De leukste festivals deze zomer

Trek je agenda maar want deze festivals vlakbij huis mag je deze zomer niet missen.

Festivals, evenementen en concerten: in de zomermaanden is er altijd wel ergens in de buurt iets leuks aan de gang. Geen feestje meer missen? Wij hebben een aantal van de leukste evenementen voor deze zomer op een rijtje gezet.

Rotterdam
Rotterdam grijs en lelijk? Nee hoor! Deze zomer kleurt de havenstad alle tinten van de regenboog. Tijdens Rotterdam Unlimited staat de stad drie dagen lang in het teken van kunst en cultuur. En denk dan niet aan saaie tentoonstellingen en musea, dit festival draait om dans, street art, lekker eten, theater en een zomercarnaval. De evenementen vinden plaats in en rondom de binnenstad en zijn bijna allemaal gratis. Het festival vind plaats op 18, 19 en 20 juli. Het volledige programma vind je op de website van Rotterdam Unlimited.

Amsterdam
Met jaarlijks meer dan 400 festivals is ook deze zomer onze hoofdstad weer de koning van de feestjes. Naast grote namen als Mysteryland, Appelsap en Magneet Festival staan er ook voor de minder grote festivalliefhebbers genoeg evenementen op de kalender.

Met strandstoelen, dekentjes en een kampvuurtje kan het Pluk de Nacht Filmfestival niet misgaan. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement verandert het Stenen Hoofd Stadsstrand in een grote openluchtbioscoop met uitzicht op het IJ. De filmavonden vinden plaats tussen 6 en 16 augustus en de toegang is gratis. De volledige programmering komt binnenkort online op de website van Pluk de Nacht.

De Rollende Keukens: onder Amsterdammers al lang een favoriet, maar vanuit alle uithoeken van Nederland zou dit evenement bezocht moeten worden. Van 18 mei tot en met 1 juni vindt de zevende editie van dit culinaire evenement plaats en rollen er weer zo’n honderd mobiele keukens het terrein van de Westergasfabriek op. De keukens zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 23:00 en de toegang is ook hier gratis.

Brussel
Niet alleen Nederland viert deze zomer feest. Ook de Belgische hoofdstad staat tijdens de zomermaanden in het teken van festivals en andere culturele evenementen. De leukste daarvan? Dat is toch wel het Brussels Summer Festival van 8 tot 17 augustus. Tien dagen lang vinden er allerlei concerten en culturele evenementen plaats verspreidt door de binnenstad. Perfecte gelegenheid om er gelijk een weekendje weg aan vast te plakken. Je reist eenvoudig naar Brussel met de trein. Heb je een beperkt budget? De Thalys kan je al tot drie maanden van te voren boeken en hoe eerder je boekt hoe lager de prijs over het algemeen is.

Welke festivals en evenementen ga jij dit jaar bezoeken?

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!