stedentrips in Nederland

De leukste stedentrips in Nederland

Een weekendje weg in eigen land? We hebben onze leukste tips gebundeld!

Een dag of twee is alles wat er nodig is om je even helemaal op vakantie te voelen. Ook als dat gewoon in eigen land is. Nederland zit vol met leuke steden; om te shoppen en stappen, om culinair te genieten of om je onder te dompelen in geschiedenis. Afgelopen zomer gingen wij op zoek naar bloggers die expert zijn op het gebied van hotspots in hun eigen stad. En die hebben we gevonden. Zit een lange vakantie of vliegticket naar de zon er even niet in voor je? Niet getreurd, want met deze City Guides voor de leukste stedentrips in Nederland ga jij je prima vermaken dicht bij huis!

Haarlem

Een kwartiertje treinen vanaf Amsterdam én op fietsafstand van het strand. Haarlem is gezegend met een ideale ligging, alhoewel je voor een leuke citytrip ook prima in de binnenstad kan blijven. Daar is namelijk meer dan genoeg te ontdekken. Het werd uitgeroepen tot beste winkelstad van het jaar en in de Kleine Houtstraat, Schagchelstraat, Gierstraat, Koningsstraat en Warmoesstraat ontdek je wel waarom. ’s Zomers struin je tijdens je stedentrip Haarlem door de hofjes en plof je neer op het stadsstrand voor een lekker koel drankje. Geen zon? Doe een culinaire toer langs de heerlijke restaurantjes!
Ga naar de complete City Guide Haarlem

dagje Haarlem

Amsterdam

Voor Amsterdam zou je eigenlijk een city guide per wijk moeten maken, want er zijn gewoon zo gigantisch veel leuke adresjes. Is vintage helemaal jouw ding? Ga dan naar de Nieuwe Hoogstraat en sla natuurlijk de markt op het Waterlooplein niet over. Het leuke aan Amsterdam is dat het overloopt van de creatieve concepten. Dineer bijvoorbeeld op een oud booreiland of neem plaats bij een kampvuur bij Roest of Noorderlicht. Nieuwsgierig hoe bokkenpoten ijs proeft of waar je dineert met het mooiste uitzicht over de stad? Ook die adresjes delen we uit!
Ga naar de complete City Guide Amsterdam

hotspots in Amsterdam

Den Haag

Winkelen in een UNESCO monument, slapen in een toren of struinen door Paleistuinen. Wat dacht je van een stedentrip Den Haag? De historie ligt hier op straat, en dan hebben we het niet alleen over het Binnenhof. Stap in een bootje om de stad vanaf het water te bekijken en sla zeker de Haagse Markt niet over- met 540 kramen de grootste overdekte warenmarkt van Nederland!
Ga naar de complete City Guide Den Haag

dag in Den Haag

Amersfoort

Een minder voor de hand liggende stad voor je stedentrip misschien, maar juist daarom een aanrader. Met grachten, oude stadsmuren, imposante poorten en een toren waar Utrecht jaloers op zou kunnen zijn, is Amersfoort een plaatje om te zien. Wandel langs de historische muurhuizen, proef en shop je weg door het centrum en laat je daarna verrassen door de Nieuwe Stad. In het oude industriegebied aan de Eem schieten de creatieve concepten de grond uit met ateliers, hippe cafeetjes en toprestaurants. Beslist één van de meest verrassende stedentrips in Nederland!
Ga naar de complete City Guide Amersfoort

weekendje Amersfoort

Den Bosch

Brabant mag in het rijtje natuurlijk niet ontbreken. De stad van Bossche bollen en carnaval, maar ook van bourgondisch eten, van festivals en van de indrukwekkende Sint-Jan. Den Bosch werd al drie keer uitgeroepen tot de meest gastvrije stad van Nederland en tijdens een stedentripje in deze gezellige stad zal je dat ongetwijfeld zelf ervaren.
Ga naar de complete City Guide Den Bosch

stedentrip Den Bosch

Arnhem

Heel veel groen; dat is wat Arnhem onderscheidt van zoveel andere steden. Gelegen aan de Veluwe en aan de Rijn heeft een natuurliefhebber hier niets te klagen en daar komt ook nog het heerlijke stadspark Sonsbeek bij, dat op mooie dagen volstroomt met sportievelingen, zonneaanbidders, kleedjes en picknickmanden. Maar dat is niet alleen waarom Arnhem een van de leukste stedentrips in Nederland is. De historische binnenstad zit bomvol historie dus vergeet zeker niet om je heen te kijken naar bijzondere gevels en gebouwen. De stad is bovendien een magneet voor creatievelingen. Conceptstores, hippe cafeetjes en ateliers wisselen elkaar hier af. Bezoek hiervoor zeker de leuke zijstraatjes en het Modekwartier. Rooftopbars en overheerlijke biologische eettentjes? Die weten we ook te vinden hoor!
Ga naar de complete City Guide Arnhem

stedentrip Arnhem

Rotterdam

De stad die in rap tempo een metamorfose van wereldomvang doormaakt. En dat doet de havenstad goed. Bouwputten werden prachtige gebouwen en lege panden zijn bezet door bijzondere pop-up’s. De vibe hier is jong, innovatief en artistiek en dat zie je terug in de grote en kleine dingen. Een wandeling vanaf het gloednieuwe centraal station leidt je langs een eindeloze reeks hotspots (we noemen de allerleukste!) en bruisende biercafés naar de Markthal- de perfecte plek voor een multiculti lunch. Pak een watertaxi, of geniet van het uitzicht op de Erasmusbrug en eindig in de Witte de Withstraat waar de gezelligheid nog tot in de vroege uurtjes wordt voortgezet!
Ga naar de complete City Guide Rotterdam

hotspots van Rotterdam

Utrecht

Utrecht; als je het aan een buitenlandse reiziger vraagt is het na Amsterdam de stad die je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan ons landje. Hoewel wij weten dat er veel meer mooie steden binnen de landsgrenzen liggen, is een bezoek aan deze trekpleister niet minder interessant. Naast de bekende straten langs de Oudegracht herbergt Utrecht nog tal van bijzondere locaties, zoals de Muntkade, de schoutenstraat en de Twijnstraat. Van conceptstores tot koffie walhalla’s en lunchen in een oude fabriek: we hebben de pareltjes voor je verzameld!
Ga naar de complete City Guide Utrecht

dagje Utrecht

Leiden

Het is de universiteitsstad van Nederland, maar heel veel meer weten we vaak niet over het mooie Leiden. Zo heeft het bijvoorbeeld de meeste grachten, meer zelfs dan Amsterdam! Even in een bootje springen is dan ook een absolute aanrader, of neem plaats op een van de gezellige terrasboten. Voor cultuursnuivers is dit bovendien een van de populairste stedentrips in Nederland: met haar smalle huisjes, burchten en musea heb je aan een weekendje eigenlijk niet genoeg. Net als Haarlem kent ook Leiden van die leuke hofjes. Veel daarvan worden tegenwoordig bewoond door studenten, die overigens in de hele stad te vinden zijn. Altijd gezellig dus!
Ga naar de complete City Guide Leiden

doen in Leiden

Meer inspiratie voor stedentrips in Nederland

Is stedentrippen niet jouw ding? Neem een kijkje op onze landenpagina Nederland. daar geven we nog veel meer tips voor uitjes in eigen land. Van highlights in West-Friesland en een roadtrip door de provincie Utrecht tot een heerlijk weekendje op Texel!

Beeld: Moyan Brenn (header)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “De leukste stedentrips in Nederland”

  1. Leuk artikel! Ik ben echt nog maar op weinig plekken geweest hiervan. Vorig jaar bezocht ik Den Bosch en dat vond ik echt leuk. In Haarlem en Utrecht ben ik heel kort geweest en in Amsterdam wel al vaker. Dit jaar ben ik daar ook een heel weekend. Leuke lijst dit, heb nog wel heel wat te bezoeken binnen Nederland

Wat vind jij? Laat van je horen!