kerstmarkten in Europa

Kerst over de grens: dit zijn de leukste kerstmarkten in Europa

Magische steden om de glazen Glühwein te klinken.

Een kerstmarkt bezoeken in Valkenburg of Keulen is hartstikke leuk, maar waarom zou je niet verder weg gaan? Wij hebben een aantal van de leukste kerstmarkten in Europa op een rijtje gezet. Stuk voor stuk gelegen in te gekke steden en daarmee een ideaal excuus voor een origineel citytripje.

Kerstmarkten in Europa: Kopenhagen, Tivoli

Het pretpark Tivioli in Kopenhagen is opgericht in 1843 en daarmee één van de oudste pretparken ter wereld. Rond de feestdagen is het park prachtig verlicht en versierd. Ook een kerstmarkt kan hier niet ontbreken, wat het gelijk tot een van de meest bijzondere kerstmarkten in Europa maakt.

kerstmarkten in Europa

Bij de ruim vijftig kraampjes vind je van alles, van handgemaakte Deense kerstdecoraties tot heerlijke koekjes en Glühwein. Probeer bijvoorbeeld klejners. Dit zijn traditionele Scandinavische kerstkoekjes die gemaakt zijn van gefrituurd deeg ; een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse oliebollen dus. Op alle woensdagen en zaterdagen is er ook nog eens een kerstparade door het park. Tivoli is elke dag geopend van 11.00 tot 23.00 uur en op 29 november, 6 en 13 december zelfs tot 24.00 uur. Alleen op 24 en 25 december is het park gesloten.

Oude stadsplein in Praag

In de Tsjechische hoofdstad Praag vind je veel kerstmarkten, maar één van de mooiste en grootste is die op het oude stadsplein midden in het centrum. De grootste trekpleister is de gigantische kerstboom die in het midden van het plein staat. Deze boom is verlicht met honderden lichtjes die elke dag rond vijf uur ´s middags aan gaan. Ook op deze markt staan weer allerlei kraampjes met plaatselijke producten. Voor wie zin heeft in een drankje is er ruime keuze. Ga voor één van de Tsjechische bieren of de lokale drank Medovina, een honingwijn.

kerstmarkten in Europa

Kerst in Barcelona

Spanje is misschien niet een land waar je aan denkt bij het plannen van een bezoek aan een kerstmarkt, maar ook in Zuid-Europa vind je gezellige pleinen vol met kraampjes en muziek. Fira de Santa Llucia is met haar 228 jaar een van de oudste kerstmarkten in Europa en wordt gehouden voor de sprookjesachtige Kathedraal van Barcelona aan de Placa de la Seu. Net als vorig jaar zijn er dit jaar 283 kraampjes.

Deze markt is anders dan de meeste andere kerstmarkten in Europa. Het is een echte Spaanse versie en glühwein en braadworst is er niet te krijgen. Wel vind je bijvoorbeeld veel kraampjes waar je caganers kan kopen. Deze beeldjes zijn onderdeel van de Catalaanse cultuur en worden traditioneel veel verkocht rondom de kerstdagen. Overigens is er naast deze kerstmarkt nog veel meer te zien en doen in de stad rond kerst. Een overzicht daarvan vind je op de website van w-barcelona.

Levensgrote adventskalender in Budapest

Het is dan misschien niet een van de grootste kerstmarkten in Europa, maar dit exemplaar heeft een andere troef die hem absoluut een bezoek waard maakt. Wat de kerstmarkt op het Vörösmarty plein in de Hongaarse hoofdstad Boedapest namelijk zo bijzonder maakt, is de reusachtige adventskalender. Deze is te zien op de ramen van restaurant Gerbeaud House. Elk raam is een vakje in de kalender. Elke dag in december wordt om vijf uur ´s middags één van de ´vakjes´ geopend. Met veel muziek en licht is dit een echte show die je niet mag missen als je in december in de hoofdstad van Hongarije bent. Daarnaast zijn er ruim honderd kramen waar je kerstinkopen kunt doen en plaatselijke lekkernijen kunt proeven.

Advent in Zagreb

Het Kroatische Zagreb sleept al jarenlang de ene na de andere prijs binnen voor de beste kerstmarkt van Europa. Twee jaar geleden stonden wij er zelf tussen de kerstlichtjes- en inderdaad, het is een sprookjesachtige bestemming in de maand december. Wat de kerstmarkt zo bijzonder maakt lees je in ons artikel over Advent in Zagreb.

Combineer een kerstmarkt met wintersport

Behalve een leuke citytrip, is een bezoekje aan een kerstmarkt ook een ideaal excuus voor een kleine wintersportvakantie! Veel van de beste kerstmarkten in Europa bevinden zich in het oosten, waar je ook heel goed én voordelig kunt wintersporten. Bestemmingen als Tsjechië en Kroatië kan je prima met je eigen auto bereiken en het voordeel van niet hoeven te vliegen is dat je gemakkelijk al je spullen en wintersport gear in je auto gooit. (Tip: schaf via dakdragerwinkel.nl een voordelige dakdrager aan voor je ski’s en snowboard!). Vervolgens rij je voor of na je stedentripje in kerstsfeer direct door naar het dichtstbijzijnde wintersportgebied. De voordeligste opties in Oost-Europa vind je in ons artikel over low budget wintersporten!

We zijn benieuwd: welke kerstmarkten in Europa ontbreken er volgens jou nog op deze lijst?

Foto’s: Matt JP, Boris Tylevich (incl. header)
Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

2 thoughts on “Kerst over de grens: dit zijn de leukste kerstmarkten in Europa”

Wat vind jij? Laat van je horen!