De leukste modesteden in Europa voor een citytrip

Is een stedentrip voor jou niet compleet zonder de nodige uurtjes winkelen? Dan hebben we drie tips voor je! Klassieke modesteden in Europa zijn natuurlijk Parijs en Milaan maar waar vind je nou de echt leuke winkels? Daarnaast tippen we het Zweedse Stockholm; een verborgen pareltje onder de Europese modesteden!

Milaan: De ultieme designstad

Wie Italiaans design zegt, zegt Milaan. De modestad van Italië is wereldberoemd vanwege de fashion week en de bakermat van ’s werelds grootste modemerken. Milaan is bij uitstek een stedentripbestemming voor modeliefhebbers, want de stad is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Parijs en heeft ook minder andere trekpleisters. Tijd genoeg dus om de winkelstraten te verkennen! Begin bij de beroemde Galleria Vittorio Emanuele II waar je echt je ogen uitkijkt. De iconische Via Monte Napoleone en de Via della Spiga zijn je volgende tussenstop voor alle designermode. Kijk ook vooral omhoog want de historische winkelstraten en gallerijen zijn een plaatje om te zien!

Outlets zijn ook enorm populair in Italië, je vindt er volledige winkeldorpen die nét buiten de stad gelegen zijn. Nabij Milaan vind je designermode tegen bodemprijzen bij Il Savagente en Fidenza Village. Een tripje waard!

modesteden in Europa
Indrukwekkende architectuur in La Galleria Vittorio Emanuele II © Fernando Meloni/Unsplash

Modesteden wereldwijd
Hoewel Europa enkele van de grootste modeontwerpers ter wereld heeft voortgebracht, zijn er daarbuiten natuurlijk nog veel meer modesteden te vinden. Webshop WENZ maakte een overzicht van de leukste modesteden wereldwijd. Via een interactieve wereldkaart maak je een rondreis langs steden als Milaan en Parijs maar ook Kaapstad, Tokio en Moskou inclusief bijbehorende dresscodes en do’s en don’ts!

Parijs: Haute couture en vintage

Geen stad op aarde waar je voor zowel haute couture als vintage koopjes zo goed terecht kunt als in Parijs. De queen onder de modesteden van Europa trekt ontwerpers en fashion lovers vanuit de hele wereld naar haar winkelstraten. En dat zijn er nogal wat. In welke wijk moet je zijn voor wat voor soort stijl en budget?

Duur, duurder en duurst vind je uiteraard aan de Avenue des Champs-Élysées maar je struikelt daar ook over de toeristen. Wil je je te goed doen (of vergapen) aan luxe, ga dan liever naar Rue Saint-Honoré en wandel die af tot aan het Palais Royal. Hier zie je echt het stijlvolle en elegante Parijs! Voor wat meer variatie kan je terecht bij winkelstraten waar zowel luxe als betaalbaar naast elkaar zit, zoals Saint-Germain-des-Prés. Aan de boulevard vind je alle luxe winkels, terwijl je bij Rue de Rennes juist de betaalbare merken aantreft.

modesteden in Europa
© Pascal Weiland/Unsplash

Shoppen met een klein budget in Parijs? Dat kan heel goed! Ga daarvoor naar de artistieke wijk Montmartre. Bij Sympa aan Rue de Steinkerque vind je heel veel betaalbare merken en outlets. Vergeet ook niet de evenementenkalender te checken, want in Parijs is altijd wel ergens een vintage- of vlooienmarkt gaande waar je gegarandeerd leuke items scoort!

➸ TIP: De experts van Frankrijk.nl maakten een handig overzicht van alle leukste winkelstraten van Parijs.

Stockholm: Minimalistisch chic

De Zweedse hoofdstad heeft niet dezelfde status als Parijs of Milaan als het gaat om modesteden in Europa. Toch is het een shopstad die je niet moet onderschatten. De Zweden staan bekend om hun elegante en ‘clean chic’ kledingstijl. En alhoewel ook hier peperdure winkels te vinden zijn, is het allemaal een stuk meer casual. Zweedse glamour vind je in het Östermalm district, met een groot aanbod aan de meer upscale Zweedse merken.

In de wijk Södermalm vind je juist de unieke boetiekjes met design maar ook zeker betaalbare merken. Zo vind je hier ook een groot aanbod aan vintage winkeltjes waar je eindeloos kunt rondstruinen. Heb je een volle agenda tijdens je stedentrip Stockholm en is je winkeltijd beperkt? Ga dan naar de Drottninggatan; deze lange straat heeft luxe warenhuizen, alle bekende internationale merken én heel veel leuke boutiques.

modesteden in Europa
Winkelstraten in Gamla Stan, het oude stadscentrum © Gunnar Ridderstrom/Unsplash

En als je dan toch in Scandinavië bent, beperk je dan niet tot alleen de kledingmerken. De Zweden zijn wereldberoemd om hun interieur design en dus vind je in Stockholm ook een enorm aanbod aan winkels met meubels en accessoires voor in huis.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!