een eindpunt van een etappe van de Tour de France. De plek is berucht om de vele valpartijen, want de vulkaan heeft een stijgingspercentage tussen de 10 en 13 procent. Om deze reden is Puy-de-Dôme sinds 2010 niet meer toegankelijk voor verkeer. Wil je de vulkaan bezoeken, dan kan dat te voet, of met het tandwieltreintje dat in het hoogseizoen om het half uur op en neer rijdt.

UNESCO Erfgoed

Leuk feitje: De Chaine des Puys (het vulkanisch gebied waarin Puy-de-Dôme zich bevindt) staat genomineerd door UNESCO om nog dit jaar geclassificeerd te worden als werelderfgoed. De Chaine des Puys is een prachtig natuurgebied voor wandel- en fietsliefhebbers, maar heeft ook mogelijkheden om te kanoën, paragliden en paardrijden.

De Franse Auverge in beeld

Thiers

Op de top van Puy-de-Dome na, is de Auvergne eenvoudig te bereizen met de auto. Een leuke trip vanaf Clermont-Ferrand is Thiers, op nog geen 40 minuten rijden. Een stad die getroffen is door veel leegstand omdat inwoners de stad verlieten voor werk in de grote steden. Aan de charme heeft het gelukkig niets afgedaan. Felgele paraplu’s weren de zon en kleuren de straten en je kan je uren vergapen aan de veelzijdige architectuur in het centrum. Thiers staat vooral bekend om zijn messenproductie. Een dagje slecht weer in de Auvergne? Duik dan een werkplaats in om je eigen mes te maken. Leerzaam en leuk!

De Franse Auvergne in beeld

De Franse Auverge in beeld

Nog niet uitgekeken? Breng dan ook een bezoek aan het eveneens mooie Charroux. Hier lees je alles over dit karakteristieke én fotogenieke dorpje waar je je even helemaal in de middeleeuwen waant.

De Franse Auverge in beeld

Creatief met foto’s

Kom jij ook iedere keer terug van vakantie met SD-kaartjes vol mooie kiekjes? Je kunt natuurlijk met je knutselspullen in de weer gaan voor een old school plakboek. Maar makkelijker én mooier is om je album online te maken! Bijvoorbeeld bij Webprint, waar je keuze hebt uit allerlei formaten en diverse soorten papier. Je upload eenvoudig je gemaakte foto’s en kunt er vervolgens alle kanten mee op. Ontwerp je eigen cover, bepaal per pagina de compositie van foto’s en voeg zelfs waar je wilt een tekst toe. Het resultaat is niet alleen een super professioneel fotoalbum, het is ook nog eens hartstikke leuk om te maken!

 

Foto’s: Janneke Nijssen

Geschreven door - "Don't dream your life, live your dreams", is het motto van Janneke. Ze is hopeloos verliefd op Australië en heeft een heleboel Wanderlust. Janneke is pas afgestudeerd en timmert nu aan de weg als freelance (reis)journalist en fotograaf.

Wat vind jij? Laat van je horen!