wandelroutes ter wereld

Iconisch én haalbaar: De meest bijzondere wandelroutes ter wereld

Het is het toppunt van slow travel en dé manier om een landschap optimaal op je in te laten werken. De wereld is bezaaid met bijzondere, goed aangeven wandel trails die je op een unieke manier kennis laten maken met een bepaalde regio. Sommigen zijn weggelegd voor de echte die hards, maar er zitten net zo goed opties tussen die op ieders bucketlist thuishoren. Geniet mee van onze selectie van de meest bijzondere wandelroutes ter wereld en take your pick!

Laugavegur Trail, IJsland

IJsland is het ultieme land voor natuurliefhebbers en de Laugavegur Trail is dan weer de koning der IJslandse wandeltochten. Met 55 kilometer is het een bescheiden trail, maar indrukwekkend is hij zeker. Het is dan ook niet voor niets dat hij steevast in de lijsten met mooiste wandelroutes ter wereld staat vermeld. De tocht loopt dwars door het zuidwesten van IJsland en de meeste wandelaars doen er zo’n 4 dagen over. Wat je onderweg kunt verwachten? Behalve extreme weersomstandigheden zijn dat vooral magische plaatjes vol bergen, geisers en gletsjers. Genieten maar!

Everest Base Camp, Nepal

Eentje voor de echte bikkels. Wie zich aan de Himalaya waagt is een geoefende hiker, ook als je het bij de Base Camp route houdt. Voor deze tocht ben je namelijk al tussen de 2 en 3 weken onderweg van het dorpje Lukla naar het Base Camp op zo’n 5500 meter. De tocht is onbeschrijfelijk mooi en hoewel hij tegenwoordig bij wandelaars van alle niveaus populair is, mag het absoluut niet onderschat worden. De Nederlandse bergbeklimmer Wilco van Rooijen weet er alles van. Hij is de enige Nederlander die zonder zuurstof de top van de zeven hoogste bergen op elk continent heeft bereikt, waaronder ook de Mount Everest. Met zijn 10 gouden tips voor de juiste voorbereiding ben je al een heel eind op weg om richting het Base Camp te klimmen. Eenmaal daar, dan is het vooral genieten geblazen van de onovertroffen uitzichten!

wandelroutes ter wereld

wandelroutes ter wereld

El Camino de Santiago, Spanje

Ruim 700 kilometer wandelen met of zonder apostel Jacobus in gedachten. El Camino de Santiago is van oorsprong een pelgrimsroute, met als eindpunt het Spaanse Santiago de Compostela. Maar tegenwoordig vormt het een van de meest populaire wandelroutes ter wereld en kom je er vooral wandelaars tegen die de tocht als een sportieve uitdaging of moment van bezinning zien.

Hoewel het eindpunt onbetwistbaar is, is het officiële beginpunt een ander verhaal. Er zijn in totaal zeven verschillende bewegwijzerde routes die naar Santiago de Compostela leidden. De meest populaire route is die vanuit Zuid-Frankrijk. Overweeg jij hem te lopen? Lees dan ons artikel over de Camino de Santiago waarin we ook wandelaars aan het woord laten over hun ervaringen.

wandelroutes ter wereld

Kepler Track, Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland mag natuurlijk niet ontbreken, want dit land is in zijn geheel een walhalla voor wandelaars. De Kepler Track loopt door het Fiordland National Park en is 65 kilometer lang. De Track is vooral populair vanwege de toegankelijkheid terwijl je tegelijkertijd enorm diverse landschappen kunt zien. Zo wandel je door bossen, over de Kepler Mountains, langs watervallen, fjorden en rotsformaties. Het begin- en eindpunt ligt vlakbij het plaatsje Te Anau en de hele route neemt 4 of 5 dagen in beslag. Onderweg kan je overnachten in trekkershutten of op een van de campings.

➸ Ook een topper: De GR20 op het mooie Corsica!

wandelroutes ter wereld

Inca Trail, Peru

De wandelroute die op menig bucketlist staat. De Incatrail is een van de meest iconische wandelroutes ter wereld. De route is alleen te lopen met een gids en afhankelijk van je gekozen tour doe je drie tot vijf dagen over de 45 kilometer. De moeilijkheid van deze trekking zit hem vooral in de hoogte. Op dag twee wandel je boven de 4.000 meter en voelt de lucht ijl met alle gevolgen van dien. Het is dan ook noodzakelijk om voor je vertrek een paar dagen de tijd te nemen om te wennen aan de hoogte zodat je hoogteziekte zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Van alle wandelroutes ter wereld is de Inca Trail vooral legendarisch vanwege het cadeautje dat je op het eindpunt krijgt: het uitzicht bij zonsopkomst op Machu Picchu is overweldigend en maakt de tocht meer dan waard. Tip: boek de Inca Trail ver van te voren, want het aantal permits dat wordt uitgegeven om de beklimming te maken is beperkt.

wandelroutes ter wereld

wandelroutes ter wereld

➸ Er leiden meer wegen naar Machu Picchu! Daarom gaven we eerder al alternatieven voor de Inca Trail.

West Coast Trail, Canada

De West Coast Trail loopt door het indrukwekkende Pacific Rim National Park aan de westkust van Vancouver Island. De route is 75 kilometer lang en af te leggen in 4 tot 6 dagen. De route heeft een bijzondere geschiedenis; aan het begin van 20e eeuw werd deze namelijk aangelegd om het voor schipbreukelingen mogelijk te maken weer in de bewoonde wereld terecht te komen. Inmiddels is het een van de populairste wandelroutes ter wereld en dat heeft het te danken aan de iconische trappen die je onderweg tegenkomt, de vele uitzichtpunten en de mogelijkheid om onderweg walvissen te spotten.

wandelroutes ter wereld

En Nederland dan?

Of hij het haalt bij de mooiste wandelroutes ter wereld valt te betwisten, maar iconisch is hij wel. Ons eigen Pieterpad beslaat bijna 500 kilometer(!) tussen het Groningse Pieterburen naar Sint Pietersberg in het uiterste zuiden van Limburg. Als je nieuwsgierig bent naar de Nederlandse natuur dan is deze route de uitgelezen kans. Onderweg doorkruis je namelijk heidevelden, bossen, piepkleine dorpjes, heuvels en hunnebedden. Is 500 kilometer je iets te veel van het goede, dan kan je de route natuurlijk ook heel goed opbreken in etappes. In totaal zijn er in Nederland twintig Lange Afstands Wandelpaden (LAW’s), waaronder het Pieterpad maar bijvoorbeeld ook het Nederlands Kustpad. Leuke uitdaging voor dit voorjaar?

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!